Στο μοντέλο της γερμανικής κυβέρνησης και της συνεργασίας Μέρκελ – Βεστερβέλε κινείται το ελληνικό παράδειγμα της νέας κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Κλειδί του ανασχηματισμού είναι η αναβάθμιση της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και η ανάδειξη του κ. Βενιζέλου σε νούμερο 2 της κυβέρνησης, κατά το γερμανικό πρότυπο της κυβέρνησης συνασπισμού.
Είναι εμφανές ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο, εσωκομματικές διευθετήσεις και καραμπόλες στο παραπέντε, ενώ αίσθηση προκάλεσε η περίπτωση της Σοφίας Βούλτεψη, η οποία λίγες μέρες μετά την άρνηση της να περάσει από τον έλεγχο ασφαλείας στη Βουλή, ορίστηκε υφυπουργός Υγείας, αλλά αρνήθηκε λίγο αργότερα και μετά την ανακοίνωση των ονομάτων.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» το ένα έκτο της κυβέρνησης αποτελείται από δημοσιογράφους. Μετά τον ανασχηματισμό υπουργικές θέσεις παίρνουν οι Γιάννης Μιχελάκης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γιάννη Ανδριανός, Κώστας Γκιουλέκας, Σίμος Κεδίκογλου και Παντελής Καψής.
Στην κυβέρνηση βρίσκονται και δύο ξαδέλφια, ο Σίμος Κεδίκογλου και ο Συμεών Κεδίκογλου, ο ένας από τη ΝΔ και ο άλλος από το ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι όμως δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται από 42 μέλη (31 από τη ΝΔ και 11 από το ΠΑΣΟΚ), και είναι εμφανής η παρουσία του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που πιστοποιείται και από την παρουσία του ίδιου του προέδρου του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλου στη θέση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών.
Το κυβερνητικό σχήμα αποτυπώνει, επίσης, και τη βούληση των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου να μοιράσουν τους ρόλους αλλά και τις ευθύνες σε μία κατ’ εξοχήν κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, με την τρόικα να περιμένει -εδώ και τώρα- αποτελέσματα σε σειρά τομέων, όπως είναι το Δημόσιο, τα έσοδα, η φοροδιαφυγή και οι αποκρατικοποιήσεις.