Στην ανάγκη να διακοπεί «το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων» βασίστηκε η απόφαση για την επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, όπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου.
Για το θέμα αυτό, που έχει προκαλέσει οξεία πολιτική αντιπαράθεση, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.
Μιλώντας σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5, FM», ο κ. Καλογήρου επισήμανε ότι «η απόφαση για την επιστολή» προς τον Κυρ. Μητσοτάκη για επιλογή του επόμενου πρόεδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και των τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας από το υπουργικό συμβούλιο μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση, «βασίστηκε στην ανάγκη να διακόψουμε αυτό το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε ένα θέμα τόσο σοβαρό όσο η επιλογή της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων».
Ακόμη, ο κ. Καλογήρου τόνισε ότι «όλη η διαδικασία που προηγήθηκε κινήθηκε σύμφωνα με τον νόμο και ο νόμος καθορίζει όλη τη διαδικασία στην οποία παραπέμπει το Σύνταγμα, προβλέπει την πρώτη φάση με διαδικασία προεπιλογών και μία επόμενη φάση τελικής επιλογής».
Έχουμε, συνεπώς, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «υποψήφιους δικαστικούς που έχουν περάσει αυτά τα στάδια και αυτή τη στιγμή εμφανίζονται ως “προίκα” αυτής της κυβέρνησης ή μίας επόμενης, όποια κι αν είναι αυτή. Είναι πράγματα που εκφεύγουν της θεσμικής σοβαρότητας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, σύμφωνα με αποσπάσματα που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο κ. Καλογήρου ανέφερε: «Η επιστολή της ΝΔ είναι αποκαλυπτική, λέει κατ’ αρχήν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γιατί είμαστε κατ’ ουσίαν υπηρεσιακή κυβέρνηση. Κυβέρνηση υπάρχει, η Βουλή είναι ανοιχτή, εκτελούμε τα καθήκοντά μας κατά το Σύνταγμα, δεν υπάρχει ουσία στα περί “υπηρεσιακής κυβέρνησης”» και προσέθεσε:
«Η ανακοίνωση του τομεάρχη της ΝΔ κ. Παναγιωτόπουλου παραπέμπει στον νόμο περί απαγόρευσης προαγωγών, μεταθέσεων κ.τ.λ. των δημοσίων υπαλλήλων σε προεκλογική περίοδο. Στις διατάξεις αυτές, δεν υπάγονται οι δικαστικοί λειτουργοί.
Η ίδια ανακοίνωση «προδικάζει ότι τα Προεδρικά Διατάγματα με τα οποία θα επιλεγεί η ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων θα καταπέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προδικάζει αποτέλεσμα στο ΣτΕ. Δεν μπορώ να το αντιληφθώ, το μέτρο της πολιτικής αντιπαράθεσης έχει και ένα όριο. Όλο αυτό είναι εξαιρετικά προσβλητικό προς την Δικαιοσύνη, προς τους δικαστικούς λειτουργούς, εν τέλει για τον ίδιο τον ελληνικό λαό».