Ένας πρώτος απολογισμός της πορείας του προγράμματος έγινε στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης η οποία διήρκησε περίπου δύο ώρες.
Απολογιστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και ζητήματα σχετικά με την επίτευξη των στόχων ορόσημων του προγράμματος, δηλαδή των προαπαιτούμενων δράσεων που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να υλοποιήσει έως τα τέλη Φεβρουαρίου εξετάστηκαν στην πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Ματθίας Μόρς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και του Μάρκ Φλάναγκαν που εκπροσώπησε το ΔΝΤ, καθώς ο Πόλ Τόμσεν θα έλθει στην Αθήνα την Τρίτη το απόγευμα.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η συνάντηση εστιάσθηκε στην πορεία των εσόδων, στην ανεργία, στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ενώ εξετάσθηκαν και θέματα που αφορούν στη φορολογική διοίκηση και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και του τραπεζικού συστήματος.
«Η συνάντηση ήταν εφ’ όλης της ύλης. Έχουν μία πρώτη εικόνα των συναντήσεων των τεχνικών κλιμακίων. Τους λείπουν αρκετά στοιχεία, ώστε να έχουν την πλήρη εικόνα. Γι αυτό και η συνάντηση στο Υπουργείο θα επαναληφθεί μέσα στην εβδομάδα-νομίζω την Τετάρτη. Από αύριο ξεκινούν να βλέπουν τις πολιτικές ηγεσίες διαφόρων υπουργείων. Ξέρω ότι θα δουν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον κύριο Μανιτάκη.
Έχουν καθοριστεί τα ραντεβού και κάποια στιγμή προς το τέλος της εβδομάδας θα δουν και τον πρωθυπουργό. Οι βασικές ενότητες που συζητήθηκαν σήμερα είναι η εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι εκτιμήσεις για το 2013, το θέμα της ανεργίας, το θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών και το θέμα της υλοποίησης του milestone Μαρτίου, της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ», τόνισε το στέλεχος.
Ο ίδιος είπε πως το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό και πως η τρόικα αναγνωρίζει την προσπάθεια που έχει καταβληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. «Δεν καταλήξαμε σε τίποτε, σε καμία από αυτές τις ενότητες, γιατί δεν έχουν πλήρη στοιχεία για καμία από αυτές τις ενότητες. Παράδειγμα, στην εκτέλεση προϋπολογισμού δεν έχουν πλήρη εικόνα της δομής των εσόδων. Άλλωστε έχουν στοιχεία μόνο από ένα μήνα.
Στο κομμάτι του milestone του Μαρτίου δεν έχουν δει τον κ. Μανιτάκη για να έχουν πλήρη εικόνα πώς πάνε τα staffing plans, δεν συζητήθηκε το θέμα των απολύσεων, γιατί θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Συζητήθηκε η ενότητα του tax administration, δηλαδή η ενότητα της λειτουργίας των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Αντηλλάγησαν κάποιες απόψεις για το πώς λειτουργεί και ποια είναι η ανεξαρτησία της ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
Σίγουρα μπορώ να σας πω ότι σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για καμία ενότητα. Σε αυτό θέλω να είμαι απόλυτος. Ανοίξαμε όμως όλη τη βεντάλια των θεμάτων», τόνισε, προσθέτοντας πως στη συζήτηση εξετάσθηκε το ποιο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής ορθώς πρέπει να ασκείται από το υπουργείο Οικονομικών και ποιο κομμάτι της εκτέλεσης της φορολογικής πολιτικής να γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
«Αυτά συζητήθηκαν χωρίς να έχουν και να έχουμε κατασταλάξει ποιος είναι ο ιδανικός συνδυασμός. Σίγουρα, όμως, άλλο είναι η φορολογική πολιτική και άλλο η εκτέλεσή της. Και για το ΣΔΟΕ δεν έχουν πλήρη εικόνα τι κάνει ακριβώς. Και αντηλλάγησαν σκέψεις ως αποτέλεσμα συναντήσεων που έχουν γίνει αυτές τις μέρες -και χθες- και με τον κ. Μαυραγάνη και με τον κ. Θεοχάρη, λεπτομερέστατα για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση και αν υπάρχουν προβλήματα», επεσήμανα το στέλεχος.
