Νομοθετική πρωτοβουλία για να περιοριστεί η δράση της Χρυσής Αυγής μετά τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που η ένταση με τον ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται επικίνδυνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» κοινό μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής συγκροτούν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι συναντήθηκαν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του 34χρονου από μέλος του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου.

Την κατάθεση σε δημόσιο διάλογο τροποποιήσεων των άρθρων που ορίζουν τις ένοπλες ομάδες ανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας, μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα απο μέλος της Χρυσής Αυγής. Στόχος της παρέμβασης είναι να χαρακτηρίζονται ως «ένοπλες» οι παραστρατιωτικές ομάδες και να περιληφθεί σε αυτές και η Χρυσή Αυγή. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου.

«Θέτουμε σε δημόσιο διάλογο πρόταση νομοθετικής παρέμβασης, με αντικείμενο τη διεύρυνση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης και του άρθρου 195 του Ποινικού Κώδικα περί του τι συνιστά κατάρτιση ένοπλης ομάδας…» δήλωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να περιλάβει ο νόμος όχι μόνο τις ένοπλες ομάδες αλλά και αυτές που διαθέτουν «στρατιωτική δομή».

Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. «Η Χρυσή Αυγή έχει προτεραιότητα της τη βία και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως εγκληματική οργάνωση. Το κράτος δικαίου πρέπει να επιβληθεί» είπε.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την οργάνωση με όρους του κοινού ποινικού δικαίου, αλλά και με την ακύρωση του “αντισυστημικού” χαρακτήρα που καλλιεργεί η οργάνωση.

Παρά το γεγονός ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και στην απαγόρευση της Χρυσής Αυγής, αυτό δεν μοιάζει να είναι η απόφαση, ή η επιδίωξη της κυβέρνησης.