Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.
«Τις προτάσεις σας δεν τις απορρίπτει σήμερα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τις απέρριψε ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε όσα είχε πει νωρίτερα ο κ. Τσίπρας.
«Σήμερα ευκαιρία να κάνουμε όσο το δυνατόν ψύχραιμη αποτίμηση. Ολοκληρώνεται μία διαδικασία η οποία ξεκίνησε στη Βουλή πριν από έναν χρόνο και από αύριο η χώρα θα έχει νέο Σύνταγμα. Θα φέρει τη σφραγίδα της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας αλλά θα είναι και προϊόν διακομματικής συναίνεσης. Ο συνολικός απολογισμός είναι θετικός, τον θεωρώ μεγάλο βήμα δημοκρατίας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. Χαρακτήρισε ωστόσο «εκτός κλίματος» της όλης συζήτησης τον τόνο της ομιλίας του κ. Τσίπρα.
«Δεν ακούσατε κανένα πολιτικό αρχηγό αλλά ήταν και εκτός κλίματος σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή» είπε. «Όπως είχαμε δεσμευτεί, προσεγγίσαμε τη συνταγματική αναθεώρηση με διαφορετικό τρόπο από εκείνον του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε στο φυσικό της χώρο, στη Βουλή, και όχι ως μαζική κομματική φιέστα στο προαύλιό της. Το Κοινοβούλιο εργάστηκε παραγωγικά σε προσδιορισμένο χρόνο» συμπλήρωσε.
«Γιατί ήταν αδρανές το Κοινοβούλιο 31 μήνες; Θυμηθήκατε τη συνταγματική αναθεώρηση προσχηματικά λίγο πριν τις εκλογές» είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πλειοψηφία δεν αγνόησε τις θέσεις της μειοψηφίας, όπως τότε. Και, με την αναθεωρητική του σύνθεση, εξέτασε -χωρίς δεσμεύσεις- τις διατάξεις που έφτασαν σε αυτήν από την απελθούσα, προτείνουσα Βουλή. Δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει κάτι διαφορετικό. Θυμίζω, διατάξεις όπως το άρθρο 16 δεν μπορούσαν να συζητηθούν. Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι κανόνες επέστρεψαν: Η αναθεωρητική διαδικασία ακολουθήθηκε και τα βήματα που ορίζει το ίδιο το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής αποτέλεσαν τον οδηγό μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως η διαδικασία πυροδότησε τον αναγκαίο παραγωγικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και πως με ελάχιστες εξαιρέσεις απέφυγε να μετατραπεί σε φτηνό εργαλείο μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
«Κύριε Τσίπρα, δεν κρίνατε απαραίτητη μία αναφορά στο Σύνταγμα για αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής; Το άρθρο 24 δεν κρίνατε απαραίτητο να αναθεωρηθεί. Εσείς που είστε φίλος του Περιβάλλοντος. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε διαφορετική κατεύθυνση με περιττούς συνταγματικούς βερμπαλισμούς. Με επικίνδυνες κάποιες διατάξεις πολιτικού καιροσκοπισμού. Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα.
«Ενώ αναγνωρίζουμε όλοι ότι στη Μεταπολίτευση εκδηλώθηκαν σειρά αρρυθμίες, η πρότασή σας δεν περιλάμβανε λέξη για τη δημόσια διοίκηση, για την εκπαίδευση, για τη δικαιοσύνη, για το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν από τις 154 προτάσεις αλλαγών, η προτείνουσα Βουλή να φέρει προς αναθεώρηση στην παρούσα Βουλή μόνο 40. Κι αυτό ήταν δική σας απόφαση» συνέχισε.
«Είναι προφανές πως η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, όταν έλεγε αναθεώρηση δεν ήθελε εκσυγχρονισμό του Συντάγματος αλλά της ματαίωσης μια σημαντικής αλλαγής, μιας «νεοφιλελεύθερης» πρότασης, της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων» είπε ο πρωθυπουργός. «Είστε κατώτερος των περιστάσεων και μικρότερος ενώπιον της ιστορικής ευκαιρίας για τη χώρα» είπε προς τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με την ευθύνη υπουργών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ο πολιτικός να έχει την ίδια αντιμετώπιση με κάθε πολίτη. Ας χειροκροτήσουμε επιτέλους ότι το άρθρο 86 αλλάζει με τη διακομματική στήριξη της Βουλής των Ελλήνων».
