Για τους λόγους αλλά και το παρασκήνιο που οδήγησαν τη ΔΗΜΑΡ στην έξοδο από την τρικομματική κυβέρνηση μίλησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Σε συνέντευξή του στους Νέους Φακέλους του ΣΚΑΙ, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε ότι το ρήγμα στην κυβέρνηση επήλθε σταδιακά και ότι η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
«Μία λειτουργία τρικομματικής κυβέρνησης η οποία στην ουσία από ένα διάστημα και μετά δεν ήταν τρικομματική, λειτουργούσε με μονοκομματική συμπεριφορά. Και η ΕΡΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.
«Το ρήγμα συνέβη σταδιακά. Στην πορεία του χρόνου άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα. Και η διαπραγμάτευση δεν ήταν αυτή που έπρεπε, και οι πολιτικές ενέργειες δεν γίνονταν προς όφελος της κοινωνίας. Άλλη έπρεπε να είναι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Αναγορεύσαμε την τρόικα, η κυβέρνηση, όχι με τη σύμφωνη γνώμη μου, σε ουσιαστικό παράγοντα για την εξέλιξη των πραγμάτων στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Κουβέλης.
Σχετικά με την υπόθεση της ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. είπε: «Δεν είναι ότι έχει προηγηθεί η γνωστή διελκυστίνδα, περιπέτεια άρνηση εν τέλει του Μαξίμου να προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, δεν είναι ο νόμος για την ιθαγένεια, είναι ταυτόχρονα και το ζήτημα της ΕΡΤ… Ο πρωθυπουργός ανέλαβε την ευθύνη να κλείσει ενεργώντας ως μονοκομματική κυβέρνηση την ΕΡΤ, όταν μάλιστα του έλεγα- του το έλεγε και ο κ. Βενιζέλος, άλλο θέμα αν ακολούθησε άλλο δρόμο, είναι δική του υπόθεση- ότι θέλουμε τις αναδιαρθρώσεις, δεν μας αρέσει η ΕΡΤ όπως είναι, πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά αυτά προϋποθέτουν ότι πρέπει να είναι η ΕΡΤ σε κίνηση και να προωθηθεί όλο το αναδιαρθρωτικό πρόγραμμα. Ξαφνικά δημοσιεύεται και το πληροφορούμαι με έναν δημόσιο τρόπο, από τον Τύπο, ότι έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης φύλλο, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου που καταργεί την ΕΡΤ και μαζί και άλλες ΔΕΚΟ.
Αυτή η ΠΝΠ, παγκόσμια πολιτική πρωτοτυπία, έχει μόνο τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από τη Νέα Δημοκρατία, απουσιάζουν οι υπογραφές των δύο υπουργών που υπέδειξε η Δημοκρατική Αριστερά, απουσιάζουν οι υπογραφές των υπουργών που υπέδειξε το ΠΑΣΟΚ».
Μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων τα οποία προκάλεσαν «τριγμούς» στην κυβερνητική συνεργασία της ΔΗΜ.ΑΡ. περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Τι γίνεται η χρηματοδότηση της ελληνικής μικρομεσαίας επιχείρησης; Είχε πει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό ότι μετά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης θα υπήρχε η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η καθυστέρηση, η μη χρηματοδότηση, δεν οφείλεται σε ένα τυχαίο γεγονός, είναι πράξη πολιτικής επιλογής και εγώ θα είμαι ευθύς σε αυτό που λέω. Με ευθύνη των διοικήσεων των τραπεζών.
Έχουμε περίπου 700 τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις. Από αυτές 300-350 χιλιάδες είναι υγιείς. Το μόνο που χρειάζονται είναι να χρηματοδοτηθούν, να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη ρευστότητα. Για σκεφθείτε εάν είχε χορηγηθεί ένα ποσό χρηματοδότησης αυτών των υγιών επιχειρηματικών οντοτήτων, έναν να προσελάμβανε η κάθε μια από αυτές τις επιχειρήσεις, θα είχαμε περίπου 350 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτά δεν είναι δευτερεύοντα ζητήματα, αυτά είναι ουσιώδη ζητήματα. Πολύ δε περισσότερο όταν αφορούσαν δικές μας ενέργειες που έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να κάνει», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ.
Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι «άλλα είχαμε συμφωνήσει με την τρόικα το Μάιο», προσθέτοντας ότι «επανήλθε με έναν κυνικό τρόπο και έγινε αποδεκτό να ζητά την οριζόντια απόλυση μερικών χιλιάδων υπαλλήλων.
Αναφερόμενος πάλι στην κυβερνητική συνεργασία ο Φ. Κουβέλης είπε ότι «έπρεπε να καταλάβει ο κ. Σαμαράς ότι η Δημοκρατική Αριστερά έκανε ό,τι έκανε ως πράξη ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Και από εκεί και πέρα ήταν λάθος να επιχειρεί να στριμώξει τη Δημοκρατική Αριστερά και να τη θεωρεί αγκιστρωμένο ψάρι. Ε δεν είμαστε αγκιστρωμένο ψάρι».
«Θεωρώ ότι γύρω από τον κ. πρωθυπουργό υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων η οποία αποφασίζει και υποβάλλει στον κ. πρωθυπουργό απόψεις και ιδέες. Το ζήτημα είναι πώς γίνεται η επεξεργασία αυτών των ιδεών…», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ..
«Η ΝΔ ήταν εκείνη που οδήγησε στη συγκεκριμένη επιλογή των κ. Σαμαρά να παρωθήσει τα πράγματα στην κατάσταση εκείνη που τα παρώθησε. Στην κυβέρνηση αυτή είχα επανειλημμένως σημειώσει ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να κάνουμε για να αλλάξουμε τη δομή του κράτους, για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της φοροδιαφυγής. Και δε μιλάω για τους μικρούς αλλά για τους μεγάλους φοροφυγάδες που κυριάρχησαν…»
Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι «Δεν θέλουμε να είμαστε μία ήπια μορφή ΣΥΡΙΖΑ πολύ περισσότερο να είμαστε ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φύγαμε από κάποιο πολιτικό καπρίτσιο, φύγαμε γιατί καταλαβαίναμε ότι αυτό δεν ήταν υπεύθυνη αριστερά».