Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Κυριάκου Μητσοτάκη διήρκεσε περίπου 90 λεπτά… με τον Αμερικανό πρόεδρο να κάνει την ανατροπή και να συζητάει στο Οβάλ γραφείο με τους δημοσιογράφους για το φλεγόμενο ζήτημα της Μέσης Ανατολής.
Και μπορεί, οι δημοσιογράφοι να «πήραν φωτιά» με τις ερωτήσεις για το Ιράν… ωστόσο, υπήρξαν λεπτομέρειες που φάνηκε σα να… μην της παρατήρησε κανείς.
Ας δούμε τα όσα προκύπτουν και αφορούν την Ελλάδα από την ηχογραφημένη συνομιλία που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
Οι συζητήσεις Τραμπ με τον Ερντογάν για τη Λιβύη
Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ για τον «φίλο» και σύμμαχο του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αν συμφωνεί για το μνημόνιο με την Λιβύη που είναι κατά της Ελλάδας και αν προτίθεται να μιλήσει στον Τούρκο πρόεδρο για να τον πείσει να σταματήσει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ευθέως ότι συνομιλεί με τον Ερντογάν, όπως πράττει με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. «Του μιλάμε και συζητάμε να σταματήσει τις προκλήσεις» ανέφερε ο Τραμπ.
«Μπορώ να κάνω μια επισήμανση;» παρενέβη στο σημείο εκείνο της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο τη στήριξή του ώστε να μην τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί αστάθεια σε μια περιοχή που είναι ήδη προβληματική» είπε ο πρωθυπουργός για τις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφησαν μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης.
Η επιστροφή των… τζιχαντιστών
Σε άλλο σημείο της συνομιλίας, ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για τους τζιχαντιστές λέγοντας πως αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ έχουν κρατούμενους πολλούς μαχητές του ISIS τους οποίους θα διώξουν στην Ευρώπη και στις χώρες από όπου προέρχονται.
Ανάμεσα στις χώρες που ανέφερε ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελλάδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι δεν είναι κανείς από την Ελλάδα μέχρι στιγμής. Ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε σε ένα «καλά».
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τα F-35
Όταν η κουβέντα πήγε στα αμερικανικά F-35 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τα F-35.
Όπως τόνισε, η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 ξεκινά άμεσα, με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας, μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F16 και ανάλογα με τις δυνατότητες παραγωγής των F-35, δηλαδή από το 2024 και μετά.