Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, η παρακολούθηση της πρόσφατης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα και η περαιτέρω πρόοδος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Η συνάντηση, που, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών ήταν σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ESM στο Λουξεμβούργο, την οποία επισκέφθηκε ο κ. Σταϊκούρας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ
Ο κ. Σταϊκούρας πραγματοποίησε επίσης επίσημη επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για συζητήσεις με τον πρόεδρό της Βέρνερ Χόγιερ, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ECOFIN στο Λουξεμβούργο. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης υπήρξε η συμβολή της ΕΤΕπ στη σταθερότητα και την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Τράπεζας και ενός από τους μετόχους της.
Οι δύο πλευρές τόνισαν την υποστήριξη της ΕΤΕπ προς τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο μέσω άμεσων δανειοδοτικών δραστηριοτήτων, αλλά και μέσω της παροχής τεχνικής βοήθειας. Προσβλέποντας στο μέλλον, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε νέους τρόπους στήριξης των ελληνικών τομέων και επιχειρήσεων από την ΕΤΕπ, μειώνοντας το κόστος του χρέους και στηρίζοντας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Συζητήθηκαν επίσης, σχέδια διπλασιασμού της στήριξης της ΕΤΕπ για κλιματικές επενδύσεις και η πρόσφατα συμφωνηθείσα χρηματοδότηση για βελτίωση της προστασίας από τις πλημμύρες στην Ελλάδα.
Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ δήλωσε ότι: «Είμαστε ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για τη στήριξη βιώσιμων επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Η Ελλάδα υπήρξε – και παραμένει – προτεραιότητα, όχι μόνο για την τράπεζα εν γένει, αλλά και για επενδύσεις που υποστηρίχθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου Γιούνκερ, και είμαστε ευγνώμονες που επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για τον επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «ο κύριος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Έχουμε ήδη πετύχει αποτελέσματα τους τελευταίους 3 μήνες. Στους πρόσφατους δύσκολους καιρούς, αποδείχθηκε ότι η ΕΤΕπ υπήρξε αποφασιστικός φίλος της Ελλάδας, υποστηρίζοντας σημαντικές νέες επενδύσεις στην ενέργεια, τις υποδομές μεταφορών, την εκπαίδευση, την υγεία, την έρευνα και την ανάπτυξη, την αστική ανάπτυξη, καθώς και τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σε συνεργασία με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συνεργασία για την αύξηση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, τόσο για την ελληνική κυβέρνηση, όσο και για την ΕΤΕπ, προκειμένου να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος από το 2009. Η συνεισφορά της ΕΤΕπ στην κάλυψη του κενού επενδύσεων στην Ελλάδα είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη».
Σημειώνεται ότι η (ΕΤΕπ) αποτελεί τον οργανισμό μακροπρόθεσμης δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκει στα κράτη-μέλη της. Διαθέτει μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για υγιείς επενδύσεις, προκειμένου να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ. Η Ελλάδα κατέχει το 1,211% της ΕΤΕπ.
Η τράπεζα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1963, όταν υπέγραψε τα πρώτα της δάνεια για τη στήριξη των περιφερειακών υποδομών μεταφορών. Έκτοτε, η ΕΤΕπ διέθεσε περίπου 37,4 δισ. ευρώ για έργα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων περίπου 8 δισ. ευρώ την τελευταία πενταετία.