Δηλώσεις με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου έκαναν από το Μέγαρο Μαξίμου τόσο ο Αντώνης Σαμαράς όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αν και ο Γιούνκερ δεν είναι πια ξένος για εμάς, τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την πρόοδο της χώρας, τις προοπτικές της Ελλάδας. Συζητήσαμε για τις προοπτικές της Ευρώπης, για την αλλαγή της εικόνας της χώρας μας στο εξωτερικό».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «Προβλήματα υπάρχουν. Η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί αλλά τίποτα δε θυμίζει την Ελλάδα, όπως ήταν πριν ένα χρόνο». Ο πρωθυπουργός σημείωσε μάλιστα ότι «Κάναμε επισκόπηση των στοιχείων που επιβεβαιώνουν τη θετική εξέλιξη. Μιλήσαμε για τα βήματα της δημοσιονομικής ένωσης, της τραπεζικής ένωσης. Του επεσήμανα τη σημασία μιας κοινής συνολικής πολιτικής για την ενέργεια αλλά και για το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Συζητήσαμε και για την ελληνική προεδρία που αρχίζει σε έξι μήνες».

Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Η Ελλάδα μπαίνει ξανά μπροστά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Συγκρίνετε που ήμασταν, που ήμαστε και που θα ήμαστε σε έξι μήνες όταν θα αναλαμβάνουμε την προεδρία. Σε αυτό συνέβαλαν οι θυσίες του ελληνικού λαού, η δουλειά της τρικομματικής κυβέρνησης αλλά και οι φίλοι όπως ο Γιούνκερ».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είπε «Και εγώ με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στην Ελλάδα. Ήρθα για να διαπιστώσω το εύρος της προόδου που έχει σημειωθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η επίσκεψή μου πραγματοποιείται σε μια περίοδο σαφώς πιο εύκολη». Ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε και σε παλαιότερη επίσκεψή του λέγοντας: «Τον Αύγουστο του 2012 ήσασταν εν μέσω κρίσης και εμείς ήμασταν. Τότε, πολλοί μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σήμερα, μιλάμε για τη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για να επανέλθει η ανάκαμψη στην Ευρώπη».

Αποκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά συνάδελφο και αδερφό και πρόσθεσε: «Τηλεφωνούσα σε φίλους κάθε δύο μέρες για να μου περιγράψουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Σήμερα, χάρη στις επίμονες προσπάθειες και στο συνεχόμενο θάρρος που επέδειξε ο ελληνικός λαός, μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον. Πραγματικά, θέλω να πω για μία ακόμη φορά ότι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι πολύ σημαντική. Έχουν επιτευχθεί τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές από την πλευρά του φίλου μου, Αντώνη Σαμαρά».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ακόμη: «Θα φύγω με αισιοδοξία όμως ξέρω ότι παραμένουν προβλήματα όπως η ανεργία στους νέους. Θα ήθελα από την Αθήνα να ζητήσω από την Ε.Ε. να συνδράμει για την εγκαθίδρυση εξειδικευμένων προγραμμάτων για την ανεργία. Ευχαριστώ για την ποιότητα της υποδοχής και θα ήθελα να επισημάνω ότι παραμένω φίλος της Ελλάδας».