Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην πρώτη μέρα συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή εξήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, τη φορολογία, τις 120 δόσεις ενώ προανήγγειλε και προσλήψεις
Ο κ. Μητσοτάκης Αρχικά ανέφερε: Δεν σας κρύβω ότι είναι μία ιδιαίτερη στιγμή. Παίρνω το λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή. Έκλεισαν μία 4ετια πολιτικής και ηθικής κρίσης. Άνοιξε νέο παράθυρο για τους Έλληνες πολίτες να δουν το μέλλον με αισιοδοξία».
Και συνέχισε: «Παίρνω σήμερα το λόγο με την ελπίδα να κάνω μία νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή. Η λαϊκή εντολή υπήρξε σαφής και πεντακάθαρη. Είναι καιρός η Ελλάδα να πάει μπροστά. Θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εντολή αυτή».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ό,τι είπαμε θα το κάνουμε. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Διαρκής στόχος μας η ανάπτυξη. Τη “νέα κανονικότητα” την εννοούμε ως πρόοδο. Δεν θα μετρηθούμε με τους αντιπάλους μας αλλά με τις πολιτικές μας προκλήσεις. Η κοινωνία θέλει να δει αποτελέσματα. Στόχος μας η ανάπτυξη, πολλές και καλές δουλειές και η αναγέννηση της μεσαίας τάξης. Να δικαιώσω τους πολλούς που μας εμπιστεύτηκαν αλλά και να πείσουμε όσους είναι επιφυλακτικοί απέναντί μας. Το βάρος της ευθύνης είναι μεγάλο.
«Μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες η κυβέρνηση έδωσε δείγματα γραφής»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ο νέος πατριωτισμός είναι η σημαία της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Ένα ρεύμα προόδου που θα προτάσσει την ενότητα. Που θα κοιτά λιγότερο αριστερά ή δεξιά και περισσότερο μπροστά. Γιατί οι Έλληνες θέλουν μια κυβέρνηση που θα αποδείξει στην πράξη ότι η Ελλάδα μπορεί».
«Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία. Να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους. Να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας. Να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».
Ενώ τόνισε ότι «στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι’ αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος».
Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο
Κατά την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.
Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.
Συγκεκριμένα ανέφερε
- Για τις μικρές ιδιοκτησίες η μείωση θα είναι 30%
- Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.
- Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.
Με το ίδιο νομοσχέδιο βελτιώνεται και η ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές στο Δημόσιο. Βασικός στόχος είναι να μπουν στη ρύθμιση περισσότεροι και να παραμένουν σε αυτήν. Και αυτό θα γίνει με μικρότερη ελάχιστη μηνιαία δόση, ευνοϊκότερα κριτήρια υπαγωγής και κίνητρα παραμονής στη ρύθμιση. Συγκεκριμένα:
- Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.
- Το επιτόκιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από 5 σε 3%.
- Ανοίγει η ρύθμιση για όλες τις επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή μέχρι 1 εκ. ευρώ.
- Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση.
- Θεσπίζεται νέα πάγια ρύθμιση από 12 έως 24 δόσεις, για όσους έχουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των οφειλών τους στο δημόσιο.
Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις
Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το 2020 όπως ανακοίνωσε στην εναρκτήρια συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων αφορούν και τις φοροελαφρύνσεις όπως:
Μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις στο 20% σε δύο φάσεις: τον Σεπτέμβριο θα ψηφισθεί η μείωση από το 28 στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη ΔΕΗ»
Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής».
Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.
Θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στον προϋπολογισμό για το 2020 δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία ούτε θα αμφισβητηθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης. Επιτυγχάνοντας, ωστόσο, τους στόχους θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει μέσα στην επόμενη χρονιά την μείωση των πλεονασμάτων.
Μεταφέρονται εκτός Αττικής οι φυλακές Κορυδαλλού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση των προγραμματικών ανέφερε ότι θα κατεδαφιστούν και θα μεταφερθούν εκτός Αττικής οι φυλακές Κορυδαλλού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ανέφερε ότι στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων.
Η κατεδάφιση των φυλακών, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μεγαλύτερο σχολικό συγκρότημα του Κορυδαλλού και μέσα στον αστικό ιστό αποτελεί διαχρονικό αίτημα τόσο των κατοίκων του Κορυδαλλού, όσο και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.
