«Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία», διαμήνυσε προς την κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας στην Αλεξανδρούπολη το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
«Η ανάπτυξη δεν περνάει μέσα από μνημόνια, ΕΟΖ (Ειδικές Οικονομικές Ζώνες) και την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι λειτουργεί προς χάριν της διαπλοκής, στο θέμα των χρυσωρυχείων. Στις ανεπτυγμένες χώρες δεν γίνονται τέτοιου είδους επενδύσεις, τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «κούφιο» το τελεσίγραφο του Πρωθυπουργού για την αδειοδότηση των χρυσωρυχείων, αναφέροντας ότι η Θράκη είναι τόπος με ιδιαίτερες αναπτυξιακές ικανότητες, που πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες εντάσεως εργασίας με οικολογικό μετασχηματισμό της κοινωνίας και στροφή στην ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην δημιουργία ανταγωνιστικών και εξαγωγικών προϊόντων, σε συνδυασμό με άλλους βασικούς πυλώνες που θα πρέπει να ενισχυθούν, όπως είναι η στήριξη της βιομηχανίας Ζάχαρης και οι τευτλοκαλλιέργειες, η δημιουργία ιχθυοκαλλιεργειών, η ενίσχυση της μελισσοκομίας, του καπνού κλπ.
Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη των υποδομών μεταφορών, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, του αεροδρομίου και του σιδηρόδρομου, τονίζοντας πως η περιοχή μπορεί να απελευθερώσει τεράστια δημιουργική ενέργεια.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, εξάλλου, ότι είναι εξωφρενικό το ποσοστό ΦΠΑ 23% που επιβάλλεται στην εστίαση, μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την εφαρμογή ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, για να τονίσει πως το τρίπτυχο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εστιάζεται στην ναυτιλία, στον τουρισμό και στις εξαγωγές.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι «το ίδιο πολιτικό προσωπικό που χρεοκόπησε τη χώρα και την έριξε στα βράχια», για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «για χάρη των εγχώριων νταβατζήδων -για να θυμηθώ μια έκφραση που κάποτε είχε ενοχλήσει πολλούς- αλλά και των διεθνών αποικιοκρατών, που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα σαν μια χώρα τριτοκοσμική, όπου έρχονται και με αντάλλαγμα χάντρες και καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς, θέλουν να απομυζήσουν το πλούτο της χώρας, τον φυσικό πλούτο της χώρας μας, αφήνοντας πίσω τους τα ρημάδια της περιβαλλοντικής καταστροφής και τα ερείπια της οικονομικής λεηλασίας».
Εστιάζοντας στο θέμα των δυο επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η ιστορία του χρυσού και στη Χαλκιδική και στη Θράκη, αποτελεί «διαχρονική υπόθεση διαπλοκής της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και τώρα της συνεργασίας της ντόπιας διαπλοκής με την ξένη διαπλοκή» και κατηγόρησε τους επενδυτές πως «με αντίτιμο κάποιες ελάχιστες και χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, έρχονται να καταστρέψουν τις περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές δυνατότητες μια ολόκληρης περιοχής».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενότητα και στους αγώνες των τοπικών φορέων κατά της επένδυσης, υπογραμμίζοντας πως «χάρη λοιπόν σ΄ αυτή την ενότητα και στο ισχυρό μήνυμα που εκπέμψατε, που εξέπεμψαν οι εκπρόσωποί σας που ήρθαν στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα, αυτό το τελεσίγραφο που έδωσε ο πρωθυπουργός πριν 15 μέρες, ότι σε 10 μέρες θα έχει τελειώσει η υπόθεση του χρυσού στη Θράκη, ήταν ένα κούφιο τελεσίγραφο».
Τέλος ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους τοπικούς φορείς να μην εφησυχάζουν για την επένδυση, ενώ απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, τόνισε επί λέξη: «τους διαμηνύουμε, μην τολμήσετε να το ξανασκεφτείτε».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε και σε διάλογο με τοπικούς φορείς, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ‘Αρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης κ.ά. για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή.