«H μεσαία τάξη υπέστη τη μεγαλύτερη πολιτική απάτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη» κι αυτό «θα γίνει απολύτως καταφανές προϊόντος του χρόνου, μέσα στις αρχές του 2020», τόνισε ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Ο προϋπολογισμός έχει κάποιες υπεραισιόδοξες προβλέψεις κι έχει πολύ συγκεκριμένο πρόσημο. Είναι καταδικασμένος να βρίσκεται 2 δισ. πίσω από τις δικές μας δυνατότητες επειδή το πρώτο που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ήταν να απεμπολήσει το κεκτημένο έδαφος για τη χώρα μας, της μείωσης των πλεονασμάτων μέσω της χρήσης ενός κομματιού του αποθεματικού, του λεγόμενου “μαξιλαριού”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.
Σημείωσε, δε, ότι με την επιστροφή στους δημοσιονομικούς στόχους του 3,5% «η μεσαία τάξη δεν θα δει ούτε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ούτε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης κάτω από 20.000, αντιθέτως θα της έρθει ο λεγόμενος “ταμπλάς”, ο οποίος θα είναι οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για τη χαμηλότερη κλάση, οι αυξημένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ, η προκαταβολή φόρου ως έχει, η εισφορά αλληλεγγύης ως έχει».
Σε ό,τι αφορά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην οδό των αποκρατικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι «υπάρχει μια διεθνής μαρτυρία ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε σε μια αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει επιλέξει η Νέα Δημοκρατία» και στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία -μεταξύ άλλων- στα ΕΛΠΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ.
«Αυτή τη στιγμή», τόνισε, «υπάρχει μία συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και η κυβέρνηση έχει διατυπώσει την πρόθεση να πουλήσει και την εταιρεία υδρογονανθράκων, η οποία έχει και τα δικαιώματα των εξορύξεων. Είναι σαν να πουλάμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβεί. Ή στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ πουλάμε ένα δίκτυο που έχει μία σταθερή χρηματοροή».
«Εδώ», πρόσθεσε ο κ. Παππάς, «γίνεται μια πολιτική επιλογή, η οποία έχει αποδειχθεί οικονομικά αναποτελεσματική και κοινωνικά και περιφερειακά απολύτως άδικη. Θα έχουμε, λοιπόν, μία πάρα πολύ σοβαρή σύγκρουση σ’ αυτό το ζήτημα».
Για προσφυγικό – μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό, με αφορμή και τα όσα ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «η ακραία δεξιά τάση που εκφράζει ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βορίδης έχει την πολιτική ηγεμονία ως προς τα ζητήματα αυτά και η Νέα Δημοκρατία έρχεται αντιμέτωπη με μια πραγματικότητα που αδυνατεί να τη διαχειριστεί».
«Οι απόψεις αυτές που παλαιότερα τις συναντούσαμε μόνο στην Πολιτική Άνοιξη ή στο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη είναι απόψεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή κυριαρχούν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας» σημείωσε και καταλόγισε στην κυβέρνηση ανεπάρκεια στη διαχείριση του προβλήματος.
«Έχει πάρει ο αέρας την κριτική που μας έκαναν εμάς, όταν κυβερνούσαμε, διότι αυτή τη στιγμή έχει τριπλασιαστεί και στη Μόρια ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενούνται και ο αριθμός των ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα του προσφυγικού η Νέα Δημοκρατία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν είναι σπριντ 100 μέτρων η διεύρυνση, είναι δρόμος αντοχής»
Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μερίδα μελών του κόμματος, ο κ. Παππάς είπε:
«Εάν από κάτι κινδυνεύουμε είναι να παραμείνουμε ένα μικρό, κλειστό κόμμα. Η διεύρυνση έχει ξεκινήσει με πολύ μεγάλη και θετική ορμή. Η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης ήταν ένα πάρα πολύ θετικό μήνυμα κι έγινε σε μια στιγμή που αρχίζουν και διαφαίνονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία φάση που αποδεικνύει ότι μπορεί να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις. Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί. Δεν είναι ένα σπριντ 100 μέτρων, είναι ένας δρόμος αντοχής».
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στο νέο όνομα που θα πρέπει να πάρει ο νέος, διευρυμένος ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας: «Στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προστεθεί κι ένας προσδιορισμός που να επισφραγίζει το άνοιγμα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, και θα σας έλεγα εγώ και με ισχυρό οικολογικό πρόσημο. Κι αν υπάρχουν διαφωνίες και εντός του κόμματος και της ηγεσίας, τι πιο όμορφο και πιο θεμιτό από το να λυθούν αυτά με μια καθολική ψηφοφορία των μελών μας και των νέων μελών, ούτως ώστε το όλο σώμα των μελών του νέου ΣΥΡΙΖΑ, μετά τον μετασχηματισμό του στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη της Αριστεράς, να δεσμεύσει την καινούργια ηγεσία σε πολιτικές συντεταγμένες προοδευτικού και αριστερού προσανατολισμού».