Το ζήτημα της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων αναμένεται να κυριαρχήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι οποίες ξεκινούν σήμερα στις 10 το πρωί με τη συνάντηση των ελεγκτών με τον ΥΠΟΙΚ, Γιάννη Στουρνάρα.
Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση για απολύσεις και δεν φαίνεται να πείθονται μέχρι τώρα, από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πως ο φυσιολογικός ρυθμός των αποχωρήσεων δημοσίων υπαλλήλων, υπερκαλύπτει το στόχο της μείωσης του προσωπικού.
Η τρόικα έχει ζητήσει τη μείωση των υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015, ενώ η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι με τις αποχωρήσεις, ο αριθμός θα μειωθεί κατά 180.000 υπαλλήλους στην ίδια περίοδο, οπότε δεν υπάρχει λόγος απολύσεων.
Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ, θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα την Κυριακή 10 Μαρτίου (αφού συναντηθούν και με τους άλλους εμπλεκόμενους στο Μνημόνιο υπουργούς), ενώ εδώ και μια εβδομάδα βρίσκονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που προετοιμάζουν το έδαφος για τους επικεφαλής.
Εκτός των απολύσεων στην ατζέντα θα βρεθεί η υλοποίηση του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει τρύπα στα έσοδα και ελλοχεύει ο κίνδυνος λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σκληρά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής που υποδεικνύει η έκθεση του ΔΝΤ, οι αποκρατικοποιήσεις, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και πλήθος άλλων εκκρεμοτήτων.
Παράγοντες της οικονομίας θεωρούν ότι τώρα οι πιέσεις δεν θα είναι ασφυκτικές και ότι δεν θα επαναληφθούν το «θρίλερ στις διαπραγματεύσεις» και οι καθυστερήσεις στην έγκριση των προηγούμενων δόσεων.
Με τη λήξη των συγκεκριμένων διαπραγματεύσεων, αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την αξιολόγηση του επόμενου τριμήνου και τη δόση των 5 δισ. ευρώ (3,2 δισ. ευρώ από Ευρωπαϊκή Ένωση και 1,8 δισ. ευρώ από ΔΝΤ), η οποία θεωρητικά πρέπει να εγκριθεί τον Ιούνιο. Όμως, τότε, θα τεθεί και το «αγκάθι» του δημοσιονομικού κενού, ύψους 2- 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015- 2016, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, και τα μέτρα που αυτό θα συνεπάγεται.