Ολοκληρώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα η συνάντηση των εκπροσώπων δεκαεπτά κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιων για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, συνάντηση στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.
Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών θέλησαν να εκφράσουν την υποστήριξη και αλληλεγγύη τους προς την Ιταλίδα υπουργό, αρμόδια για την ένταξη των μεταναστών, Σεσίλ Κιέντζ, η οποία έχει γίνει στόχος σειράς φραστικών επιθέσεων και απειλών από μέρους του κινήματος της Λέγκα και πολιτικών δυνάμεων της ακροδεξιάς.
Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνάντηση, υιοθετήθηκε η «Διακήρυξη της Ρώμης», με την οποία οι πολιτικοί ιθύνοντες και οι κυβερνήσεις τους που εκπροσωπήθηκαν στην ιταλική πρωτεύουσα, δεσμεύονται να προάξουν την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της έλλειψης ανοχής, των φυλετικών και σεξουαλικών διακρίσεων.
«Καταγγέλλουμε τα πολιτικά προγράμματα και τις οργανώσεις που βασίζονται στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και σε θεωρίες φυλετικής ανωτερότητας, όπως και τους νόμους και τις πρακτικές που βασίζονται σε θέσεις οι οποίες είναι ασύμβατες με τις δημοκρατικές μας αξίες», αναφέρεται, μεταξύ των άλλων, στην «Διακήρυξη της Ρώμης».
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ -MΠΕ για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αποφάσισε να καταπολεμήσει τέτοια φαινόμενα, ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε:
«Εξέφρασα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης – και πιστεύω ότι εκφράζω όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας – την απόλυτη στήριξή μας στην υπουργό κα Σεσίλ Κιεντζ. Εξέφρασα, επίσης την αποφασιστικότητα με την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εγκληματική ρατσιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται, άλλωστε, μετά τη στυγνή δολοφονία ενός συμπολίτη μας, ότι πίσω από το ακραίο αυτό ναζιστικό μόρφωμα, κρύβεται μια εγκληματική συμμορίτικη οργάνωση. Η κυβέρνηση παίρνει όλα τα νόμιμα μέτρα και ενισχύει, όπου χρειάζεται, το νομικό οπλοστάσιο της χώρας, προκειμένου να συντρίψει το μόρφωμα της βίας, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».
Σε σχέση δε με τις πολλαπλές κοινωνικές συνέπειες που συνδέονται με την οικονομική κρίση και με την πίεση που η Ελλάδα δέχεται, λόγω της παράνομης μετανάστευσης, ο υπουργός εσωτερικών συμπλήρωσε:
«Οι Έλληνες είμαστε εναντίον του ρατσισμού, των φυλετικών ή των όποιων άλλων διακρίσεων. Είμαστε λαός φιλόξενος. Επισήμανα ταυτόχρονα δύο στοιχεία. Πρώτον ότι η εκρηκτική άνοδος του λαϊκισμού, των ακραίων και νεοναζιστικών μορφωμάτων, στην Ελλάδα και όχι μόνο, συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση, την έκρηξη της ανεργίας, τη δυσφορία για αξιώσεις που ξεπερνούν τις αντοχές των κοινωνιών και των Οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου. Και υπογράμμισα ότι γι’ αυτό ακριβώς είναι ανάγκη να υπάρξει, το ταχύτερο δυνατό, ουσιαστική κοινοτική στήριξη σε πολιτικές ανάσχεσης της ύφεσης, επιστροφής στην ανάπτυξη και τόνωσης της απασχόλησης. Υπογράμμισα, επίσης – και αυτό είναι το δεύτερο σημείο που έθιξα – ότι η Ελλάδα κάτω από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά δεν μπορεί να διαχειρίζεται μόνη το 90% των μεταναστευτικών ροών της Ευρώπης».
Δεν μπορεί, κατ’ επέκταση, το κριτήριο της πρώτης εισόδου – συμπλήρωσε ο κ. Μιχελάκης – να είναι το κριτήριο για την εξέταση των θεμάτων ασύλου, όπως προβλέπει το Δουβλίνο 2. Οι Έλληνες θέλουμε μια Ευρώπη χωρίς ρατσισμό και ξενοφοβία. Μια Ευρώπη πιο κοινωνική, πιο πολιτική, πιο δημοκρατική. Μια Ευρώπη που σέβεται τον άνθρωπο και ανοίγει δρόμους ανάπτυξης για όλους, κατέληξε.