Κατά το χαιρετισμό του, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σημείωσε πως «ένα χρόνο μετά από τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας, ένα είναι σίγουρο, ότι δεν θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση αλληλοσπαρασσόμενοι». Όπως είπε, εκείνοι που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο – όπως ο καθένας το αντιλαμβάνεται – δεν έχουν να χάσουν τίποτα από τον πολιτικό πολιτισμό για να συμπληρώσει πως «καθόλου δεν με εκφράζουν οι απόψεις που υποστηρίζουν την ταύτιση των δυο άκρων. Βεβαίως από την άλλη, πρέπει να είναι σαφές, πως δεν υπάρχει πολιτική σκηνή που να μη έχει δυο άκρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως τα άκρα ταυτίζονται. Πιστεύω πως αυτή η ταύτιση απογυμνώνει τις κοινωνίες από τις ιδέες και τις αξίες εκείνης της Αριστεράς, η οποία αποδέχεται τη δημοκρατία ως σκοπό και όχι ως μέσο για την προάσπιση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων».
Στη συνέχεια ο Ν. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι αν και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στα οικονομικά ζητήματα, η εθνική προσπάθεια θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία, εάν εξαντλούσαμε όλα τα περιθώρια διακομματικού διαλόγου και συνεργασίας.
Όπως εξήγησε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, «πρώτη προϋπόθεση για να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο προοδευτικής διακυβέρνησης για τον τόπο είναι η προσπάθεια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας και η συμμετοχή τους στην ομάδα διαπραγμάτευσης για να μετατρέψουμε τις πολιτικές λιτότητας σε πολιτικές εξορθολογισμού. Ώστε να κινείται η χώρα σε ένα άλλο ελαστικότερο δημοσιονομικό πλαίσιο τα επόμενα χρόνια. Σ’ ένα πλαίσιο ικανό για να μπορέσουμε να ανοικοδομήσουμε ένα σύγχρονο αξιόπιστο και δίκαιο κοινωνικό κράτος». Η δεύτερη προϋπόθεση, όπως ανέφερε στη συνέχεια, είναι μέσα από ώριμο πολιτικό διάλογο να μεταρρυθμίσουμε το πολιτικό μας σύστημα, και να επαναθεμελιώσουμε την πολιτική ζωή του τόπου σε μια σειρά αρχών και αξιών, όπως είναι η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η λογοδοσία.
Ο Ν. Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «το πρώτο αναγκαίο βήμα που πρέπει να κάνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα είναι να φέρουμε ένα νέο, αναλογικότερο, εκλογικό νόμο στη Βουλή».
Στο κλείσιμο του χαιρετισμού του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «όσοι καταδικάζουν οποιαδήποτε φιλοσοφία συνεργασίας επενδύοντας σε εμφυλιακού τύπου συγκρούσεις από όποιο κομμάτι του πολιτικού φάσματος και αν προέρχονται, καλό θα ήταν να μελετήσουν τη νεώτερη ιστορία του τόπου. Είναι σίγουρο ότι θα γίνουν περισσότερο σοφότεροι, άρα και περισσότερο χρήσιμοι».