Η Νέα Δημοκρατία εισέρχεται σιγά σιγά στην τελική ευθεία προς το Συνέδριό της, ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος ανά την επικράτεια συνεχίζεται, αν και σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ έχει καταστήσει σαφές στους πάντες ότι πρόθεσή του είναι από τις διαδικασίες του Συνεδρίου, το οποίο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί το τριήμερο 28-30 Ιουνίου, να προκύψει ένα καινούριο κόμμα. «Επιθυμία του είναι να υπάρξει μια άλλη ΝΔ, όχι όπως την ξέραμε έως σήμερα», λένε τακτικοί συνομιλητές του και υπογραμμίζουν με έμφαση ότι πρέπει κάποια στιγμή «να σβήσουν οριστικά οι μηχανισμοί και οι ομαδούλες», οι οποίες, πάντως, είχαν υποχωρήσει μετά την εκλογή του.

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει εκμυστηρευτεί ότι δεν θα μείνει στη λογική ενός συμβατικού Συνεδρίου και ότι θέλει η βάση της ΝΔ να επιβάλει αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, ώστε το κόμμα να εξυγιανθεί, όπως πιστεύει ο ίδιος, πραγματικά. Βασική επιδίωξή του είναι να κινητοποιήσει και να τον στηρίξουν νέες δυνάμεις, οι οποίες έως σήμερα λειτουργούν και δραστηριοποιούνται εκτός του οριζόμενου ως τυπικού κομματικού ή και πολιτικού πλαισίου. Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί, όπως λέει, στήριξη μόνο από τον κομματικό μηχανισμό και τις οργανώσεις, αλλά επιζητεί, ως αναγκαία συνθήκη επιβίωσης της παράταξης, το άνοιγμα στην κοινωνία και την ενεργοποίησή της.

Βασικός μοχλός για τη συνολική ανανέωση που επιθυμεί ο πρωθυπουργός είναι να υπάρξει πλήρης αναδιάταξη του εσωτερικού πεδίου στη ΝΔ και άρα ανατροπή των παλαιών συσχετισμών. Έτσι, θέλει να μετατρέψει, όπως τόνισε σε συνεργάτες του, τη ΝΔ «σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα, απαλλαγμένο από τα βαρίδια του χθες». Η απόφασή του δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.

«Δεν γυρίζω στο χθες και σε διχαστικούς συσχετισμούς του παρελθόντος. Δεν με αφορούν. Θέλω να κάνω πράξη τη Νέα Μεταπολίτευση, η οποία θα έχει ως βασικό πυλώνα τη ΝΔ που θα μετεξελιχθεί» φέρεται να εξομολογήθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε πολιτικούς του φίλους. Στόχος του είναι η διαμόρφωση μιας ευρείας παράταξης, πέραν των «γαλάζιων» συνόρων, με νέους όρους οργανωτικής συγκρότησης και πολιτικής λειτουργίας.