Σιβυλλικός ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας εμφανίζεται τα τελευταία 24ωρα ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Η τελευταία σχετική δήλωση που πυροδότησε αυτό το σενάριο έγινε στη γερμανική εφημερίδα Zeit, όπου μετά τη σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «Αν σκοπεύαμε να το κάνουμε αυτό, θα ήταν πιο έξυπνο να το είχαμε κάνει μόλις είχε αρχίσει η κρίση. Ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποτρέψουμε. Θέλουμε να είμαστε απολύτως αξιόπιστοι έναντι των πιστωτών μας». Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση αυτή πυροδότησε αμέσως σενάρια για εξελίξεις, που βεβαίως δεν μπορούσαν να μείνουν εκτός από τη συζήτηση που είχε χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργός με πολιτικούς συντάκτες στο Μαξίμου. Μάλιστα, στον απόηχο της συνέντευξής του, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν υφίσταται ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, αλλά περιορίστηκε να απαντήσει: «Δεν μπαίνω σε τέτοια συζήτηση». Αν και ο πρωθυπουργός υπήρξε λακωνικός ως προς αυτό το θέμα, υπήρξε ιδιαιτέρως ομιλητικός ως προς τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Ο κ. Παπανδρέου, αν και εξαρχής διευκρίνισε ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβει η εξεταστική επιτροπή, τόνισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση «να βγουν όλα στο φως», ακόμη και αν αυτό αφορά την περίοδο διακυβέρνησης του κ. Κ. Σημίτη. Ενδεικτικά, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καλό θα είναι να ερευνηθεί τι έχει συμβεί «και για την εποχή της Goldman Sachs». Οπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά το 2001, δεύτερη περίοδο πρωθυπουργίας του κ. Σημίτη. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι υφίσταται ανάγκη να επιμηκυνθεί ο χρόνος διερεύνησης ώς το 1981, καθώς, όπως είπε, «δεν θα γράψουμε και βιβλίο Ιστορίας». Ερωτώμενος ο κ. Παπανδρέου για το Μνημόνιο, εκδήλωσε την επιθυμία «να φύγει το γρηγορότερο δυνατό ώστε να σταθούμε στα πόδια μας». Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις έναντι της τρόικας είπε πως «ό,τι είχαμε πει το κάναμε», ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί τα χαρακτήρισε «προσωρινής φύσης». Παρ’ όλα αυτά, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις μισθών ή και συντάξεων στο Δημόσιο. Ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να σχολιάσει την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Τράπεζας Πειραιώς από την εξαγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω τις κινήσεις ενός επιχειρηματία». Επανέλαβε την πεποίθησή του για την ύπαρξη δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, δίχως ωστόσο να αναφερθεί στον ιδανικό αριθμό ιδιωτικών τραπεζών που θα έπρεπε να υπάρχουν. Τόνισε όμως ότι «πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε συγχωνεύσεις τραπεζών, το γρηγορότερο δυνατόν».

Επανειλημμένως ερωτήθηκε και για τους συμβούλους περί την οικονομία κ. Tommaso Schioppa και Λουκά Παπαδήμο. Αφού διευκρίνισε ότι ο κ. Schioppa στο πρόσφατο άρθρο που έγραψε στους Financial Times δεν μιλά για χρεοκοπία, πρόσθεσε πως τόσο ο Ιταλός όσο και ο κ. Παπαδήμος «είναι σύμβουλοι, δεν αποφασίζουν». Λίγο αργότερα πάντως, με εμφανώς πιο χαλαρή διάθεση, όταν ερωτήθηκε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την έξοδο στις αγορές, είπε: «Καλύτερα να το πει ο Παπαδήμος, παρά εγώ». Ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε επίσης την επιλογή της περαίωσης, λέγοντας πάντως ότι «με το νέο νόμο θα πέφτει σκληρή “καμπάνα” σε όποιον φοροδιαφεύγει». Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αναζήτησης επενδύσεων από ξένους επενδυτές (όπως π.χ. με το Κατάρ), φαίνεται ότι τις τελευταίες ημέρες κυοφορείται αντίστοιχη συμφωνία με το Ισραήλ, το ακριβές περιεχόμενο της οποίας είναι άγνωστο. Ανακοινώσεις για τη συμφωνία και το εύρος της επίκεινται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