Όλα τα κόμματα κατέθεσαν πρόταση αντιρατσιστικού νόμου, ενώ η Χρυσή Αυγή κατέθεσε πρόταση κατάργησης της χρηματοδότησης για όλα τα κόμματα.

«Η πρόταση νόμου της Χρυσής Αυγής θάφτηκε στα συρτάρια του αρμόδιου υπουργείου, ενώ ο αντιρατσιστικός νόμος έγινε μείζον θέμα στη χώρα που ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει είναι αυτός κατά των Ελλήνων», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.


Ακολουθεί απόσπασμα της πρότασης της Χ.Α.:

«Α. Επί της αρχής

Τα κόμματα αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας. Βεβαίως, τα κόμματα δεν είναι αναγκαστικοί σχηματισμοί, αλλά εναπόκειται στη βούληση ομάδων πολιτών να ιδρύσουν κόμμα. Τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμή τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών. Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνεία δημόσιων αξιωμάτων, δηλ. έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει στη συνέχεια τους πιστούς του με τη διανομή σ’ αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων.

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το Λαό και όχι για να υπηρετούνται από αυτόν. Συνεπώς, είναι εσφαλμένο να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο φορολογούμενος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία γιγαντιαίων κομματικών μηχανισμών.

Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Συντάγματος, προβλέπεται το δικαίωμα των κομμάτων στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος. Η χρησιμοποίηση του όρου «ενίσχυση», και όχι γενικά «χρηματοδότηση», υποδηλώνει ότι το Κράτος συμμετέχει επιβοηθητικά στην κάλυψη ενός μέρους των δαπανών των κομμάτων, οι οποίες πρέπει κατά τα λοιπά να χρηματοδοτούνται από «ίδιους πόρους» των τελευταίων, δηλαδή βασικά από εισφορές φίλων και μελών (ή από την περιουσία του κόμματος, αν υπάρχει).

Από τα τέλη του έτους 2009 η Ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από μία πολύ έντονη οικονομική κρίση, η οποία μάλιστα φαίνεται ότι θα έχει μακρά διάρκεια και θα επιφέρει βαθιές μεταβολές στις δομές αυτής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι προκλητικό να διατηρείται η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το Κράτος στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ πρεσβεύει την πλήρη κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το Κράτος. Όμως, η παρ. 2 του άρθρου 29 του Συντάγματος, όπως ισχύει σήμερα, δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Για να προταθεί η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναθεωρηθεί η ως άνω διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Πολιτείας. Περαιτέρω, αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει πριν περάσει πενταετία από την περάτωση της προηγούμενης, εν προκειμένω πριν το έτος 2013.

Για τους λόγους αυτούς, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ καταθέτει πρόταση νόμου για τον ουσιαστικό περιορισμό (κατά τα 4/5) σε πρώτη φάση της οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από το κράτος και δεσμεύεται εν συνεχεία να ζητήσει στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση στα πολιτικά κόμματα».