Να ενισχύσει το θετικό κλίμα που καταγράφεται διεθνώς για την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και, παράλληλα, να προωθήσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης θα επιδιώξει ο Αντώνης Σαμαράς μέσω της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης στην Κίνα (15-19 Μαΐου).
Ωστόσο, αν και ο δρόμος στο εξωτερικό δείχνει στρωμένος με ροδοπέταλα, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί στο Πεκίνο με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση καλείται να ξεπεράσει το επόμενο διάστημα μια σειρά από «αγκάθια» – με μεγαλύτερο την υλοποίηση της απόφασης για τις πρώτες 2.000 απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο.
Όπως αναφέρουν τα Νέα, στο Μέγαρο Μαξίμου προσδοκούν ότι το ταξίδι θα συνοδευτεί με απτά αποτελέσματα για την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και την αύξηση των εξαγωγών. Τα σήματα που εκπέμπει το Πεκίνο εξάλλου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από θετικά μηνύματα που λαμβάνει την τελευταία περίοδο η κυβέρνηση από τη διεθνή κοινότητα.
Η κυβέρνηση επενδύει μακροπρόθεσμα στην αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης με την Κίνα, ενώ παράλληλα κινείται με στόχο να ενισχυθούν οι δίαυλοι με ΗΠΑ, Ρωσία και Τελ Αβίβ. Η Ουάσιγκτον, εξάλλου, αποτελεί τον επόμενο μεγάλο σταθμό του πρωθυπουργού.
Αναζητώντας τον Ομπάμα
Πάντως, παρότι η πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο έχει καθυστερήσει – είθισται οι έλληνες πρωθυπουργοί να λαμβάνουν πρόσκληση κατά τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων τους και ο Αντώνης Σαμαράς σύντομα συμπληρώνει έναν χρόνο στην πρωθυπουργία – στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι η συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον αμερικανό Πρόεδρο μπορεί ακόμη να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί ότι στις 16 Μαΐου θα γίνει δεκτός από τον Μπαράκ Ομπάμα ο Ταγίπ Ερντογάν και ως εκ τούτου είθισται, με βάση το διπλωματικό πρωτόκολλο που ακολουθείται μέχρι σήμερα, η Ουάσιγκτον για λόγους ισορροπίας να απευθύνει πρόσκληση και προς την ελληνική πλευρά.
Στο παζλ των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα πρέπει να προστεθούν και οι προτεραιότητες που θέτει η Ουάσιγκτον λόγω της εύφλεκτης κατάστασης στη Συρία, η οποία αναπόφευκτα προσθέτει πόντους στην ήδη αναβαθμισμένη γεωπολιτικά Αγκυρα. Ήδη η τουρκική πλευρά αφήνει να διαρρεύσει ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον αμερικανό Πρόεδρο ο τούρκος πρωθυπουργός θα θέσει, εκτός από την ανάγκη να αναληφθεί δράση για τη σταθερότητα στη Συρία, και το θέμα των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου, με την Αγκυρα να επαναλαμβάνει ότι η Λευκωσία δεν έχει αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων του νησιού.
Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέχρι στιγμής πρόγραμμα, ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει στις αρχές Ιουνίου επίσκεψη στις ΗΠΑ. Θα επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, θα συναντηθεί με επιχειρηματίες και θα μιλήσει σε αμερικανικά θινκ-τανκ προκειμένου να αναλύσει τις προόδους που έχει πετύχει η κυβέρνηση στην οικονομία.
Ο πρωθυπουργός έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στην ετήσια εκδήλωση στην οποία λαμβάνουν μέρος ηγέτες από όλο τον κόσμο και τη διοργανώνει η American Jewish Committee, μια από τις σημαντικότερες οργανώσεις του αμερικανοεβραϊκού λόμπι. Θα είναι μάλιστα από τους κεντρικούς ομιλητές στο φόρουμ ηγετών που διοργανώνει ο πρόεδρος της AJC Ντέιβιντ Χάρις στην Ουάσιγκτον στις 3 Ιουνίου. Σε εκδήλωση της ίδιας οργάνωσης θα μιλήσει τις ίδιες ημέρες και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.