Στήριξη των προσπαθειών της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και αλληλοκατανόηση, με παράλληλη ανάδειξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αιτίες που προκάλεσαν την κρίση που διέρχεται η χώρα, εξέπεμψε με την εισήγηση του ο Φώτης Κουβέλης, στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.
Ταυτόχρονα επιχείρησε να βάλει φρένο στους πανηγυρισμούς ότι άρχισε η έξοδος της χώρας από την κρίση, με αφορμή τα πρώτα θετικά μηνύματα, ωστόσο προειδοποίησε να μην υπάρξει εφησυχασμός γιατί θα κινδυνεύσουν οι προσπάθειες που έχουν καταβληθεί .
«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αφού τώρα δίνουμε τη μάχη από πολύ καλύτερες θέσεις για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη, για την ένταξη της χώρας σε ένα κανονικό πλαίσιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Κουβέλης και υπογράμμισε την ανάγκη να συντονίζονται καλύτερα οι κυβερνητικοί εταίροι σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, προτείνοντας τη συγκρότηση ενός τριμερούς συντονιστικού οργάνου.
«Αυτό δεν εξαντλείται στα πρόσωπα που συγκροτούν την κυβέρνηση. Αφορά πρωτίστως σε πολιτικές, στοχοθεσία, διαδικασίες σχεδιασμού και παραγωγής έργου. Η δημιουργία ενός άτυπου συντονιστικού οργάνου πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει», τόνισε και επεσήμανε : «Θεωρούμε αυτονόητο ότι η στήριξή μας στην κυβέρνηση πρέπει να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Να εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό βεβαίως συναρτάται κάθε φορά και με τα όρια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και το συσχετισμό δύναμης μέσα στην κυβέρνηση».
Ο κ. Κουβέλης άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων που αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική χωρίς να διατυπώνουν άλλη εναλλακτική πρόταση, επικρίνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει γενικευμένη πολιτική αντιπαράθεση και προσδιόρισε τη Δημοκρατική Αριστερά, ως το κόμμα που «συνδυάζει την αριστερή ταυτότητα και φυσιογνωμία της με την παρέμβαση στις ανάγκες του παρόντος.
Αναγνωρίζει το δεσμευτικό πλαίσιο της χώρας και ταυτόχρονα επιχειρεί να το αλλάξει. Αντιστρατεύεται την πολιτική της γενικευμένης λιτότητας και δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση με την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Παλεύει για τη σταδιακή απαγκίστρωση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου, υποστηρίζει την προώθηση μεγάλων αλλαγών στο κράτος και την οικονομία και το πέρασμα σε ένα νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Επενδύει στον ευρωπαϊκό δρόμο και στην επιτυχία της προσπάθειας εξόδου της χώρας από την κρίση. Παλεύει ώστε η ανάκαμψη της χώρας να γίνει με ανόρθωση της κοινωνίας, εργασιακά δικαιώματα και διάχυση των ωφελειών».
Εκτίμησε ότι πυκνώνουν οι φωνές στη Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με την Ελλάδα να πρέπει να διατηρήσει το θετικό κλίμα που υπάρχει, να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013, χωρίς νέα μέτρα μείωσης των εισοδημάτων και να προετοιμάσει το έδαφος για μια νέα συμφωνία στις αρχές του 2014.
Ο κ. Κουβέλης έκρινε θετικά την τελευταία διαπραγμάτευση με την τρόικα, «αν και θα μπορούσε να έχει καλύτερα αποτελέσματα», όπως είπε, και αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις που έκανε -και επεδίωξε να υιοθετηθούν- η ΔΗΜΑΡ, για όλα τα πρόσφατα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, με έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. «Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που αποτελεί ήδη αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, πρέπει να συμφωνηθεί χωρίς καθυστέρηση ώστε να επιδράσει στη φετινή τουριστική περίοδο», τόνισε
Τάχθηκε υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων με συνεχή διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, επανέλαβε την πρόταση για διάλογο κυβέρνησης και ΟΛΜΕ, μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, χαιρέτισε την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ασκώντας κριτική στον ΣΕΒ για τη στάση του και αναφέρθηκε στη προοπτική της συνεργασίας των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
«Αφορά τη σχέση της Δημοκρατικής Αριστεράς με ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Αφορά τη δημιουργία μιας ευρείας συμμαχίας δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και του τμήματος της σοσιαλδημοκρατίας που απορρίπτει πολιτικές και πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση. Καλούμε τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, πολιτικές κινήσεις και συλλογικότητες, σε κοινή πολιτική δράση.
Απευθύνουμε κάλεσμα συστράτευσης και όχι απαραίτητα ένταξης στη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς ο στόχος που θέλουμε να υπηρετήσουμε είναι μεγάλος. Στόχος που χρειάζεται ευρείες πλειοψηφίες, αλλά και νέες πρακτικές και συγκλίσεις.
Για τον σκοπό αυτό αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα, για την εκκίνηση ενός διαλόγου γύρω από τα σημαντικά θέματα της αναγκαίας συνταγματικής αναθεώρησης, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού νόμου, τα θέματα της μεταρρύθμισης του κράτους και της οικονομίας, καθώς και τα θέματα της ευρωπαϊκής πορείας και προοπτικής σε ευρωπαϊκή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Κουβέλης