Τη δήλωση ότι δεν επιτρέπονται οι υπερβολές και οι λάθος εκτιμήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν ίσως να γίνονται δεκτές σε μια μελέτη φοιτητών έκανε αναφερόμενος στη νέα έκθεση του ΔΝΤ ο βουλευτής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης.
«Θα μπορούσα να δεχτώ αυτού του είδους τη προσέγγιση – ανάλυση αν αναφερόμασταν σε μία μελέτη φοιτητών του οικονομικού πανεπιστημίου για κάποιο ζήτημα στα πλαίσια μίας διπλωματικής, έκανε μία ανάλυση και που βεβαίως το ποσοστό του λάθους ή της υπερβολής ή της λάθος εκτίμησης δεν θα ήταν και κάτι σοβαρό. Εδώ όμως αυτά δεν επιτρέπονται να λέγονται και να λέγονται κατόπιν της απομακρύνσεως από το ταμείο. Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα».
Ο βουλευτής αναγνωρίζει ότι έγιναν λάθη και από την πλευρά της Ελλάδας με κυριότερο αυτό της παρατεταμένης ασυδοσίας. «Λάθη έγιναν από όλες τις πλευρές και από την Ελλάδα έγιναν λάθη. Πρώτο λάθος είναι ότι υπήρξε μία παρατεταμένη ασυδοσία για πολλά χρόνια και μία αποδοχή όρων στο ξεκίνημα του μνημονίου, οι οποίοι δεν διαπραγματεύτηκαν ως έπρεπε και βεβαίως δεν έγινε καμία επεξεργασία διότι πίστευαν για άλλη μία φορά ότι εντάξει τότε υπογράφουμε αλλά σιγά μην το τηρήσουμε».
Σε ό,τι αφορά το λάθος της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής, ο κ. Αυγενάκης υποστηρίζει ότι αυτό σιγά – σιγά αναγνωρίζεται.
«Θεωρώ λοιπόν το λάθος μερικώς, σιγά σιγά, σταδιακά αναγνωρίζεται και οι φωνές από τη Γερμανία πολιτικών αναλυτών, οικονομολόγων διατυπώνουν ότι αν δεν πάμε σε ένα γενναίο πραγματικά κούρεμα αυτή η ιστορία δεν έχει τελειωμό και βεβαίως αναγνωρίζουν ότι με ένα χρέος η Ελλάδα πάνω από το 170% του ΑΕΠ είναι βέβαιο ότι δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει όλα όσα έχει υποχρεώσει η Ευρωζώνη από το 2010 να υπογράψει κτλ.
Θεωρώ λοιπόν ότι όσο δυναμώνονται οι φωνές τεκμηριωμένες όμως, σοβαρές φωνές που μιλούν για ουσιαστικό κούρεμα του ελληνικού χρέους, που μιλούν για διαφορετική στρατηγική, διαφορετική προσέγγιση στη λύση του προβλήματος της Ελλάδας, κατ’ επέκταση του προβλήματος της Ευρωζώνης, κατ’ επέκταση του ευρωπαϊκού προβλήματος άλλο τόσο γρηγορότερα θα δούμε να εξισορροπείται η κατάσταση σε Ευρώπη, ευρωπαϊκό νότο αλλά και στην Ελλάδα».