«Γενναία πρόταση»
Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος και είχε χαρακτηρίσει την πρόταση αναθεώρησης της ΝΔ ως συρραφή διατάξεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευρεία και γενναία πρόταση διατάξεων που στηριζόταν σε 4 άξονες. «Απαντώντας στις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα, προβλέπαμε την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και την οριζόντια περιβαλλοντική προστασία που θα ενέτασσε την ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία και την ανάπτυξη της χώρας σε ένα σύγχρονο πλαίσιο περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Σας είχα ρωτήσει κ. Τσίπρα και στην προηγούμενη Βουλή. Δεν κρίνατε πως θα έπρεπε να υπάρξει μια αναφορά στην κλιματική αλλαγή; Εσείς που είστε φίλος του περιβάλλοντος κρίνατε ότι καλυπτόμαστε από ένα άρθρο του 1975;» διερωτήθηκε. Και προσέθεσε:
«Αναζητώντας εντονότερη κοινοβουλευτική λειτουργία και βελτίωση του νομοθετικού έργου, ζητούσαμε πιο έγκυρο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων. Την σύμμετρη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλά κυρίως την καθιέρωση σταθερών εκλογικών κύκλων. Διεκδικώντας ευέλικτο κράτος, δημοσιονομική συνέπεια αλλά και οικονομική ανάπτυξη, προτείναμε μία ευρεία δέσμη προβλέψεων. Από κανόνες αξιοκρατίας στο Δημόσιο και πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι συνθήκες ασφαλούς επενδυτικού περιβάλλοντος και απαγόρευση της αναδρομικής φορολογίας. Και, τέλος, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, προτείναμε -δεν ήμασταν μόνοι, και άλλα κόμματα συμφώνησαν- την αποσύνδεση της επιλογής των ανωτάτων δικαστικών από την κυβέρνηση. Ενώ για μεγαλύτερη ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης προκρίναμε ειδικά δικαστικά τμήματα για σημαντικές υποθέσεις. Αντίθετα με τα παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε σε μια διαφορετική κατεύθυνση Με συνταγματικούς βερμπαλισμούς, για δικαιώματα που είναι ήδη κατοχυρωμένα. Με επικίνδυνες διατάξεις κομματικού καιροσκοπισμού, όπως της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για μόνιμη ακυβερνησία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας περί στήριξης κατά το παρελθόν από τη ΝΔ στην απλή αναλογική. «Πού ακούσατε ότι εμείς προτείναμε την απλή αναλογική; Άλλο η συνταγματική κατοχύρωση απλού συστήματος, άλλο η απλή αναλογική. Σας γράφουν την ομιλία σας αλλά βάλτε και αξιολογική κρίση» είπε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την κριτική του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι εννέα διατάξεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως υπήρξε συμφωνία σε εννέα σημεία, εκ των οποίων τα δύο ήταν προτάσεις της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, ενώ χαρακτήρισε τομή την πρόταση για την κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Από τις 9 αυτές διατάξεις, όπως είπε, οι 2 ήταν προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας στην προηγούμενη Βουλή και αφορούν, η πρώτη την ισοτιμία των στρατιωτικών με τους τακτικούς δικαστές, ώστε να εξασφαλίζεται η πλήρης ανεξαρτησία τους και η δεύτερη παρέχει, πλέον, και στην μειοψηφία της Βουλής τη δυνατότητα συγκρότησης Εξεταστικών Επιτροπών. «Θέλω να επιμείνω ιδιαιτέρως στην δεύτερη αυτή διάταξη, καθώς την θεωρώ εξαιρετικά