«Θέλουμε να βοηθήσουμε το διάλογο και όσο διατηρούμε το ρόλο αυτό, η θέση μας παραμένει σταθερή», τόνισε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β52 κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

«Προς το παρόν, δηλαδή, δεν υπάρχει αναγνώριση του Κοσόβου», σχολίασε ο δημοσιογράφος, «όχι, δεν υπάρχει» απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Παπανδρέου.

Ερωτηθείς για την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το μέλλον της ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε: «Μετά την είσοδο των τελευταίων δέκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, επιβραδύνθηκε ο ρυθμός. Είναι αλήθεια ότι εμφανίστηκε κάποια κόπωση από τη διεύρυνση, αλλά τώρα συνεχίζουμε. Προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα μας για το 2014 ως συμβολική χρονιά, αλλά και εφικτή ημερομηνία για την είσοδο κάποιων χωρών. Η Σερβία προχωρά μπροστά, αλλά και στην Ευρώπη έρχεται μια νέα εποχή».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε σε προσπάθειες που καταβάλλονται στους κόλπους της ΕΕ προκειμένου να διαμορφωθεί συναίνεση ώστε στο επικείμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στις 25 Οκτωβρίου, να δοθεί το «πράσινο φως» για να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Σερβία.