Στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη συνταγματική αναθεώρηση αλλά και στην πορεία της διαδικασίας τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή, καθώς ολοκληρώνεται στην Ολομέλεια η συζήτηση επί του θέματος, με την ψηφοφορία όταν ολοκληρωθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης το 2016 «προτάσσοντας διαβούλευση και διάλογο με τους πολίτες και την Κοινωνία των Πολιτών ώστε όλα τα κόμματα να γνωρίζουν τις προτάσεις και τις αγωνίες των πολιτών, πριν ξεκινήσει η προβλεπόμενη διαδικασία στη Βουλή». «Αφετηρία της Πρωτοβουλίας μας ήταν μία θεμελιώδης παραδοχή: Ότι το Σύνταγμα ανήκει πρωτίστως σε όλους τους πολίτες, συνεπώς λόγο δεν πρέπει να έχουν μόνο οι ειδικοί και οι τεχνοκράτες ούτε οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ».
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των κομμάτων «του παλιού πολιτικού συστήματος», όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε πως «δεν είχαν να κάνουν μόνο με θεσμικό καθωσπρεπισμό αλλά υπέκρυπταν και τον φόβο να χάσουν για πρώτη φορά τον έλεγχο του συντάγματος οι πολιτικές δυνάμεις που τον μονοπώλησαν από τη μεταπολίτευση και μετά. Οι ίδιες που έβαλαν το άρθρο 86 για να διασφαλίζουν την ατιμωρησία των στελεχών τους που διατέλεσαν σε κυβερνητικές θέσεις, που έβαλαν το δικαίωμα επίταξης για να περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας, που έχουν τη θεώρηση ο λαός να ψηφίζει μια φορά στα 4 χρόνια και μετά να παρακολουθεί αμέτοχος να αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό του».
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «αποτυπώνει ένα συνολικό σχέδιο για το Σύνταγμα και τους θεσμούς, για «μια νέα μεταπολίτευση» και μια Ελλάδα που αφήνει πίσω της τα βαρίδια του 20ου αιώνα και μπαίνει έστω με καθυστέρηση στον 21ο αιώνα».
«Πήραμε το πολιτικό ρίσκο, πήραμε την απόφαση χωρίς μικροπολιτικούς υπολογισμούς και χωρίς τακτικισμούς, με στάση υπευθυνότητας, το σχέδιό μας δεν θα υλοποιηθεί αλλά δεν μετανιώνουμε που βάλαμε τις βάσεις της συζήτησης στην ελληνική κοινωνία για την ανάγκη ενός συνταγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας» πρόσθεσε.
Χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας «αμήχανη και άτολμη συρραφή σκόρπιων διατάξεων» και «μνημείο βερμπαλισμού».
«Εμείς δείξαμε και αποδείξαμε πως έχουμε σχέδιο, η ΝΔ απέδειξε ότι στα του Συντάγματος κινείται χωρίς πυξίδα και σχέδιο» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαστε μια πολιτική δύναμη συνταγματικής και θεσμικής υπευθυνότητας, η πρότασή μας έχει αριστερό πρόσημο αλλά οι επιμέρους παρεμβάσεις ενέχουν το στοιχείο της συναίνεσης και του συμβιβασμού, προτείνουμε ώριμα αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ορισμένες προτάσεις προκάλεσαν και δυσαρέσκεια στο στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρόταση για ήπιο εξορθολογισμό των σχέσεων κράτους και εκκλησίας
«Το πόσο συναινετική και συνθετική υπήρξε η πρότασή μας φαίνεται από το γεγονός πως υιοθετήσαμε προτάσεις που είχε κάνει η ΝΔ το 2014, όπως αυτή για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή της καθιέρωσης και μέσω του Συντάγματος παγίου αναλογικού εκλογικού συστήματος. Το οξύμωρο είναι σήμερα πως σε αυτές τις δύο προτάσεις, που ήταν στο πακέτο της ΝΔ του 2014, τώρα βασίζεται το κύριο μέρος της πολεμικής σας προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ» είπε προς την κυβέρνηση, «αυτό αποδεικνύει την πολιτική ένδεια και τον καιροσκοπισμό σας, αρνείστε να ψηφίσετε τις προτάσεις σας και ξιφουλκείτε εναντίον τους με πάθος».
«Δεν είχαμε πρόβλημα να υιοθετήσουμε τις προτάσεις σας στην προηγούμενη Βουλή και να αναγνωρίσουμε πως είναι συμβολές της δικής σας παράταξη στη συνταγματική αναθεώρηση. Αλλά σταματούν εκεί. Οτιδήποτε άλλο οφείλεται σε πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε.
