Πιστεύει πως οι συναινέσεις και οι συνεργασίες σε ισότιμη βάση, είναι απαραίτητες. Θέτει ως προτεραιότητες, την καθημερινότητα του πολίτη και το να γίνουν τα Γιάννενα, μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, ο νέος δήμαρχος Ιωαννιτών, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επόμενη ημέρα, «που θα οδηγήσει την πόλη σε μια νέα εποχή».
Ενεργός πολίτης ο κ. Ελισάφ, κατ’ επανάληψη στο παρελθόν δημοτικός σύμβουλος, με τη συμπολίτευση ή την αντιπολίτευση στο Δήμο, πρώην πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, καταθέτει την εμπειρία του και ευχαριστεί όλους όσοι τον υποστήριξαν.
«Μεγάλη εμπειρία, όλη αυτή η εκλογική διαδικασία και ιδιαίτερα η χθεσινή ημέρα. Τα αποτελέσματα εξελίχθηκαν σε θρίλερ, γιατί η διαφορά των δύο παρατάξεων είναι πολύ μικρή. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, οφείλω να ευχαριστήσω τους συμπολίτες μου για την ύψιστη τιμή και να τους υποσχεθώ ότι θα κάνω το καλύτερο για την πόλη που αγαπάμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο νέος δήμαρχος τονίζει πως η παράταξή του έχει ενωτικά χαρακτηριστικά και επιδιώκει μια δυναμική πλειοψηφία για την νέα εποχή στα Γιάννενα. Ειδικότερα ο κ. Ελισάφ επισήμανε: «Η παράταξή μας είναι μια ενωτική παράταξη που επιχείρησε να ενώσει τους πολίτες μακριά από κόμματα ή επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ήταν μια παράταξη, στην οποία συμβιώνουν αρμονικά και συνεργάζονται άτομα όλων των κοινωνικών ομάδων, που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους.
Θα δουλέψουμε με την απλή αναλογική. Σημαίνει πια, πως οι συνεργασίες είναι απαραίτητες.
Χρειάζεται συναινέσεις και συνεργασίες στη βάση πάντα των κοινών προγραμματικών θέσεων, με κύριο άξονα να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας.
Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες σε ισότιμη βάση. Θα επιδιώξουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσουμε μια δυναμική πλειοψηφία, που μπορεί να οδηγήσει την πόλη στην νέα εποχή».
Η καθημερινή επικοινωνία με την κοινωνία, οι συνομιλίες με τους πολίτες, τα προβλήματά τους και οι αγωνίες τους, θέτουν και την προτεραιότητα στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο ο οποίος απαντώντας στο σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογραμμίζει:
«Εκείνο το οποίο έγινε κατανοητό, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, συνομιλώντας με τους πολίτες σε όλη την έκταση του Δήμου και προσπαθώντας να κατανοήσουμε τα προβλήματα και να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, είναι τα προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν.
Οδικό δίκτυο, πλημμελής φωτισμός, πλημμελής καθαριότητα, παιδικές χαρές, πλατείες. Άρα εκείνο το οποίο άμεσα πρέπει να επιδιώξουμε είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, αναδιαρθρώνοντας τις υπηρεσίες του Δήμου και προσπαθώντας να ιεραρχήσουμε τα προβλήματα, σιγά -σιγά να ξεκινήσουμε την επίλυσή τους.
Αυτό είναι ο πρώτος βασικός στόχος. Πράγματα που πολλές φορές φαίνονται αυτονόητα, αλλά ίσως δεν είναι. Μία Δημοτική Αρχή εκείνο που πρωτίστως έχει να κάνει, είναι να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».
