Σε θέση μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καθώς αύριο το πρωί αναμένεται να δούμε την πρώτη μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών στην αρμόδια Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος που σήμερα από τις 10 η ώρα έχει στην αίθουσα της Γερουσίας την πρώτη σχετική συνεδρίαση επί της αρχής ώστε να… προλειανθεί το έδαφος για τα όσα θα ακολουθήσουν.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ θα ανεβάσουν όπως μαθαίνουμε τους τόνους την Πέμπτη αφού η συζήτηση θα αφορά την την αλλαγή του άρθρου 3 που αφορά τις σχέσεις μεταξύ Κράτους – Εκκλησίας καθώς επίσης και την θρησκευτική ουδετερότητα.
Ενώ οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν να υπάρχουν χαμηλοί τόνοι και κλίμα συναίνεσης ή στην καλύτερη περίπτωση εντάσεις μικρής κλίμακας, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παραπέμψει σε Προανακριτική Επιτροπή τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis, στον ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνουμε ότι πήραν απόφαση να συγκρουστούν μετωπικά με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Επί τούτου μάλιστα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κλειστή σύσκεψη στον δεύτερο όροφο της Βουλής που βρίσκονται τα γραφεία του κόμματος της Αριστεράς,
Τι ισχύει σήμερα
Το άρθρο 3 του Συντάγματος είχε κριθεί ως αναθεωρητέο μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου με 150 ψήφους από την προηγούμενη Εθνική Αντιπροσωπεία, με την Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο να διατυπώνουν την αντίθεσή τους στη ρήτρα περί ουδετερόθρησκου κράτους. Μέχρι και σήμερα ο υπέρτατος νόμος του κράτους αναφέρει τα εξής:
«1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.
2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.
3. Το κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη».
Ποιες αλλαγές προτείνονται
Η πρόταση του υπερψηφίστηκε πριν από επτά μήνες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που είχαν τότε ως κυβέρνηση την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο) ως προς την πρώτη παράγραφο του άρθρου 3, προέτασσε τη διακήρυξη ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη. Ακολούθως τονιζόταν η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσας θρησκείας, δογματικά ενωμένης με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Το άρθρο συμπληρώνεται από ερμηνευτική δήλωση, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και δεν συνεπάγεται επουδενί δυσμενείς συνέπειες εις βάρος άλλων θρησκευμάτων ή της εν γένει θρησκευτικής ελευθερίας
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χάρης Κονιδάρης, εκφράζοντας τις θέσεις του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμου, έχει δηλώσει ότι “δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος και καμία απολύτως ανάγκη εθνική, κοινωνική ή άλλη, για την αναθεώρηση και αλλαγή του άρθρου 3 του Συντάγματος ή για την εισαγωγή μιας ιδεολογικά, πολιτικά, νομικά και επιστημονικά αόριστης, ηθελημένα συνθηματικής και αμφίσημης και δήθεν εκσυγχρονιστικής ρήτρας περί ουδετερόθρησκου κράτους. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το άρθρο 13 του Συντάγματος εγγυάται απολύτως το απαραβίαστο της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες».