Μια σειρά από ρυθμίσεις εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο δύο βασικών προεκλογικών της δεσμεύσεων, οι οποίες θα προωθηθούν με τη μορφή διαδοχικών νομοθετικών παρεμβάσεων στη Βουλή έως το τέλος του έτους.

Μερικές από τις ρυθμίσεις αυτές είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» που κυκλοφόρησε την Κυριακή:

  • Αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του πρώτου κόμματος,
  • επιστολική ψήφος για ετεροδημότες και αποδήμους,
  • αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή, από το 3% ίσως και στο 5%,
  • αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 20 ώστε να συμπεριληφθούν και ομογενείς από όλες τις ηπείρους και
  • άνοιγμα των εκλογικών καταλόγων στους Έλληνες του εξωτερικού.

Παράλληλα θα εξελιχθεί και η αναθεώρηση του Συντάγματος για την αποδέσμευση του εκλογικού κύκλου από το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και τη συνταγματική κατοχύρωση του εκλογικού συστήματος, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον εκλογικό νόμο και την κατάργηση της απλής αναλογικής που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξετάζεται το σενάριο μιας επί το αναλογικότερο εκδοχής του σημερινού συστήματος. Η πρόταση για την ενίσχυση του πρώτου κόμματος είναι να προβλέπει αναλογικό μπόνους με βάση το ποσοστό του. Δηλαδή με 35% θα του δίνονται 35 έδρες ή με 40% θα του δίνονται 40 έδρες, ως γενική αρχή.

Ανοιχτό είναι και το θέμα της μεταχείρισης των εκλογικών συνασπισμών, με τις περισσότερες τοποθετήσεις να είναι υπέρ της παροχής του μπόνους και σε αυτούς. «Αν θέλουμε με την αναλογικότητα να ενισχύσουμε τη συνεργασία, γιατί να μη την επιδιώκουμε και προκαταβολικά», σημειώνει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του χειριστής του σχετικού φακέλου.