Για τις αποκρατικοποιήσεις το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου τόνισε πως η τρόικα έχει μία πρώτη εικόνα από το ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη των αποκρατικοποιήσεων. «Θα συνεχίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε αν αυτές υλοποιηθούν. Όχι τίποτε παραπάνω», σημείωση.
Όπως αποκάλυψε, το θέμα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο αναμένεται να απασχολήσει νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. «Το βασικό milestone είναι στο κομμάτι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και έχει τρία σκέλη. Επί αυτού θα συζητήσουν με τον κ. Μανιτάκη.
Είπαν ότι έχουμε την εκκρεμότητα του milestone αλλά από τη στιγμή που θα δουν τον κ. Μανιτάκη θέλουν να ακούσουν όλη την επιχειρηματολογία και -προσθέτω για την πλήρη ενημέρωσή σας- για τα τρία σκέλη του milestone: το πρώτο ήταν τα staffing plans, το δεύτερο επί αυτών των staffing plans στους 60.000 τι προτιθέμεθα να κάνουμε και το τρίτο ο προγραμματισμός μέχρι το τέλος του 2014 κινητικότητας, διαθεσιμότητας, απολύσεων. Άρα αυτά τα τρία σκέλη είναι ανοιχτά για συζήτηση με τον κ. Μανιτάκη», τόνισε.
Το κυβερνητικό στέλεχος είπε πως η τρόικα αναγνωρίζει πλέον πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση της ανεργίας. «Θέλουν να συζητήσουμε επί αυτών, και με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, προφανώς και με τη δική μας εμπλοκή, του υπουργείου Οικονομικών να βρούμε λύσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αξιοποιώντας πόρους που υπάρχουν διαθέσιμοι. Σε αυτό επιμένουν πάρα πολύ. Εμείς το θέσαμε στο τραπέζι -και ο υπουργός- για την ανάπτυξη και την ανεργία. Ειδικά στο κομμάτι της ανάπτυξης αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο οι ίδιοι», είπε σχετικώς.
«Για το εάν η ελληνική πλευρά ζήτησε από την τρόικα να εξετασθούν οι αναποτελεσματικοί φορολογικοί συντελεστές όπως αυτός του ΦΠΑ 23% που επιβαρύνει τα είδη εστίασης, με το επιχείρημα ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων», το στέλεχος τόνισε: «Εμείς από την πλευρά μας αυτά τα μέτρα που πιστεύουμε ότι είναι οικονομικά αναποτελεσματικά, τα θίξαμε. Αλλά αυτή τη στιγμή ήταν πολύ πρόωρο να συζητήσουμε οτιδήποτε ενδελεχώς γιατί δεν έχουν δει τους άλλους υπουργούς. Την επόμενη φορά θα είναι πιο συγκεκριμένα».
Πάντως το στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε ότι σε σχέση με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τις απολύσεις «Δεν λήφθηκε απόφαση για κανένα ζήτημα. Δεν εξετάσθηκε θέμα απολύσεων».
Πληροφορίες αναφέρουν πως στην τρόικα επισημάνθηκε πως από τα τέλη του 2011 έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 75.000 δημόσιοι υπάλληλοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και ότι ως το τέλος του 2015 θα έχουν αποχωρήσει πάνω από 150.000 υπάλληλοι.
Για τη δόση του Μαρτίου το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως «η επόμενη δόση των 2,8 δισ. είναι κομμάτι της απόφασης που είχε ληφθεί το Νοέμβριο».
Οι κ.κ. Μόρς, Μαζούχ και Τόμσεν αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου.
Σήμερα το απόγευμα ο Γ. Στουρνάρας αναχωρεί για τις Βρυξέλλες προκειμένου να παραστεί αύριο στη συνεδρίαση το Eurogroup και την Τρίτη στη συνεδρίαση του Ecofin.