«Ο Κορυδαλλός και οι γύρω γειτονιές, επιτέλους, θα ανασαίνουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πέντε νέα εμβληματικά έργα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Εμβληματικά κτίρια, συγκροτήματα αλλά και ολόκληρες γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται να αλλάξουν όψη σύμφωνα με το σχέδιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Την κατεδάφιση των φυλακών Κορυδαλλού και τη δημιουργία στη θέση τους ενός μεγάλου πάρκου που θα περιλαμβάνει χώρους άθλησης και πολιτισμού με έμφαση στην καλλιτεχνική δημιουργία των νέων προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα:
- Ενοποιείται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο δίνοντας νέα ζωή στα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαρίστησε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ανέλαβε το κόστος της μελέτης.
- Κατεδαφίζονται οι φυλακές Κορυδαλλού και στη θέση τους δημιουργείται πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής.
- Ο απρόσωπες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ μεταμορφώνονται σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με χώρους πρασίνου και τη συνολική αναβάθμιση της εμπειρίας του επισκέπτη.
- Το Βασιλικό Κτήμα στο Τατόι μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
- Δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στο χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.
Οι δεσμεύσεις για την καθημερινότητα και τις προσλήψεις
Στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την καθημερινότητα των πολιτών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
Υγεία: Έμμεσες 2.000 προσλήψεις στα νοσοκομεία κυρίως νοσηλευτών. Εφαρμόζεται αμέσως ο αντικαπνιστικός νόμος. Τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων θα διανέμονται κατ’ οίκον ή από φαρμακείο της επιλογής τους. ‘Αμεση καταβολή συντάξεων χηρείας.
Παιδεία: συνδέεται με την οικονομία, για να μην παράγει άνεργους πτυχιούχους. ‘Αμεση πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή. Εντός διετίας αντιμετωπίζεται οριστικά το ζήτημα των αναπληρωτών. Το άσυλο της ανομίας και της παραβατικότητας καταργείται άμεσα. Ξεκινά η πολιτική ενίσχυσης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, της χρήσης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης πειραματικών σχολείων. Το πρώτο ιδρύεται στο Περιστέρι.
Ασφάλεια: Επανεξετάζονται οι προβληματικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να τροποποιηθούν άμεσα. Αποτρέπεται η αποφυλάκιση δολοφόνων ισοβιτών και τρομοκρατών. Ιδρύονται φυλακές Υψίστης Ασφαλείας τύπου Γ. Προσλαμβάνονται άμεσα 1.500 αστυνομικοί. Εντός εξαμήνου αντικαθίσταται ο εξοπλισμός και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα του προσωπικού της ΕΛΑΣ. Και μέσα στο 2020 εξασφαλίζονται νέα περιπολικά και μηχανές. Η διαδικασία παροχής ασύλου ολοκληρώνεται με μεγάλη ταχύτητα, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην Πολιτική Προστασία.
Γραφειοκρατία: Κάθε γέννηση θα δηλώνεται μόνο μία φορά και κάθε παιδί θα εγγράφεται μόνο την πρώτη φορά στην εκπαίδευση. Καθιερώνεται νέα ψηφιακή ταυτότητα. Με αυτήν, κάθε πολίτης θα ενημερώνεται ηλεκτρονικά για την ασφαλιστική του κατάσταση και θα μαθαίνει ό,τι θέλει από το Δημόσιο, θα εισάγεται αν χρειαστεί στο νοσοκομείο. Οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι υπογραφές, μετατρέπονται σε ηλεκτρονικές και η επικοινωνία με το Δημόσιο θα γίνεται μόνον μία φορά. Μετά, θα είναι χρέος των υπηρεσιών να ενημερώνονται εσωτερικά χωρίς να ενοχλούν τον πολίτη.
Οι αλλαγές στο κράτος
- Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει τακτικά. Θα διαμορφώνει ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο υλοποιούν τα αρμόδια υπουργεία.
- Το σχέδιο αυτό παρακολουθεί η Προεδρία της Κυβέρνησης, μέσω ενός του ηλεκτρονικού συστήματος ΜΑΖΙ, ώστε να καταπολεμώνται συναρμοδιότητες και καθυστερήσεις.
