Την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την μελλοντική υπογραφή μιας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης χαιρετίζει η Ελλάδα, όπως ανέφερε σε παρέμβασή του στις εργασίες της άτυπης συνόδου των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξωτερικό εμπόριο, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «τα θέματα στα οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία είναι τα αγροτικά προϊόντα, η ενισχυμένη προστασία γεωγραφικών ενδείξεων, οι κανόνες καταγωγής και η κατάργηση μη δασμολογικών εμποδίων».

«Η Ελλάδα κατ’ αρχάς χαιρετίζει την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την μελλοντική υπογραφή μιας Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Θεωρούμε ότι η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να είναι φιλόδοξη και ισορροπημένη και να δρα προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του πολυμερούς συστήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ)», επισήμανε, επίσης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Και τόνισε: «Παράλληλα, αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη διαφάνεια των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής με τις ΗΠΑ και επιθυμούμε την έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τα κράτη-μέλη».

«Τα θέματα στα οποία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία είναι τα αγροτικά προϊόντα, η ενισχυμένη προστασία γεωγραφικών ενδείξεων, οι κανόνες καταγωγής και η κατάργηση μη δασμολογικών εμποδίων. Ειδικά για τις ονομασίες προέλευσης, τις γεωγραφικές ενδείξεις, αυτές αποτελούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πνευματικά δικαιώματα με την επικείμενη συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ», κατέληξε ο κ. Μηταράκης.