σημαντική για το πολίτευμα. Αποκαθιστά, επιτέλους, την Εξεταστική Επιτροπή ως γνήσιο μέσο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Όπως άλλωστε τη θέλησε και ο συντακτικός νομοθέτης, το 1975. Δυστυχώς, στην εξέλιξη τού χρόνου, η ερμηνεία που δόθηκε γύρω από τις επιτροπές αυτές ήταν πως μπορούσε να τις συγκροτήσει μόνο η πλειοψηφία. Έτσι, από όργανο επίκαιρου ελέγχου από την αντιπολίτευση, κατέληξε εύκολο όπλο των κατά καιρούς κυβερνητικών πλειοψηφιών εναντίον των αντιπάλων τους. Και θα επισημάνω, ακόμη, ότι φέρνουμε την συγκεκριμένη διάταξη ενόσω διαθέτουμε την ισχύ της αυτοδυναμίας στη Βουλή. Κάτι που βεβαιώνει την προσήλωσή μας στο Σύνταγμα, ανεξάρτητα από πρόσκαιρα κομματικά οφέλη» είπε, προσθέτοντας πως θεωρεί τομή και την πρόταση της ΝΔ για την συνταγματική κατοχύρωση του μέσου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
«Είναι μια σταθερή δέσμευση ότι το κράτος θα μεριμνά για την αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε πολίτη. Τα ερώτημα αντιστρέφεται, κύριε Τσίπρα: γιατί δεν το ψηφίζετε από τη στιγμή που και οι δυο συμφωνούμε ότι είναι το μόνο εργαλείο για την αντιμετώπιση της φτώχειας;» πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του «ωμή καταστρατήγηση» του Συντάγματος το 2014, για τη στάση του στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Θέλατε να το αξιοποιήσετε ως εργαλείο για να διαλύσετε τη Βουλή, ακόμα κι εσάς να προτείναμε θα καταψηφίζατε» είπε χαρακτηριστικά.
«Συμφωνήσαμε οι υπογραφές 500.000 πολιτών με δικαίωμα ψήφου να οδηγούν στην κατάθεση προτάσεων που θα συζητούνται στη Βουλή. Μπορεί να κρύβει κινδύνους για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία γι’ αυτό και περιορίζουμε τον αριθμό σε 2 σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Για την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως εξαρχής είχε δηλώσει ότι «η βούληση της ΝΔ ήταν η σύνθεση των απόψεων ώστε να καταστεί δυνατή και η συνταγματική διασφάλιση για τους Έλληνες που κατοικούν μόνιμα εκτός των συνόρων».
«Φανήκαμε ευέλικτοι, κάναμε υποχωρήσεις και ανταποκριθήκαμε στην κατεύθυνση συναίνεσης. Το Σύνταγμα προβλέπει ότι για να αλλάξει η σχετική διάταξη χρειάζονται 200 βουλευτές» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να κλείσει μια πληγή που μένει ανοικτή εδώ και 45 χρόνια. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη όσο ποτέ τον παγκόσμιο ελληνισμό» προσέθεσε και επισήμανε πως «κάθε υπεκφυγή συνιστά προσβολή». «Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα. Το βήμα αυτό θα γίνει άλμα. Ενωμένοι οι Έλληνες παντού στο κόσμο πάντα μεγαλουργούν. Η ΝΔ μετά την υπερψήφιση σχετικής προσθήκης στο άρθρο 54 θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Καταλήξαμε σε πρόταση που θεωρώ αρκούντως ικανοποιητική. Και εύχομαι και ελπίζω τουλάχιστον αυτό το νομοσχέδιο -ας είναι μόνο αυτό το νομοσχέδιο- που θα ψηφιστεί από 300 βουλευτές».
Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κρίσιμη συνταγματικά τη διάταξη για τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως είπε η αρχική πρόβλεψη του Συντάγματος του 1975 κατέτεινε στην αναζήτηση πολιτικών συναινέσεων μεταξύ των κομμάτων, στην ουσία, λειτούργησε τα τελευταία χρόνια ως προνόμιο της εκάστοτε αντιπολίτευσης για την πρόκληση εκλογών και τη διακοπή του εκλογικού κύκλου.