- Αντιμετωπίζεται η κακονομία και η πολυνομία με ένα ευρύ πλέγμα κανόνων καλής νομοθέτησης. Υλοποιείται άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα απλοποίησης και κωδικοποίησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.
- Η νέα κυβέρνηση θα δώσει αρμοδιότητες στη Διοίκηση, καθιερώνοντας θέση Υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο. Θα επιλέγεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, και θα επιβλέπει τις δαπάνες και το προσωπικό του υπουργείου.
- Αποκομματικοποιείται το κράτος, επιστρέφοντας το δικαίωμα υπογραφής εκεί που ανήκει. Δηλαδή στους Γενικούς Διευθυντές και τους άξιους δημοσίους υπαλλήλους.
Εθνικά θέματα
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, τείνοντας χείρα φιλίας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Στα Βαλκάνια, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, προτεραιότητα αποτελεί η άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αιχμή εδώ αποτελεί το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Βόρεια Ελλάδα, η προστασία των Μακεδονικών προϊόντων και μια μεγάλη διεθνής καμπάνια για την Μακεδονία μας», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «θέλω να ξαναστείλω ένα μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας: Από την συμπεριφορά και την καλή συνεργασία των γειτόνων μας θα κριθεί και η πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σειρά είχε η Τουρκία και ο Ερντογάν. «Θα είμαι λιτός, είπε για την Τουρκία. Πυξίδα για τις σχέσεις μας παραμένει το Διεθνές Δίκαιο και η διάθεση φιλικής συνεργασίας. Χωρίς ρητορικούς παροξυσμούς και με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση. Στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζω να καλέσω τον Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσουμε μια αμοιβαία προσέγγιση. Να κάνουμε μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά. Είμαστε υποχρεωμένοι από την γεωγραφία να ζούμε μαζί. Η αχρείαστη ένταση και οι κούρσες εξοπλισμών στερούν και από τις δύο χώρες πολύτιμους πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε έτος ορόσημο το 2021, όταν συμπληρώνονται 200 από την Επανάσταση του 1821. «Διότι θα είναι η ευκαιρία να επανασυστήσουμε την νέα Ελλάδα στον κόσμο. Την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της εξωστρέφειας. Την Ελλάδα του αύριο που βρίσκει με αυτοπεποίθηση τη θέση της σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Την Ελλάδα που αξίζουμε. Την Ελλάδα που μπορεί να μας κάνει όλους υπερήφανους. Όπως έκανε στην καλύτερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004».
Τέλος τα πλαστικά καλαμάκια από το 2021
Ο πρωθυπουργός Κ Μητσοτάκης εξήγγειλε σειρά μέτρων για το περιβάλλον
Όπως είπε:
Από το 2021 στην Ελλάδα θα απαγορευτούν εντελώς τα πλαστικά μιας χρήσης. Η χώρα με την πιο όμορφη φύση οφείλει να την προστατέψει. Έμπρακτα.
Και στις επιχειρήσεις του χώρου θα δοθούν κίνητρα για την προσαρμογή τους στην κυκλική οικονομία με εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους και επανακατάρτιση των εργαζομένων τους.
Σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, τα μικρά νησιά μας γίνονται ενεργειακά αυτόνομα με την ανάπτυξη Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
Υπάρχει και ενδιαφέρον και σχετική εμπειρία και Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Αλλά και σοβαρή τεχνογνωσία από ελληνικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.
Σε ορίζοντα τετραετίας υλοποιείται Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις και στα νησιά.
Πρώτος στόχος, η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία και πιλοτικές εφαρμογές σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
«Ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας»
Δεν θα κάνω εκπτώσεις στο ύφος και το ήθος του πολιτικού διαλόγου, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είμαστε αντίπαλοι πολιτικοί, δεν είμαστε εχθροί και δεν επιζητούμε ο ένας τον αφανισμό του άλλου” είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Ας σηματοδοτήσουμε ότι πέρασε η εποχή του θυμού και της βίας και ας χειροκροτήσουμε ότι το ναζιστικό μόρφωμα εξοβελίστηκε οριστικά από το ναό της Δημοκρατίας» είπε ο πρωθυπουργός.