Το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απλώς δεν υφίσταται, τόνισε με κατηγορηματικότητα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις που έκανε μετά την συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μιλά πια για grexit αλλά για grecovery.
Τόσο ο έλληνας πρωθυπουργός, όσο και φινλανδός ομόλογός του αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που έχει καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει συνέχεια στην έκθεση του ΔΝΤ για τα λάθη του δημοσιονομικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στην χώρα, είπε πάντως, ότι έχει κάνει κριτική στο παρελθόν για το πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι μόνο να κριτικάρει αλλά να δρα και να διορθώνει τα λάθη. «Αυτό κάνω εδώ και έναν χρόνο, διορθώνω τα λάθη», είπε.
«Δεν κοιτάζω πίσω, κοιτάζω μπροστά», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «εμείς πρέπει να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους στόχους του προγράμματος και να έχουμε μία επιτυχία για την Ελλάδα, που θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης. Δεν είναι αισιόδοξος, είμαι πραγματιστής, πατάω γερά στα πόδια μου. Η Ελλάδα περνάει στο αισιόδοξο σενάριο, θέλουμε να την βγάλουμε από την κρίση και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, το γρηγορότερο».
Ο φινλανδός πρωθυπουργός που ήταν από τους πιο σκληρούς επικριτές της χώρας μας, έδειξε ότι έχει αλλάξει στάση, ενώ σε ερώτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απάντησε ότι «δεν θέλω να προκαταλάβω, το θέμα δεν είναι τώρα στο τραπέζι», αλλά πρόσθεσε ότι το Eurogroup «θα επανέλθει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι ανοικτό.
Ο κ. Κατάινεν δεν απάντησε σε ερώτηση για την έκθεση του ΔΝΤ, λέγοντας ότι δεν την έχει διαβάσει, αλλά πρόσθεσε ότι στην περίοδο που είχε καταρρεύσει η Lehman Brothers στόχος ήταν να ληφθούν άμεσες αποφάσεις για την Ελλάδα για να μην επεκταθεί η κρίση στην ευρωζώνη αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρει το ΑΜΕΠ, είπε ακόμη:
«Εργαστήκαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, αναστρέψαμε τους φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με πεποίθηση για την παραμονή της. Πετυχαίνουμε τους στόχους μας μήνα με τον μήνα, μειώνουμε το έλλειμμα με ταχείς ρυθμούς, κάνουμε δομικές μεταρρυθμίσεις και μετατρέπουμε την Ελλάδα σε χώρα φιλική για τις επενδύσεις. Περιμένουμε αύξηση του τουρισμού, κάνουμε δομικές αλλαγές, περιμένουμε επενδύσεις, απελευθερώνουμε τις αγορές».
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα έχει βαρύ κοινωνικό κόστος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλο ποσοστό της ανεργίας, κυρίως στης ανεργία των νέων, επισημαίνοντας ότι απαιτούνται ευρωπαϊκές αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί.
Μίλησε ακόμη για τα ενεργειακά κοιτάσματα που υπάρχουν στην χώρα, των οποίων η αξιοποίηση θα συμβάλει στην ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης.
Κλείνοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Φινλανδία, που αντιμετώπισε προβλήματα στο παρελθόν, πέτυχε δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, με την εκπαίδευση των νέων και ότι κι εμείς θα πετύχουμε και μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία της.
Ο κ. Κατάινεν μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση που περνούν οι Έλληνες και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρή ηγεσία, έχει πάρει σκληρά μέτρα και έχει επιβάλλει φόρους, αλλά, ήδη, φαίνονται αποτελέσματα.
Στην συνάντηση οι δύο πρωθυπουργού συζήτησαν για το πρόβλημα της ανεργίας και συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξουν προγράμματα που να βοηθούν τους νέους ανθρώπους να βρουν δουλειά.
Ανέφερε ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι υπάρχουν φινλανδικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και έχουν έλθει σε επαφή μαζί του.
Ο κ. Κατάινεν ρωτήθηκε για το θέμα των εγγυήσεων που είχε πάρει, προκειμένου να συμμετάσχει στον δανεισμό της Ελλάδας, κάτι για το οποίο δέχεται κριτική στο εσωτερικό της χώρας του και απάντησε ότι αυτά έχουν γίνει δημόσια, ενώ δεν εύχεται χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός από την πλευρά του απάντησε ότι αυτό το θέμα αφορά το Φινλανδικό κράτος και τις Ελληνικές τράπεζες, που έδωσαν τις εγγυήσεις και όχι το ελληνικό δημόσιο.