«Αναθεωρούμε τη διάταξη που συνδέει τη διάλυση της Βουλής. Δεν αναθεωρούμε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η πρόταση που υποβάλαμε είναι σαφής και καθαρή: Θα ισχύσει η υφιστάμενη διάταξη, που αρχικά αναζητεί μεγάλες συνθέσεις» είπε απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το θέμα. «Μας μέμφεται, βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσχωρήσαμε στη θέση αυτήν αντίθετα με παλαιότερες προτάσεις μας. Καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μην μιλάνε για σχοινί. Διότι από εκείνη την πρόταση μας το 2014 μεσολάβησε μία δραματική εμπειρία που προσέφερε διδάγματα και αναθεώρησε οπτικές. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την ωμή καταστρατήγηση του νοήματος του Συντάγματος από εσάς προσωπικά το 2014. Όταν αρνηθήκατε προκλητικά τότε, την εκλογή οποιουδήποτε προσώπου προτεινόταν για τη θέση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Και εσάς αν προτείναμε πάλι αντίθετοι θα ήσασταν. Με δηλωμένο τον προκλητικό σας στόχο να προκαλέσετε εκλογές οι οποίες διέκοψαν την ανάκαμψη της χώρας. Κι οδήγησαν αμέσως στο εθνικά ολέθριο πρώτο εξάμηνο του 2015» είπε ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζοντας την κριτική του. «Κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Πάλι αδιάβαστος είστε κ. Τσίπρα, γιατί εκλέχθηκε με 151 βουλευτές Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και δεν γνωρίζατε ότι αυτή ήταν η συνταγματική διάταξη που γράφτηκε από τον Κωσταντίνο Καραμανλή και τον Κωσταντίνο Τσάτσο. Πάλι αδιάβαστος κ. Τσίπρα» είπε προσθέτοντας πως πρόκειται για πρόταση που παραπέμπει σε προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης με ισχυρό Πρόεδρο Δημοκρατίας.
«Είναι αυτονόητο, λοιπόν, ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία στην Βουλή δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα διασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε και αυτή η επιλογή της θα είναι ανοιχτή και πάλι στην κρίση των πολιτών» τόνισε απαντώντας στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.
«Πάλι αδιάβαστος»
«Κύριε Τσίπρα, κάνατε αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και στον Κωνσταντίνο Τσάτσο και αναρωτηθηκατε αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα δεχόταν τέτοια διάταξη. Πάλι αδιάβαστος, κ. Τσίπρα, γιατί εκλέχθηκε με 153 βουλευτές ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990. Και στα συνταγματικά αδιάβαστος κ. Τσίπρα. Και σε αυτό αδιάβαστος πάλι».
Επανερχόμενος στο ζήτημα της εκλογής της πολιτειακής ηγεσίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη που μας επιτρέπει να αποσυνδέσουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Η πρότασή σας παραπέμπει σε άλλα συστήματα και θα προκαλούσε σοβαρότατες τριβές. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι μέρος της πολιτικής ατζέντας αυτών που τον προτείνουν».
Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: « Παρά τα βέλη τα οποία, με μεγάλη άνεση εκτοξεύουν κατά της Μεταπολίτευσης, αυτή η περίοδος εισέφερε στην Ελλάδα μια μακρά περίοδο συνταγματικής ομαλότητας. Η οικονομική κρίση προσέθεσε μεγάλες προκλήσεις στο συνταγματικό μας οπλοστάσιο. Ασφαλώς το Σύνταγμα δεν ευθύνεται για την οικονομική περιπέτεια, ούτε μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία. Το Σύνταγμα που θα ισχύσει από αύριο εκπέμπει ένα μήνυμα εκσυγχρονισμού. Δεν μπορεί κανένα Σύνταγμα να υποκαταστήσει τη διαδικασία ωρίμασης της κοινωνίας. «Καθώς σήμερα η Ελλάδα αφήνει πίσω την περίοδο της κρίσης, πλαισιώνει αυτό το Σύνταγμα την εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα που μας αξίζει» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ομιλία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος
Live | Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι η σημαντικότερη στιγμή της Βουλής. Σήμερα ολοκληρώνεται μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο. Από αύριο η χώρα θα έχει νέο, πιο σύγχρονο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα του 2019. #vouli
Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, November 25, 2019