Για το άρθρο 86 ανέφερε πως «έπρεπε να έρθει η Αριστερά με κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κινηθεί η διαδικασία για το κατάπτυστο άρθρο περί ευθύνης υπουργού, επί 40 χρόνια δεν είχαμε δει πρωτοβουλία, αντιθέτως είδαμε το 2001 ένας κακός νόμος να «συνταγματοποιείται» και να μην μπορεί να αλλάξει».
«Η πρότασή μας εδώ είναι καθαρή και κρυστάλλινη, λέμε τα αδικήματα των υπουργών να παραγράφονται όπως των υπολοίπων Ελλήνων, όπως προβλέπει ο νόμος. Όμως και σήμερα έχετε ακόμα το θράσος απέναντι στους πολίτες να μας λέτε ‘ναι από εδώ και στο εξής, αλλά αν έγινε πριν το 2015, τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί με την παλιά ρύθμιση’».
Εμείς «είμαστε πεντακάθαροι, δεν μας σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ιστορία αργά ή γρήγορα θα μας δικαιώσει. Η Ιστορία με τα όσα επιλέγετε να κάνετε στην αναθεώρηση, σάς έχει ήδη καταδικάσει», είπε.
Ουσιαστικά κατηγόρησε τη ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής ότι ψάχνουν νομικά επιχειρήματα και δικαιολογίες και δεν ψηφίζουν την ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 «γιατί η δική σας παρουσία στη διακυβέρνηση του τόπου ήταν θλιβερή και σκιώδης». «Η πρότασή μας είναι πεντακάθαρη, για τον απλούστατο λόγο ότι κι εμείς είμαστε πεντακάθαροι. Όσο ασκήσαμε εξουσία, την κυβερνητική παρουσία μας δεν τη σκιάζει καμία υποψία σκανδάλου», τόνισε. Σχολίασε ότι το ερώτημα που θα επικρέμαται στα χείλη των πολιτών είναι τι φοβούνται τα δύο κόμματα: Μήπως φοβάστε για προβεβλημένα στελέχη σας ή μήπως έχετε αμφιβολίες για την αθωότητα υπουργών των κυβερνήσεών σας;». Ως προς το άρθρο 86 κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι το 2001 συνταγματοποίησαν τη σύντομη παραγραφή των υπουργικών αδικημάτων, αδικήματα που , αν τα διαπράξει κάποιος πολίτης , παραγράφονται σε 15 και 20 χρόνια, όμως αν τα διαπράξουν οι υπουργοί παραγράφονται με το πέρας της δεύτερης συνόδου της επόμενης Βουλής, όπως είπε.
«Και έπρεπε να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει την κατάργηση και αυτό να γίνει πράξη », τόνισε, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λέει τα αδικήματα των υπουργών να παραγράφονται όπως όλων των Ελλήνων, όχι ειδικές παραγραφές για τους υπουργούς. Κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι και σήμερα έχουν ακόμα το θράσος» να λένε: Ξέρετε, από εδώ και στο εξής OK, αλλά αν κάποιος υπουργός δωροδοκήθηκε, αν πήρε μίζες πριν από το 2015 δεν θα διωχθεί, γιατί τα αδικήματά του πηγαίνουν με την παλιά ρύθμιση και έχουν παραγραφεί. Μας λέτε με δυο λόγια ότι όσες πράξεις δωροδοκίας τυχόν τελέστηκαν πριν από το 2015 πρέπει να μπουν στο αρχείο, πρέπει να σταματήσουν να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη».
Γι ‘ αυτό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, εμείς δεν φέραμε μόνο την αναθεώρηση του άρθρου 86 αλλά και την ερμηνευτική δήλωση, για να είναι ξεκάθαρο ότι καμία προνομιακή παραγραφή για υπουργούς δεν θα υπάρχει, όχι μόνο για αδικήματα που τυχόν διαπράξουν υπουργοί από την αναθεώρηση και μετά, αλλά και για δωροδοκίες που έχουν τελεστεί στο παρελθόν». Τους κατηγόρησε ότι στα μουλωχτά» δεν ψήφισαν στην προηγούμενη Βουλή την ερμηνευτική δήλωση.
Η πρόταση της ΝΔ που επικαλέστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αναλογικό εκλογικό σύστημα
Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με το αναλογικό εκλογικό σύστημα, αναφερόταν το εξής: «{…} Και τούτο προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη προσδιορίζεται από την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής, συνακόλουθα δε της Κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής. Και η δεύτερη προσδιορίζεται από την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικότερων εγγυήσεων για την αποφυγή της συχνής –και μάλιστα με αμιγώς κομματικά κριτήρια- αλλαγής του εκλογικού συστήματος».
