Η χώρα έχει και το νομικό και το διπλωματικό οπλοστάσιο, αλλά θα κρίνει με ψυχραιμία πότε θα ασκήσει τα δικαιώματά της στο θέμα της ελληνικής ΑΟΖ.
Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, που κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως «αν δώσουμε στη Τουρκία μια πραγματική πολιτική απάντηση, δεν θα ξαναπατήσουν στην Ελλάδα».
«Πρέπει να βλέπουμε με ψυχραιμία τα πράγματα. Η ψυχραιμία βοηθά να κάνουμε τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή έχοντας διαμορφώσει το πλαίσιο των διεθνών διπλωματικών σχέσεων και το διεθνές νομικό υπόβαθρο», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σύνθετες και δύσκολες σχέσεις που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η χώρα μας προσπαθεί να έχει καλές και ομαλές σχέσεις με τη γείτονα χώρα και οποιαδήποτε ενέργεια γίνεται από την δική μας πλευρά, είναι στη λογική μιας μακροπρόθεσμης βελτιούμενης σχέσης.
«Η χώρα ξέρει να διεκδικεί. Στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, στηρίζουμε τα νομικά δικαιώματα που έχει η Ελλάδα για την ενίσχυση της εθνικής της κυριαρχίας και ομόφωνα και ομόψυχα είμαστε υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και των απαράγραπτων εθνικών δικαιωμάτων της. Σε αυτή τη γραμμή πολιτευόμαστε, με στόχο, όχι μόνο η χώρα να είναι ισχυρή, αλλά και πυλώνας σταθερότητας στη περιοχή», τόνισε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κατηγόρησε την Άγκυρα ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας ότι «οι συνεχιζόμενες παράνομες προκλητικές ενέργειές της στη Κυπριακή ΑΟΖ, δείχνουν τη διάθεση της Τουρκίας η οποία θέλει να συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
«Θωρακίστε το Αιγαίο και μην αφήνετε τη Κύπρο μακριά από την Ελλάδα με τη λογική ότι είναι ξεχωριστό κράτος και ξαναβάλτε σε λειτουργία το ενιαίο αμυντικό δόγμα», ανέφερε ο κ. Βελόπουλος.
Και πρόσθεσε: «Καμία κυβέρνηση δεν ανέλαβε την ευθύνη να καθορίσει την ΑΟΖ. Το πρόβλημα της χώρας με την Τουρκία, είναι η υφαλοκρηπίδα. Εκεί υπάρχουν νομικά ζητήματα. Όμως στην ΑΟΖ δεν υπάρχουν ζητήματα. Καθημερινά η Τουρκία απομονώνει το Καστελόριζο. Διεκδικούν το Καστελόριζο. Ο κατευνασμός ταϊζει το σοβινισμό των Τούρκων».
«Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Τουρκία, δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κριτικής και διχασμού. Το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να δείχνει, όπως δείχνει το τουρκικό Κοινοβούλιο, στάση ομοψυχίας και ομοθυμίας.
Οι εθνικές διεκδικήσεις και τα εθνικά μας δίκαια δεν πρέπει να μας χωρίζουν αλλά να μας ενώνουν. Εμείς με συνέπεια θα πολιτευτούμε», ανταπάντησε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν υπάρχει καμία απόσταση μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις της Κύπρου σε όλα τα διεθνή φόρα, για την τήρηση της νομιμότητας απέναντι στις παράνομες διεκδικήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για το πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά της Τουρκίας, που έγιναν με τη συνδρομή της Ελλάδος. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου τέθηκε στην ατζέντα το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, και στην ελληνική, και στην κυπριακή ΑΟΖ» υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.