«Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ελλάδας έχει μία από τις δυσκολότερες πολιτικές αποστολές που μπορεί να φανταστεί κανείς: να απολύσει μέσα σε λίγους μόνο μήνες χιλιάδες υπαλλήλους του διογκωμένου δημόσιου τομέα, που αντιστέκεται στη μεταρρύθμισή του», γράφει το Reuters και προσθέτει:
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο, πρώην τραπεζικό στέλεχος και γιος πρώην πρωθυπουργού, δηλώνει ότι οι φιλοδοξίες του δεν εξαντλούνται στα προαπαιτούμενα για να συνεχίσει η χώρα να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τους δανειστές της.
Η μεταρρύθμιση του Δημοσίου περιλαμβάνει και αλλαγές που θεωρούνται αυτονόητες σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως η έγκαιρη προσέλευση των εργαζομένων στις υπηρεσίες τους ή η παύση καταβολής μισθού σε όσους έχουν φυλακιστεί για αδικήματα».
«Κάναμε απλά πράγματα, όπως το να στείλουμε ελεγκτές για να διαπιστώσουν εάν προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους», λέει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνέντευξή του στο πρακτορείο.
«Για πρώτη φορά στέλνουμε το μήνυμα ότι θα κάνουμε ελέγχους – προφανώς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε όλους, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα ότι κάποια πράγματα αλλάζουν».
Έλεγχοι στο δικό του μόνο υπουργείο έδειξαν ότι 20 από τους 400 του υπαλλήλους κέρδιζαν σχεδόν μία μέρα διακοπών το μήνα καθυστερώντας να πάνε στη δουλειά τους ή απουσιάζοντας αδικαιολόγητα, επισημαίνει ο K. Μητσοτάκης.
Κεντρικό ζήτημα είναι και η υπερβολική γραφειοκρατία αλλά και η μικρο-διαφθορά που αυτή γεννά, τονίζει ο υπουργός, δείχνοντας ένα έγγραφο στο οποίο έπρεπε να προσθέσει και αυτός την υπογραφή του, μετά από σωρεία άλλων αξιωματούχων.
«Ξέρετε ότι υπογράφω προσωπικά για κάθε μετακίνηση κάθε Έλληνα δημόσιου υπαλλήλου από τη μία υπηρεσία στην άλλη; Πρέπει να την εγκρίνω προσωπικά και πριν από μένα υπάρχουν 14 με 16 διαφορετικές υπογραφές για μία μετακίνηση – απαράδεκτη διαδικασία», τονίζει.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρεται στη βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις. «Μένει όμως να φανεί εάν θα μπορέσει να πετύχει σε ό,τι απέτυχαν τόσοι άλλοι πριν από αυτόν. Πολλοί θεωρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα γίνουν ή τώρα ή ποτέ», προσθέτει.
«Δεν χωρά καμία αμφιβολία στο ότι εξαρτώνται πολλά από την επιτυχία του. Η χώρα έχει κατ’ επανάληψη αποτύχει να αναδιαρθρώσει τον κρατικό της μηχανισμό που πάσχει από διαφθορά και αναξιοκρατικές προσλήψεις. Οι διεθνείς δανειστές της έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις, δεν θα συνεχιστεί η παροχή βοήθειας.
Σύμφωνα με αναλυτές όμως, ο υπουργός έχει να αντιμετωπίσει εμπόδια στο έργο του, όπως οι αντιδράσεις από τα κατεστημένα συμφέροντα, οι αυστηρές προθεσμίες, αλλά και η δυσπιστία σε αυτούς που προέρχονται από μεγάλα πολιτικά τζάκια».
«Το οικογενειακό του όνομα, το γεγονός ότι είναι άπειρος ως υπουργός και έχει αναλάβει το δυσκολότερο έργο στη χώρα είναι μόνο κάποια από τα εμπόδια», σημειώνει στο Reuters πολιτικός αναλυτής.
Ο ίδιος ο υπουργός όμως εμφανίζεται αισιόδοξος καθώς, όπως λέει, η κυβέρνηση είναι αυστηρά προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και γιατί οι υποστηρικτές των αλλαγών είναι περισσότεροι απ’ ότι αρκετοί νομίζουν.
«Δεν θα δεχόμουν αυτήν τη θέση αν πίστευα ότι δεν θα τα κατάφερνα», τονίζει.
«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες είναι διχασμένοι ως προς τις απολύσεις στο δημόσιο», αναφέρει το πρακτορείο. «Οι διαδηλώσεις είναι συχνές αλλά η συμμετοχή σε αυτές είναι πολύ μικρότερη από ότι σε προηγούμενα έτη, όταν έβγαιναν στους δρόμους πάνω από 50.000 διαδηλωτές».
«Στο παρελθόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έβλεπε το δημόσιο όχι ως πάροχο υπηρεσιών, αλλά ως όργανο για να μείνει στην εξουσία. Επομένως, η όλη λογική της πελατειακής πολιτικής και των προνομίων είναι κατά τη γνώμη μου ο βασικός λόγος για τη χρεοκοπία της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «τώρα, νομίζω ότι πολλοί συνειδητοποιούν ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί πλέον να συντηρηθεί».
«Η λογική της κινητικότητας και των αποχωρήσεων σχετίζεται με όσους μπήκαν στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα», σημειώνει.
Για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, ο Κ. Μητσοτάκης τονίζει πως έχουν μία πάρα πολύ καλή εργασιακή σχέση.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι ένα διακεκριμένο οικογενειακό όνομα- όπως το δικό του- έχει και μειονεκτήματα στην εποχή της κρίσης. «Υπάρχει έντονο κλίμα κατά του κατεστημένου σήμερα στην Ελλάδα, άρα πρέπει κάθε μέρα να αποδεικνύεις την αξία σου» λέει και προσθέτει: «Την κατανοώ αυτή την επιφυλακτικότητα – Έχω την απαίτηση (από έναν άνθρωπο σαν κι αυτόν) να εργαστεί διπλά για να αποδείξει την αξία του ή την αξία της. Και πραγματικά, αυτό είναι που περιμένει ο κόσμος και από εμένα».