Γκρίνια έχει προκαλέσει στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται η διεύρυνση, μετά και τη σύσταση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.
Δριμεία κριτική άσκησε στο κόμμα η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, για την ΚΕΑ.
Όμως, η πρεμιέρα της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, το Σάββατο, έδωσε την αφορμή σε στελέχη του κόμματος να εκφράσουν την αντίθεσή τους για την επιχειρούμενη διεύρυνση. Για παράδειγμα, ο Πάνος Λάμπρου, σημείωσε αρχικά ότι κανείς δεν αντιτίθεται στον μετασχηματισμό σε μια μεγάλη παράταξη, αλλά συμπλήρωσε: «Γίνεται στο συλλογικό όργανο να είναι πρόσωπα που δεν στήριξαν τις Πρέσπες; Κολλάμε στο συλλογικό εμείς με ανθρώπους που δεν θέλουν να σηκώσουν πανό για μετανάστες; Χωρά και τον Αρη Βελουχιώτη και όσους τον πρόδωσαν;».
Ο Νίκος Παππάς από την άλλη, υπερασπίστηκε τη διεύρυνση, απαντώντας σε αυτές τις ενστάσεις, στην τοποθέτησή του στην ΚΕΑ. «Χωρούν όσοι ασπάζονται τη διακήρυξη που θα αποφασιστεί. Οποιος διαφώνησε με τις Πρέσπες, αλλά συμφωνεί με το πρόγραμμά μας, ναι, χωρά. Το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιγράφουμε ποιοι δεν χωρούν».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Φίλης, ανέφερε ότι: «Αυτό το μαζί, για να μην είναι μια ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, θέλει αρχές. Είμαστε κόμμα της Αριστεράς, που θέλει να ανασυγκροτήσει την ταυτότητά της μετά τα μνημόνια. Η δεξιά έχει ιδεολογική ηγεμονία σήμερα. Ως κυβέρνηση, αποτύχαμε στη ρύθμιση για τα ΜΜΕ και στην ΕΡΤ».
Ο Πάνος Σκουρλέτης, στην ΚΕΑ, αναφέρθηκε σε διαφορετικές δυνάμεις «που συγκλίνουν σε ένα ιδεολογικό πλαίσιο ευρύτερης αποδοχής. Έτσι οδηγηθήκαμε στο ώριμο βήμα ανασυγκρότησης του κόμματος». «Για να είναι πιο αποτελεσματική αυτή η προσπάθεια θα πρέπει ακομπλεξάριστα να αποτιμήσουμε τη μοναδική εμπειρία μας, την κυβερνητική μας εμπειρία, τι κάναμε το προηγούμενο διάστημα. Όταν έχεις το θάρρος να κάνεις ιεραρχήσεις και να μιλήσεις και για λάθος βήματα. Να μην διολισθήσουμε στην κακιά παράδοση και να αναγάγουμε σε σημαντικά άλλα ζητήματα όπως πως θα εκλεγεί ο πρόεδρος του κόμματος. Ποιος αμφισβητεί τον Τσίπρα; Αυτή η εργαλειοποίηση μπορεί να μας αποπροσανατολίσει από τη φυσιογνωμία», ανέφερε ακόμη ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει απόλυτη ιδεολογική ταυτότητα. «Έχω άποψη ότι δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες για το τι θα συμβεί. Όσοι είμαστε εδώ δεν είδαμε ότι ο προτεινόμενος ιδεολογικός άξονας είναι ο δημοκρατικός σοσιαλισμός;», ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων.
«Όσοι ερχόμαστε, ερχόμαστε με σεβασμό στην αριστερά. Ήμασταν στην ίδια όχθη του ποταμού», είπε από την πλευρά της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Στην πιο δύσκολη στιγμή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, τότε συγκροτήθηκε η προοδευτική συμμαχία. Τώρα δεν έρχονται για να πάρουν θέση, για συναλλαγή», πρόσθεσε.