Έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο είναι η ΕΕ η οποία για πρώτη φορά αποφασίζει να λάβει μέτρα σε βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ, επισήμαναν διπλωματικές πηγές μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.
Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο τα μέτρα θα βρίσκονται σε πλήρη συνάρτηση με την ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και τις πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συγκεκριμένα το πρώτο μέτρο θα έχει να κάνει με την θεώρηση των διαβατηρίων. Το δεύτερο θα σχετίζεται με ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις, όπως πάγωμα κονδυλίων. Το τρίτο και τελευταίο μέτρο σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα είναι το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων υπογραμμίζει τη σοβαρή αρνητική επίδραση που έχουν άμεσα αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το εύρος των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας» και «καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση, σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και να απέχει από αυτές τις ενέργειες». Επίσης, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απολυτή αλληλεγγύη με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως υπογραμμίζουν οι διπλωματικές πηγές, το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης) να καταθέσει επιλογές για κατάλληλα μετρά χωρίς καθυστέρηση.
Σε σχέση με την Αλβανία, οι διπλωματικές πηγές παρατηρούν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο θέτει επίσημα την προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, ως κριτήρια για την ενταξιακή διαδικασία.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία σημειώνουν πως για πρώτη φορά το Συμβούλιο δεν καλωσορίζει μόνο ως ιστορική τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας τη σημασία της για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, άλλα υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της. Με αυτόν τον τρόπο, διαμηνύουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, η ΕΕ αποκτά ρόλο στην παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Τουρκία σε Ε.Ε.: Δεν μπορείτε να μας κάνετε τίποτα
Επιθετική ήταν η απάντηση της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα που απείλησαν ότι θα πάρουν οι Βρυξέλλες αναφορικά με τις ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η Τουρκία δείχνει να μην επηρεάζεται και να προχωρά ακάθεκτη στις εξαγγελίες της για γεωτρήσεις, όπως μεταδίδει το κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.
«Δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα» είναι το μήνυμα των Τούρκων, με το οποίο απαξιώνει την απειλή κυρώσεων από την Ε.Ε. Οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα φαίνεται ότι πεισμώνουν την Τουρκία παρά την κάνουν να υποχωρεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που η Ευρώπη συζητούσε το θέμα της Τουρκίας και ανακοίνωνε μέτρα κατά της γείτονος, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανακοίνωνε ότι ο Πορθητής έχει ήδη αρχίσει και τρυπά στα ανοιχτά της Κύπρου και έχει φτάσει μέχρι τα 3.000 μέτρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα στείλει το Γιαβούζ, το δεύτερο γεωτρύπανο, στη Μεσόγειο. Ανέφερε ότι θα ξεκινήσει από τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης και αρχές Ιουλίου θα βρίσκεται και αυτό ανοιχτά της Κύπρου για να ξεκινήσει γεώτρηση.
«Η ΕΕ δεν μπορεί να νομιμοποιεί τις μονομερείς αξιώσεις της Κύπρου»
Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα της Τρίτης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στις δηλώσεις Βέμπερ, ανέφερε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ούτε ισχύ ούτε αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου.
Μάλιστα, κατηγόρησε για μία ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι με τη λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη (όπως την ονομάζει η Τουρκία) δεν μπορεί να νομιμοποιεί τις μονομερείς αξιώσεις της Κύπρου. Με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει την πυγμή της και με πράξεις, χωρίς να υποχωρεί από τις θέσεις της.
Οι Τουρκοκύπριοι ανοίγουν την «σφραγισμένη» Αμμόχωστο
Την απόφαση να ανοίξει την περίκλειστη από το 1974 Αμμόχωστο και να εποικίσει το παραθαλάσσιο Βαρώσι (η τα Βαρώσια), την πάλαι ποτέ τουριστική περιοχή της Αμμοχώστου, πήρε σήμερα η ψευδοκυβέρνηση των κατεχόμενων της Κύπρου, σύμφωνα με με την Daily Sabah.
Ήρθε πλέον η ώρα να κάνουμε ένα απτό βήμα για τα Βαρώσια, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι που ανακοίνωσε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για την σύσταση μια ομάδας ειδικών, η οποία θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και θα προβεί σε «επιστημονική καταγραφή» των περιουσιακών στοιχείων, ακινήτων και μη, όπως μετέδωσε το philenews.com.
Θα διαπιστώσει, είπε, τα περιουσιακά στοιχεία των βακουφίων, ποια είναι τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, θα τα καταγράψει σε μια έκθεση που θα δοθεί στον ίδιο. Με βάση τα στοιχεία που θα προκύψουν, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, θα καθορίσουν την πολιτική – όπως ανέφερε – που θα ακολουθήσουν στα Βαρώσια. Στην ομάδα αυτή, είπε, θα «επωφεληθούν από ονόματα που δραστηριοποιούνται στη διεθνή αρένα».
Ως «κυβέρνηση», δήλωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, θα ενεργήσουν με τρόπο που να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των «παλιών κατοίκων» των Βαρωσίων και του «τμήματος βακουφίων». Οι όροι εντολής αυτής της ομάδας θα ετοιμαστούν με βάση την απόφαση του «υπουργικού», πρόσθεσε, και τις επόμενες ημέρες θα απευθύνουν δημόσια έκκληση σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αυτή την εργασία.
Θα ενημερώσουν επίσης, είπε, την επόμενη περίοδο και τον τουρκοκύπριο ηγέτη αλλά και την «βουλή» σχετικά με το θέμα.
Ο Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρθηκε και στο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια λέγοντας ότι εντός της εβδομάδας θα υπογραφούν τα συμβόλαια και κάποιοι που μένουν σε σπίτια στο εν λόγω χωριό θα μετακινηθούν. Έτσι, είπε, μικρός μεν αριθμός αλλά περίπου 10-15 σπίτια θα μπορέσουν να επιστραφούν σε Μαρωνίτες.