Εδώ και τρεις ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Δικαιοσύνη και την αλλαγή στην ηγεσία του υπουργείου αλλά και του Αρείου Πάγου αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Επίθεση στη ΝΔ για την άρνησή της να συναινέσει στη διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγορώντας την ότι «δεν την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων» και καταλογίζοντάς της «αλαζονεία και βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η διαδικασία ανάδειξης της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, που είναι και θεσμικά έγκυρη και επιβεβλημένη, είχε ξεκινήσει ήδη όπως ο νόμος ορίζει πολύ πριν τις ευρωεκλογές, μέσα από τη διαδικασία προεπιλογής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Σε αυτήν συμμετείχαν όλα τα κόμματα, εκφράζοντας μάλιστα και τις προτιμήσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι για λόγους δεοντολογίας αλλά και δημοκρατικής ευαισθησίας ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει επιστολή στην αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να βρεθεί μία συναινετική λύση.
Εξήγησε ότι «Ζητήσαμε συναίνεση, προκειμένου κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ψευδώς ότι η εκάστοτε ηγεσία της Δικαιοσύνης είναι ενεργούμενο της εκάστοτε κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι «Ήλπιζα ότι η ΝΔ υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος από την άρνησή της, δε θα έκανε αυτή την επιλογή».
Ακολούθως επιτέθηκε στην ηγεσία της ΝΔ λέγοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «Η άρνησή της φανερώνει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι αντιλαμβάνεται τη διαδικασία επιλογής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τρόπο προσβλητικό για την ανεξαρτησία του θεσμού, αλλά και δηλωτικό των προθέσεών της». Απαντώντας στις θέσεις που εξέφρασε η ΝΔ, σχολίασε ότι η ηγεσία της ΝΔ «δεν εξέφρασε θεσμικά επιχειρήματα αλλά δεοντολογικά. Μετά τη χθεσινή πρότασή μας όμως για συναινετική λύση, επιβεβαίωσε ότι ουδόλως την ενδιαφέρει η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Ονειρεύεται την επάνοδο στην διακυβέρνηση προκειμένου να ελέγξει κρίσιμους θεσμικούς κρίκους, για να προστατεύσει άνομα συμφέροντα αλλά και για να εκδικηθεί».
Κλείνοντας ανέφερε ακόμη ότι «η χθεσινή άρνηση της ΝΔ στη συναινετική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης φανερώνει επίσης την αλαζονεία της και τη βαθιά περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους οι πολίτες από αυτή τη συμπεριφορά της ΝΔ και ας κρίνουν».
Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει οξεία αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να λέει σε συνέντευξή του πως τις αποφάσεις θα πάρει το υπουργικό συμβούλιο και πως η «αγωνία της αντιπολίτευσης συνδέεται με την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης».
Χθες Πέμπτη η Νέα Δημοκρατία απέρριψε την επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου για συναίνεση στο θέμα της επιλογής των επικεφαλής του Αρείου Πάγου. Η ΝΔ με επιστολή του τομεάρχη Δικαιοσύνης της Νίκου Παναγιωτόπουλου απέρριψε την πρόταση Καλογήρου κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία» και τονίζει ότι είναι αδύνατον να συναινέσει η Νέα Δημοκρατία σε κάτι τέτοιο. «Ο διορισμός της ανώτατης Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση θα ήταν πράξη αντισυνταγματική και παράνομη. Αντισυνταγματική γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων ενόψει των εκλογών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απαντητική επιστολή.