Τη θέση ότι η διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης «διακόπτεται με την προκήρυξη εκλογών», διατύπωσε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Φορτσάκης. «Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί όταν θα έχουμε πλέον την καινούρια κυβέρνηση, η οποία θα είναι πλέον η κυβέρνηση που θα ορίσει τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ανωτάτων δικαστηρίων, τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους τρεις αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Επικρατείας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ανέφερε επίσης ότι «από άποψη συνταγματική, όταν έχουμε μια περίοδο που είναι διαχειριστική, δηλαδή όταν η κυβέρνηση έχει σταματήσει πλέον να ασκεί τα καθήκοντά της κατά τρόπο πλήρη και στρέφεται μόνο προς στην οργάνωση των εκλογών, τότε είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να έχουμε την επιλογή προσώπων τα οποία θα δεσμεύουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα την κατάσταση μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης».
Σημείωσε, μάλιστα, ότι «το βράδυ των εκλογών ο πρωθυπουργός ήρθε στην τηλεόραση και ερμήνευσε τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμετρήσεως ως αποδοκιμασία της πολιτικής του και είπε “αφού με αποδοκιμάσατε θα κάνω εθνικές εκλογές”. Άρα δέχτηκε ότι η κυβέρνησή του από εδώ και πέρα δεν νομιμοποιείται δημοκρατικά να διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας κατά τρόπο πλήρη».
Σχετικά με το ενδεχόμενο συναίνεσης των κομμάτων επισήμανε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «μια συναίνεση σε μια διαδικασία στρεβλή», καθώς -όπως ανέφερε- θα σήμαινε ότι «αναμένουν όλοι πως από τον διορισμό θα έχουν κάποιο όφελος». Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το ζήτημα της ψήφισης των ποινικών κωδίκων, για το οποίο σχολίασε ότι αν αυτοί ψηφιστούν «θα έχουμε μέτρα που θα έχουν θεσμοθετηθεί με την ψήφιση των κωδίκων, τα οποία δεν θα μπορέσουν να ανατραπούν».
Μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Φορτσάκης επισήμανε ότι «δεν μπορεί κάποιος να ξέρει αν η ΝΔ θα πετύχει την αυτοδυναμία γιατί η αυτοδυναμία είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων», ενώ για τον σχεδιασμό του κόμματός του στον τομέα της οικονομίας, δήλωσε: «Είναι μελετημένο το σχέδιο. Θα γίνουν πολύ μικρές και έλλογες περικοπές χωρίς να θιγεί σε τίποτε η ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας με απλό νοικοκύρεμα ορισμένων δαπανών».
«Θα γίνουν σε θέματα γραφειοκρατικά, ούτε σε θέματα ουσιαστικά υγείας ούτε σε θέματα αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων, ούτε σε όλα αυτά τα μεγάλα θέματα που απασχολούν -και πολύ σωστά- τους συμπολίτες μας. Σε θέματα που δεν έχουν καμία ουσία, μπορώ να σας δώσω δεκάδες παραδείγματα από αυτά που βίωσα στο πανεπιστήμιο, από γραφειοκρατικά έξοδα που είναι τελείως δευτερεύοντα. Νοικοκυρέματα δαπανών, να ξεκινήσουμε από φορείς που υπάρχουν και λειτουργούν χωρίς να έχουν, ουσιαστικά, παρά μόνο έξοδα δεν έχουν κανένα καθήκον», συμπλήρωσε επί του θέματος.
Διευκρίνισε ότι «οι φορείς οι οποίοι δεν λειτουργούν ουσιαστικά δεν έχουν κανένα λόγο να συνεχίσουν να υπάρχουν», τόνισε «δεν μιλάμε για καμία απολύτως απόλυση αντιθέτως για προσλήψεις» και υπογράμμισε: «Οι φορείς αυτοί είναι κενοί ανθρώπων, αυτό είναι το πρόβλημά τους. Έχουν διοικητικά συμβούλια χωρίς να έχουν προσωπικό, δεν έχουν κανέναν άνθρωπο μέσα. Μιλάμε για τέτοιου είδους φορείς».