Για κλιμάκωση της οργής στην ευρωζώνη έναντι της Γερμανίας, κάνει λόγο σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική Kölner Stadt Anzeiger. Ο γερμανόφωνος Τύπος σχολιάζει εκτενώς το πακέτο για την Κύπρο αλλά και την επίσκεψη Ρεχάγκελ στην Αθήνα.
«Ο θυμός για το Βερολίνο μεγαλώνει» γράφει σε άρθρο της η Kölner Stadt Anzeiger, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Και προσθέτει: «Με το πακέτο βοήθειας προς την Κύπρο ίσως οι χώρες της ευρωζώνης να σταθεροποίησαν το νόμισμά τους. Πολιτικά όμως η συμφωνία, παρόλο που πάρθηκε ομόφωνα, διχάζει τους εταίρους. Στα μικρά κράτη αυξάνεται η οργή, γιατί η Γερμανία ως η μεγαλύτερη χώρα του ευρώ έσπασε ένα απόλυτο οικονομικό ταμπού στην περίπτωση της μικρής Δημοκρατίας της Κύπρου».
Θετικός ο απολογισμός της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία έχει τίτλο στο άρθρο της «Η Ευρώπη είναι καλύτερα σήμερα σε σχέση με την αρχή της κρίσης». Η εφημερίδα γράφει επισημαίνοντας τα πολύ χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων στην κεντρική Ευρώπη, τα οποία είναι κάτω από το όριο του πληθωρισμού: «Η καταπολέμηση της κρίσης απαιτεί από κάθε Ευρωπαίο κάτι, ανεξάρτητα εάν αυτός θίγεται άμεσα ή έμμεσα ως προς τον καταθετικό του λογαριασμό. Κάθε άλλη προσδοκία είναι αφελής».
Από την άλλη πλευρά, «ο φόβος για τους Γερμανούς ευρω-αστυνομικούς» είναι ο τίτλος άρθρου της Frankfurter Rundschau αναφέροντας πως «η Γερμανία δεν κερδίζει με το να παρουσιάζεται ως ευρω-αστυνομικός ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε». Στο τέλος του άρθρου σημειώνεται: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον χοντροκομμένο τρόπο του δεν έκανε φίλους. Από τη γερμανική πλευρά δεν πρόκειται για τον μεγάλο εναντίον του μικρού, αλλά για δίκαιους κανόνες παιχνιδιού. Σε κανέναν δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στην ΕΕ να ζει εις βάρος των άλλων με φορολόγηση ντάμπινγκ και με μια χαλαρή οικονομική εποπτεία».
Η Süddeutsche Zeitung παρουσιάζει πληθώρα άρθρων σήμερα για την Ελλάδα και την Κύπρο. Τη σελίδα 3, το «σαλόνι» της, αφιερώνει στην επίσκεψη του Ότο Ρεχάγκελ στην Αθήνα και σημειώνει: «Οι Γερμανοί είναι τόσο αντιπαθείς που χρειάζονται έναν ήρωα. Η αποστολή στην Αθήνα ανατίθεται σε κάποιον που καταλαβαίνει τους Έλληνες: ο Ότο Ρεχάγκελ». Τη δεύτερη σελίδα της αφιερώνει η Süddeutsche Zeitung στην κρίση στα νοσοκομεία και στο ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα και σημειώνει: «Ευρωκρίση, μιζέρια και θάνατος. Αυτό που στις Βρυξέλλες γιορτάζεται ως επιτυχία στις πλούσιες χώρες έχει και μια άγρια πλευρά. Η φοβερή λιτότητα κυρίως στον τομέα της υγείας οδηγεί τους ανθρώπους σε μεγάλη εξαθλίωση. Τα νοσοκομεία προσφέρουν μόνο τη βασική περίθαλψη ενώ οι μολυσματικές ασθένειες εξαπλώνονται , άνθρωποι πεθαίνουν. Και το τέλος δεν φαίνεται να έρχεται άμεσα».
Η Frankfurter Allgmemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του κύπριου υπουργού Εξωτερικών Γιάννη Κασουλίδη. Στην πρώτη σελίδα της επιγράφει τη συνέντευξη «Ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών αποκαλεί το Eurogroup ‘μη αλληλέγγυο’». Η εφημερίδα σημειώνει: «Δεν θεωρούμε πως ο τρόπος που έπραξαν οι Ευρωπαίοι ήταν αλληλέγγυος. Αναφορικά με τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων, αυτοί ξεχνούν ότι τα παίρνουν πίσω και με τόκο από τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην ΕΕ. Επιπλέον οι δόσεις των δισεκατομμυρίων που δίνουν οι Γερμανοί στο νότο συμβάλλουν ώστε να κρατηθούν σταθερές οι αγορές» δηλώνει ανάμεσα σε άλλα ο κ. Γιάννης Κασουλίδης.