Για την επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα και την απάιτησή του για «κατάργηση των επιβλαβών μνημονίων με την Τουρκία» μίλησε σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Για τα ελληνοτουρκικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα λειτουργεί με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα.
Κι ενώ οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσες των γειτόνων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, κλιμάκωση συνιστά και η NAVTEX που εκδόθηκε νωρίτερα από την Άγκυρα.
Τις τρεις κατευθύνσεις που επιθυμεί να κινηθεί η Αθήνα το ερχόμενο διάστημα και ενόψει και της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη, έδωσε ο Νίκος Δένδιας. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «ανακωχή, κατάπαυση του πυρός και αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης».
Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ξανά την ελληνική δυσφορία για την απουσία της Ελλάδας από την κρίσιμη διάσκεψη ενώ σημείωσε ότι οι εργασίες για τη διεξαγωγή της διάσκεψης έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πριν και «η τότε κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην συμμετάσχει. Όταν ξεκινήσαμε εμείς τις προσπάθειες για την συμμετοχή μας ήταν αργά».
Ως προς το παρασκήνιο της επίσκεψης Χάφταρ στην Ελλάδα, είπε: «Είχαμε από την επίσκεψή μου στη Βεγγάζη συνεννοηθεί με τον κ. Χάφταρ να έρθει στην Αθήνα. Κρίναμε πως ήταν ο κατάλληλος χρόνος να έρθει την Πέμπτη στην Αθήνα και επίσκεψή του παράγει υπεραξία».
Για την ίδια την Διάσκεψη της Κυριακής ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μεγάλες προσδοκίες: «Δεν κρατάμε τεράστιο καλάθι. Είναι μια φάση το Βερολίνο. Δεν περιμένουμε το τέλος. Περιμένουμε να υπάρξει μια ανακωχή και την ακύρωση των μηνομονίων που είναι η ομπρέλα της ξένης παρέμβασης στη λιβυκή κρίση. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύναμε τον στρατάρχη Χάφταρ».
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Χάγης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα δεν ενεργεί με σκοπό να στραφεί εναντίον της Τουρκίας αλλά για να εμπεδώσει την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή. Επιδιώκουμε το ιδιο να σκεφθεί και η Τουρκία. Εμείς δεν πιστεύουμε στη λογική των κανονιοφόρων. Να καταγράψουμε τη διαφορά μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σαν πολιτισμένα κράτη».