Ξεκίνησαν τη Δευτέρα οι επικοινωνίες από το γραφείο του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, για τις συναντήσεις που θα έχει μαζί τους, με αντικείμενο, την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι οποίες θα γίνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή την Παρασκευή, έχει ως εξής:
Με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα, στις 11:00.
Με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις 12:15.
Με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 17:00.
Με τον πρόεδρο του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκο Βελόπουλο, στις 18:00.
Με τον γραμματέα του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάννη Βαρουφάκη, στις 19:00.
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newsbeast.gr, o κ. Μητσοτάκης θα τους εξηγήσει πως μέλημά του είναι να μπορούν από τούδε και στο εξής να ψηφίζουν (από τον τόπο διαμονής τους) και οι Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά ζουν στο εξωτερικό. Αρκετοί απ’ αυτούς θα το ήθελαν αλλά δεν μπορούν να έρθουν στην πατρίδα τους εκείνη την Κυριακή που στήνονται οι κάλπες, είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε γιατί δεν έχουν το χρόνο, είτε γιατί δεν μπορούν για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Άλλωστε ο πρωθυπουργός το υποσχέθηκε προ ημερών και σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου παρέστη. «Το 2023 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, θα μπορείτε επιτέλους να ψηφίζετε από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας. Μάλιστα θα επιθυμούμε η σχετική διάταξη να υπερψηφιστεί στο Κοινοβούλιο και από τους 300 βουλευτές». Εδώ όμως ξεκινάνε τα δύσκολα.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την συγκεκριμένη διάταξη έτσι όπως διατυπώνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ. Τσίπρας στο ραντεβού που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη (κατά πάσα πιθανότητα στο γραφείο του δεύτερου στη Βουλή και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου) θα ξεκαθαρίσει ότι από τη στιγμή που οι ψήφοι των ομογενών θα προσμετρώνται στο συνολικό ποσοστό κάθε κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πει το «ναι». Η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι η πλειονότητα των αποδήμων (που τους υπολογίζει από ένα έως τρία εκατομμύρια) είναι συντηρητικοί ψηφοφόροι οπότε αντιπροτείνει οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού να υπολογίζονται μόνο για την εκλογή ενός πολύ περιορισμένου αριθμού βουλευτών Επικρατείας, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξηθούν από 12 σε 15. Σε αυτό το τελευταίο, περί της αύξησης του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας, δεν είναι κάθετα αντίθετος ο πρωθυπουργός και μπορεί να συμφωνήσει. Στην προσμέτρηση της ψήφου όμως δεν πρόκειται να κάνει πίσω αφού θεωρεί ότι συμπίπτει τόσο με το εθνικό συμφέρον όσο και με το συμφέρον της παράταξής του. Το κλίμα πάντως μεταξύ των δύο ανδρών δεν πρόκειται να είναι συναινετικό αφού την ίδια στιγμή που θα συνομιλούν, αναμένεται να βρίσκεται σε εξέλιξη και η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, όπου θα εξεταστεί η ενδεχόμενη συμμετοχή του στην υπόθεση Novartis.
- Το Κίνημα Αλλαγής από την πλευρά του καλοβλέπει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης αλλά είναι βέβαιο ότι στο ραντεβού της κας Γεννηματά με τον κ. Μητσοτάκη θα γίνει ευρύτερη κουβέντα καθώς θα βολιδοσκοπηθεί το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αναφορικά με τις προθέσεις του και στο ζήτημα του προσώπου που θα μπορούσε να αντικαταστήσει αρχές του επόμενου έτους τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
- Από το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ.Ε. δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο, αφού διαχρονικά το κομμουνιστικό κόμμα απέχει από τέτοιου είδους νομοσχέδια όταν έρχεται η ώρα της ψηφοφορίας ή στην χειρότερη περίπτωση τα καταψηφίζει.
- Επαμφοτερίζουσα είναι μέχρι στιγμής η θέση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου. Ενδεχομένως να αποκρυσταλλωθεί μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό. Η Ελληνική Λύση έχει τονίσει ότι σε ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου το κόμμα του «θα ψηφίσει με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό, που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Δεν προτιθέμεθα να αφήσουμε τη χώρα στα «γαμψά νύχια» της κομματικής ληστρικής επιχείρησης οποιουδήποτε! Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η Κυβέρνηση, αν και πολύ φοβούμαστε ότι επιθυμούν να διατηρήσουν το βαθύ» κομματικό κράτος!».
- Όσον αφορά το κόμμα ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης έχει καταθέσει ήδη δική του πρόταση νόμου. Στόχος της πρότασης, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι ο σεβασμός και η δικαίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συμπολιτών μας που η Ελλάδα έδιωξε είτε στα χρόνια της Χρεοδουλοπαροικίας είτε στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος. «Η χορήγηση στους Έλληνες του εξωτερικού του δικαιώματος του εκλέγειν κάποιων υποψηφίων που ζουν στην Ελλάδα, αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν αρκεί για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί. Χρειάζεται και το δικαίωμα να εκλέγουν «δικούς» τους ανθρώπους, που γνωρίζουν τα προβλήματα των Ελλήνων της διασποράς, π.χ. των ΗΠΑ, της Αυστραλίας κλπ. – καθώς, βέβαια, και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι». Έτσι το κόμμα προτείνει τη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων (ΕΠΑΕ) και η κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις ΕΠΑΕ ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που καταγράφονται, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας εγχώριων και απόδημων Ελλήνων.
Του λείπει μόνο ένας βουλευτής
Να δούμε τώρα το κομμάτι του αριθμού των βουλευτών που έχει κάθε κόμμα γιατί αυτό έχει εν προκειμένω και τη μεγαλύτερη σημασία προκειμένου να διαπιστώσει η κυβέρνηση εάν μπορεί να γίνει δεκτή η πρότασή της. Καταρχάς η Νέα Δημοκρατία έχει 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το ΚΙΝ.ΑΛ. 22, το Κ.Κ.Ε. 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 9. Κατά το Σύνταγμα (άρθρο 51, παρ. 4), «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια». Με άλλα λόγια για να περάσει το νομοσχέδιο που θα γίνει το δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες θα πρέπει να συγκεντρώσει τη θετική γνώμη τουλάχιστον 200 βουλευτών επί συνόλου 300.
Ακόμη κι αν η Νέα Δημοκρατία πάρει με το μέρος της όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης (πλην του Κ.Κ.Ε. που είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει) συγκεντρώσει συνολικά 199 θετικές ψήφους. Οπότε της λείπει μόλις… ένας ακόμη βουλευτής. Το να «σπάσει» την άτυπη (μέχρι στιγμής) κομματική πειθαρχία κάποιο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει δύσκολο. Άρα θα πρέπει να συναινέσει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν φαίνεται όμως να υπάρχει κοινός τόπος με τον κ. Τσίπρα στον πολιτικό ορίζοντα. Εκτός εάν υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.