«Έσχατο σημείο κατάπτωσης της ΝΔ η πρόταση για την εκλογή ΠτΔ»
Ως «έσχατο σημείο της κατάπτωσης και του καιροσκοπισμού της ΝΔ », χαρακτήρισε την αδιανόητη» πρόταση για εκλογή ΠτΔ. Μέχρι πέντε ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου. Στην πρώτη και τη δεύτερη θα απαιτούνται 200 βουλευτές. Στην τρίτη 180. Στην τέταρτη 151. Κομματάρχης Πρόεδρος… Και στην τελευταία θα αρκεί η σχετική πλειοψηφία. Διοικητής ΔΕΚΟ, όχι κομματάρχης, κηπουρός του κόμματος…», σχολίασε.
Ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε την πρόταση της ΝΔ του 2014 για αλλεπάλληλες ψηφοφορίες με τη σημερινή πρότασή της, για να σχολιάσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια παραλλαγή αυτής του 2014. Έτσι την κατηγόρησε για καιροσκοπισμό. Όμως, είπε, ψηφίζοντας τέτοια διάταξη δεν σέβεστε όχι μόνο το θεσμό αλλά και την ιστορία του κόμματός σας», θέτοντας το ερώτημα αν οι Κωνσταντίνος Καραμανλής και Κωνσταντίνος Τσάτσος θα μπορούσαν να φανταστούν, όταν έφτιαχναν το Σύνταγμα του 1975, ότι έχει θέση στο πολίτευμά μας Πρόεδρος μειοψηφίας και αν εκείνοι θα δέχονταν ποτέ να γίνουν Πρόεδροι γνωρίζοντας ότι για την εκλογή τους θα αρκεί η πλειοψηφία που απαιτείται για να εγκρίνει η Βουλή έναν διοικητή ΔΕΚΟ».
Πρόσθεσε ότι η πρόταση καθιστά τον ΠτΔ ενεργούμενο της πλειοψηφίας ή ακόμα και μειοψηφίας που τον εξέλεξε», και πως αυτή θα μείνει ως μαύρο στίγμα στην ιστορία του πολιτεύματός μας, αλλά και στην ιστορία της παράταξης της ΝΔ».
«Οι προτάσεις που μπλοκάρετε, είναι οι προτάσεις για το Σύνταγμα του μέλλοντος »
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι προτάσεις που «εσείς τώρα μπλοκάρετε με την άρνησή σας, είναι οι προτάσεις μας για το Σύνταγμα του μέλλοντός μας». Αυτές τις προτάσεις, διεύρυνσης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων […] δεν τις ματαιώνετε, απλώς τις αναβάλλετε για την επόμενη αναθεώρηση».
Απαρίθμησε σειρά προτάσεων που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και που, όπως είπε, αρνείται η ΝΔ:
– Καθιέρωση του πολιτικού όρκου ως αποκλειστικού τύπου όρκου για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς.
-Εντός της ελληνικής επικράτειας κανείς δεν πρέπει να υποστεί ποτέ ξανά δυσμενή μεταχείριση και διακρίσεις λόγω του φύλου του ή λόγω της ταυτότητας φύλου ή λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.
-Εγγύηση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους. Όχι όμως με τη μορφή ενός επιδόματος φτώχειας, όπως θέλετε εσείς. Αλλά πρωτίστως με τη διασφάλιση καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών για όλους. Και συμπληρωματικά με εισοδηματικές ενισχύσεις εκεί όπου χρειάζονται».
-Καθολική πρόσβαση στο ΕΣΥ.
Αυτό δηλαδή που εμείς κατοχυρώσαμε νομοθετικά, κι εσείς τώρα ξηλώνετε σιγά σιγά».
– Κατοχύρωση του δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθολικής κάλυψης.
Για να αποκλείσουμε δια παντός κάθε σκέψη για εκχώρηση του ασφαλιστικού συστήματος σε αδηφάγες ασφαλιστικές επιχειρήσεις και funds ».
– Στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε να παρέχονται υποχρεωτικά σε όλους τους πολίτες.
– Κατοχύρωση του δικαιώματος των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.
– Να κατοχυρωθεί ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μόνο με συλλογικές συμβάσεις.
– Καθιέρωση της ισότητας αμοιβής για ίση εργασία, ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων. Για να μην επαναληφθεί ποτέ ξανά το όνειδος του υποκατώτατου μισθού, που εσείς νομοθετήσατε και έπρεπε να ‘ρθούμε εμείς για να καταργηθεί».
– Συνταγματική απαγόρευση της χρήσης, η μάλλον της κατάχρησης, της επίταξης ως απεργοσπαστικού μηχανισμού.