«Σ’ αυτήν την αίθουσα, δύο παραλλαγές ακούστηκαν: Λιτότητα με ανάπτυξη που υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, ή ανάπτυξη με λιτότητα που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ», παρατήρησε στην ομιλία της στην προ ημερησιας διάταξη συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των αγροτών, η Αλέκα Παπαρήγα.
Η κ. Παπαρήγα, κατέθεσε στα Πρακτικά τα δεκαέξι αιτήματα του αγροτικού κόσμου: «Εμείς τα υποστηρίζουμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε επίγνωση ότι, ακόμα και αν έκανε παραχωρήσεις η κυβέρνηση, απλώς θα μετατίθετο ο χρόνος θανάτου για ένα μεγάλο μέρος της φτωχής αγροτιάς» διευκρίνισε. Τα αιτήματα αυτά, «δεν είναι τίποτα επαναστατικά, αλλά αργός θάνατος, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει το βίαιο». Στη συλλογιστική της κ. Παπαρήγα, οι ίδιοι οι νόμοι της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως συγκεκριμενοποιούνται σήμερα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι εκείνοι που «φτωχοποιούν» τους αγρότες και εγκυμονούν τον μαρασμό του αγροτικού κόσμου, με εξαίρεση τους μεγαλοαγρότες και τους «θερμοκηπιάδες».
«Το ζήτημα για μας, είναι αν είσαι με την ΚΑΠ ή δεν είσαι. Ακόμα και τα δεκαέξι αιτήματα να υλοποιούσε η κυβέρνηση, εδώ δεν έσωσαν τη φτωχή αγροτιά οι επιδοτήσεις – που είχαν βεβαίως ανταλλάγματα και έδωσαν μια ορισμένη βελτίωση στη ζωή της αγροτιάς – θα τους σώσουν τώρα η κάρτα για το πετρέλαιο και τα υπόλοιπα; Είναι ασυμβίβαστη η άρση της φτωχοποίησης της αγροτιάς με την εφαρμογή της ΚΑΠ» σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Και πρόσθεσε: «Έχεις ΚΑΠ και μεγάλα μονοπώλια και απελευθέρωση της αγοράς και πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2010, η Ε.Ε. εισήγαγε αγροτικά προϊόντα 78 δισ., ανάμεσά τους 20 δισ. ευπαθή οπωροκηπευτικά από Βραζιλία και Αργεντινή – τις χώρες που θαυμάζει ο κος Τσίπρας. Και μακάρι να τα έτρωγε ο φτωχός Βραζιλιάνος. Αν αυξηθούν οι εισαγωγές απ’ τη Βραζιλία και την Αργεντινή τι θα γίνει; Οι μεγάλοι θερμοκηπιάδες θα επιβιώσουν. Τέτοια ανάπτυξη, θα την κάνουμε. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση – εμείς δεν καταστροφολογούμε. Θα πάει όμως η αγροτιά στο 4%! Στη Γερμανία βρίσκεται στο 4%. Εκεί ξεμπέρδεψαν απ’ τη μικρή αγροτιά. Εμείς, ακόμη επιμένουμε».
Στο πλαίσιο αυτό, «το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει προτάσεις αγνοώντας όλες αυτές τις δεσμεύσεις. Εσείς θέλετε να τα δεχθούμε όλα αυτά και αν κάνουμε προτάσεις. Τι προτάσεις να κάνουμε, αν ο ελληνικός λαός δεν τα σαρώσει όλα αυτά;» αναρωτήθηκε.
Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε επίσης τη δυσφορία της προς τον πρωθυπουργό για την αναφορά του στους «κουκουλοφόρους στις Σκουριές» παράλληλα με σχόλια για την περίπτωση του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού: «Εκεί υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα που ανταγωνίζονται. Ο αγωνιζόμενος λαός με σωστά ή λάθος, ή συντεχνιακά αιτήματα πώς συνδέεται με τους κουκουλοφόρους και τον Βλαστό; Κακοποιοί ήταν δηλαδή οι αγρότες που έκλεισαν το δρόμο για 1-2 ώρες; Γιατί το είπατε αυτό; Αυτό δείχνει το πώς βλέπετε τον αγωνιζόμενο λαό», συμπέρανε.
Τέλος, σε μία αναφορά της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε πως «το καπιταλιστικό σύστημα, η καπιταλιστική ανάπτυξη έχει ανάγκη και από τον Μόντι τον «σοβαρό» και την κυβέρνηση τεχνοκρατών, και από τον Μπερσάνι και από το Γκρίλο και τους ναζιστές σαν αυτούς που έχουμε εδώ στην Ελλάδα, της Χρυσής Αυγής. Όλα αυτά μπορούν ξανά να χωνευτούν στο σύστημα από μια άλλη κυβέρνηση. Αυτό που δεν ανέχεται το σύστημα, είναι να λες πως έξω από τον καπιταλισμό, υπάρχει και κάτι άλλο».