Για τον κ. Ελισάφ, ο δεύτερος βασικός άξονας είναι να μετατραπεί η πόλη που σήμερα, «είναι μια επαρχιακή πόλη της πατρίδας, σε ένα κόμβο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη». Ειδικότερα επισημαίνει: «Αυτή η πόλη έχει πολλαπλές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσουμε, βρίσκεται στο κέντρο των οδικών αξόνων όχι μόνον της χώρας, αλλά της ευρύτερης περιοχής, έχοντας ένα δυναμικό Πανεπιστήμιο, έχοντας μια πλούσια ιστορία, πολυπολιτισμικό παρελθόν, είναι μια όμορφη πόλη με τη λίμνη της. Αυτό χρειάζεται ειδικές, στοχευμένες δράσεις μιας “προγραμματισμένης”, όπως την έχουμε ονομάσει εξωστρέφειας, που θα καταφέρει να μετατρέψει αυτή την πόλη σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη».
Παράλληλα ο κ. Ελισάφ στάθηκε και στην πολυπολιτισμικότητα των Ιωαννίνων και τόνισε, πως πάνω σε αυτό τον καμβά, «θα στηριχθεί η δική μας προγραμματισμένη εξωστρέφεια, στην ανάδειξη αυτών των ιδιαιτεροτήτων που έχει αυτή η πόλη», ενώ συνέχισε:
«Νομίζω, ότι η πόλη γενικότερα, έχει ένα πολυπολιτισμικό παρελθόν, συμβίωναν αρμονικά οι χριστιανοί ορθόδοξοι, οι μουσουλμάνοι και οι εβραίοι. «Έχουμε μνημεία αυτής της πολυπολιτισμικής παράδοσης, να τα αναδείξουμε». Μάλιστα ως παράδειγμα, ανέφερε την Μοναστική Πολιτεία που υπάρχει στο Νησί, τη δεύτερη μετά τα Μετέωρα, όπως είπε, ενώ μίλησε για την ανάδειξη των μουσουλμανικών μνημείων, και των εβραϊκών μνημείων. Πρόκειται, όπως ανέφερε, για μία κληρονομιά που πραγματικά «θα ξεκλειδώσει, θα ανοίξει την πόλη, θα δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον για το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της.
Ο καθηγητής Παθολογίας και πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων, χαρακτηρίζει, ως μια ιστορική στιγμή την εκλογή του «που αποδεικνύει ότι είμαστε στην πατρίδα, σε θέση να ξεπεράσουμε προλήψεις, στερεότυπα και ότι μπορούν στα ύπατα αξιώματα, να εκλέγονται άτομα ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις ή οποιεσδήποτε άλλες διαφορές που μπορεί να υπάρχουν και προσθέτει:
«Αυτό είναι μια κατάκτηση. Γι’ αυτό, μπορεί να έχει δοθεί και μια ιδιαίτερη έμφαση στην δική μου εκλογή. Είμαι Πρόεδρος της Κοινότητας των Ιωαννίνων τα τελευταία 20 χρόνια, της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, μιας Κοινότητας με ιστορία περισσότερο από 1.000 χρόνια, της οποίας η ζωή είναι άρρηκτα δεμένη, με τη ζωή αυτής της πόλης με μοναδικά ήθη και έθιμα, με μία πλούσια παράδοση, με ιστορικά μνημεία, όπως η Συναγωγή και το νεκροταφείο. Προσπάθειά μας αυτά τα χρόνια -αν και αριθμητικά συρρικνωμένη κοινότητα που δεν αριθμεί περισσότερα από 50 μέλη- είναι να την διατηρήσουμε ζωντανή όντας πάντα μέσα στη ζωή αυτής της πόλης, κάνοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να συμβάλουμε και εμείς ως μια μικρή θρησκευτική κοινότητα στο κοινό καλό».
Ο νέος δήμαρχος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1954. Οι γονείς του επιβίωσαν του Ολοκαυτώματος γιατί διέφυγαν στην Μ. Ανατολή, όμως οι οικογένειές τους χάθηκαν στο Άουσβιτς και στο Μπιρκενάου, όπου εξολοθρεύτηκε το 91% της Ρωμανιώτικης Εβραϊκής Κοινότητας Ιωαννίνων.