Η άνοδος του αντισημιτισμού στην Ευρώπη αποτελεί «προσβολή για τον πολιτισμό» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στην ολομέλεια του ετήσιου συνεδρίου της «Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής» στην Ουάσιγκτον.

Με φόντο την ελληνική σημαία και καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει ποτέ το μίσος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί».

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η οικονομική κρίση παρήγαγε ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο που δεν ταιριάζει στη δημοκρατική κουλτούρα του ελληνικού λαού. Κανείς δεν πίστευε ποτέ ότι η χώρα που γέννησε τη δημοκρατία και έχει γίνει το καλύτερο παράδειγμα της αντίστασης ενάντια στον ναζισμό, θα μπορούσε ποτέ να ανεχθεί και να επιτρέψει την αναβίωση του μίσους και του ρατσισμού. Εγγύηση όμως είναι η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και η ισχυρή βούληση του λαού» είπε.

Επίσης, κάλεσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο να επισκεφθούν και να επενδύσουν στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. «Τώρα, είναι η στιγμή!», ανέφερε, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο είπε ότι «η Ελλάδα ήταν και θα είναι για πάντα αξιόπιστος και σταθερός παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στη συνεργασία των οργανώσεων αποδήμων των τριών χωρών.

Αναφερόμενος στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, τόνισε ότι «οι εντυπωσιακές μειώσεις του ελλείμματος και η δημιουργία πλεονάσματος στο ισοζύγιο πληρωμών αναμένεται φέτος να οδηγήσουν σε μεγάλη ελπίδα. Μπορούμε να δούμε μια αχτίδα φως στην άκρη του τούνελ και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας έχει βελτιωθεί δραστικά. Ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια σε όλο τον κόσμο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε στρατηγικά έργα στην Ελλάδα».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για τη στενή σχέση φιλίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που «αγωνίζονται για τις ίδιες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις, σε περιφερειακές και παγκόσμιες στρατηγικές εξελίξεις, η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πάντα ο πιο αξιόπιστος και σταθερός παράγοντας σταθερότητας σε όλη την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη σχέση της χώρας μας με την Κύπρο και το Ισραήλ.

«Η στρατηγική αυτή (συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για υδρογονάνθρακες) δεν είναι καθόλου εχθρική σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της περιοχής. Αντιθέτως, είναι η καλύτερη εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία για όλες τις γειτονικές χώρες. Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι οι πιο σταθερές και ώριμες δημοκρατίες στην περιοχή. Μοιραζόμαστε το πάθος για την προστασία και την προώθηση της ελευθερίας. Δεσμευόμαστε από τις προκλήσεις για το μέλλον μας να συνεργαστούμε κατά της τρομοκρατίας και κατά των παραγόντων που τη μεγαλώνουν» πρόσθεσε.