Με το βρετανό ομόλογό του Γουίλιαμ Χέιγκ, θα συναντηθεί, σήμερα στο Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα.
Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα επικεντρωθούν «στους τομείς της ενέργειας, της ναυτιλίας και της εμπορικής συνεργασίας, μεταξύ των δύο χωρών».
Επίσης, θα συζητηθεί το Κυπριακό, καθώς, όπως τονίζουν διπλωματικοί κύκλοι, «το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα γύρω από το θέμα, σε διεθνές επίπεδο». Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνονται, ακόμα, οι εξεγέρσεις σε Τουρκία, Συρία και η κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τέλος οι δύο αξιωματούχοι θα ασχοληθούν με θέματα της ΕΕ και κυρίως με τις οικονομικές εξελίξεις.
Αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του o κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι και οι δύο τους έχουν λάβει την απόφαση να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις.
Χθες το απόγευμα, ο υπουργός Εξωτερικών, συναντήθηκε με τη νέα σύνθεση της επιτροπής βρετανο-ελληνικής φιλίας, του βρετανικού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, «πραγματοποιήθηκε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Το κλίμα ήταν άψογο, ενώ η επιτροπή έδειξε πραγματικά ενθουσιασμένη με την ιδέα να βοηθήσει την Ελλάδα». Στόχος των δύο πλευρών είναι αρχικά να γίνουν διακοινοβουλευτικές επαφές «ώστε να μπουν οι βάσεις για να αναβαθμιστούν οι σχέσεις των δύο κρατών».
Στη συνέχεια, παρέστη σε εκδήλωση με θέμα «Ντέιβιντ Λόιντ Τζόρτζ – Ελευθέριος Βενιζέλος: Μια φιλία στο βάθος του χρόνου». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία, στο κέντρο του Λονδίνου. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, εκτέθηκαν 10 ψηφιακά πανό με φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από το αρχείο των δύο ανδρών, από τη Βουλή των Λόρδων και το Μουσείο Μπενάκη αντίστοιχα. Ουσιαστικά μέσα από αυθεντικό υλικό και φωτογραφίες παρουσιάστηκε σύντομα, άλλα περιεκτικά, η φιλία και η συνεργασία του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον Ντέιβιντ Λόιντ Τζόρτζ, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Η πρωτότυπη αυτή έκθεση ξεκινάει με τη γνωριμία των δύο αντρών το Δεκέμβριο του 1912 στο Λονδίνο. Τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος βρέθηκε στη βρετανική πρωτεύουσα για τις συνομιλίες που σχετίζονταν με το τέλος του πρώτου βαλκανικού πόλεμου. Ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζόρτζ την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. Από την εποχή αυτή μπαίνουν τα θεμέλια για μια μακροχρόνια φιλία και μια εξαιρετική συνεργασία. Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο Ντέιβιντ Λόιντ Τζόρτζ έγινε πρωθυπουργός της Βρετανίας, τον Δεκέμβριο του 1916, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αναγνωρίσει την κυβέρνηση Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση τελειώνει με μια ανέκδοτη επιστολή που στέλνει ο Λόιντ Τζόρτζ στην Έλενα Βενιζέλου το 1936, όταν πεθαίνει ο Ελ. Βενιζέλος. Πρόκειται για ένα χειρόγραφο συλλυπητήριο σημείωμα που αναφέρεται στον φίλο του, ως «τον μεγαλύτερο Έλληνα πολιτικό από την εποχή του Περικλή». Δίπλα στο χειρόγραφο αυτό παρουσιάζεται φωτογραφία του πιάνου του Λόιντ Τζόρτζ στην εξοχική του κατοικία στο Σάρι, όπου μεταξύ των εννέα φίλων και συνεργατών του, υπάρχει η φωτογραφία του Βενιζέλου.
Στην παρουσίαση της έκθεσης παρευρέθηκαν εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Λόρδος Μπόσγουελ, ο οποίος μάλιστα βοήθησε στην εξεύρεση του αρχειακού υλικού από τη Βουλή των Λόρδων. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας Γρηγόριος, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αλέξανδρος Ζήνων και ο γγ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Αριστείδης Καλογερόπουλος.
Στην προσφώνησή του, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βρετανία Κωνσταντίνος Μπίκας υπογράμμισε ότι η έκθεση αναφέρεται σε μια φιλία που βασίστηκε πάνω απ’ όλα σε αξίες. Μια φιλία πάνω από την καριέρα και το πεπρωμένο των δύο ανδρών, που συμβολίζει τους μακραίωνους δεσμούς της Ελλάδας και της Βρετανίας, με απαρχή την περίοδο του αγώνα για την ελληνική ανεξαρτησία.
Ο κ. Αβραμόπουλος με την σειρά του επεσήμανε και αυτός τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο λαών, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν ξεχνούν ποτέ όλους όσους στάθηκαν δίπλα τους, όπως αντίστοιχα δεν ξεχνούν και οι Βρετανοί». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδος λέγοντας πως πριν από ένα χρόνο η χώρας μας αποτελούσε το χειρότερο παράδειγμα της κρίσης, ενώ σήμερα αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα αντιμετώπισής της. Επεσήμανε πως όλα αυτά οφείλονται στις θυσίες των Ελλήνων που προχώρησαν με αποφασιστικότητα στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές. Ενώ τόνισε ότι αυτό ακριβώς ήταν το πνεύμα και το όραμα του Ελευθερίου Βενιζέλου, που τότε σε μια τόσο δύσκολη εποχή άνοιξε το δρόμο για μια καλύτερη Ελλάδα. «Ο συμβολισμός είναι εδώ. Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για τον περασμένο αιώνα ή για το σήμερα, το μήνυμα είναι το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.