Το παιχνίδι των λέξεων φαίνεται πως παίζουν στην Κουμουνδούρου, αφού κορυφαία στελέχη του κόμματος, μέσω συνεντεύξεών τους το Σαββατοκύριακο, επιχείρησαν να προκαταβάλουν την οικονομική πολιτική του κόμματος, προκαλώντας ξανά εσωκομματικές εντάσεις.
Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά δύο κορυφαίων στελεχών του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι – ο καθένας με το δικό του τρόπο – έδειξαν στην πράξη τι ακριβώς σημαίνει «στροφή προς τον κυβερνητισμό».
Το Σάββατο, ο στενότερος συνεργάτης επί των οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα, ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη ΝΕΤ, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του κόμματος, σε περίπτωση, που θα κληθεί να κυβερνήσει λόγω της συνεχιζόμενης, όπως είπε, ύφεσης και καταστροφικής πορείας της ελληνικής οικονομίας.
Επί της ουσίας, ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε πώς, αν συνεχισθεί η κατάρρευση της οικονομίας, ίσως δεν έχουν σημασία όσα υπόσχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τίποτε από αυτά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο χαράτσι, στην εισφορά αλληλεγγύης, στην αποκατάσταση των συντάξεων στα επίπεδα, που βρίσκονταν πριν 3-4 χρόνια και στην αποκατάσταση του κατώτατου μισθού.
Την Κυριακή τη σκυτάλη πήρε το έτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκης, ο οποίος, μιλώντας στο Βήμα, σημείωσε ότι χωρίς τη λέξη «σταδιακά» δεν έχει νόημα η φράση «αποκατάσταση των συντάξεων στα προμνημονιακά επίπεδα» και ότι η επιστροφή μισθών και συντάξεων σε επίπεδα συμβατά με εκείνες προ του 2009 μπορεί να γίνει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία ανακάμπτει και βρίσκεται στα επίπεδα του 2009.
Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, ο κ. Σταθάκης τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με κόμματα του κεντρώου χώρου και της Δεξιάς που, όπως είπε, «μπορούν ν’ αποτελέσουν ένα νέο πολιτικό συνασπισμό».
Το αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη του κόμματος, οι δηλώσεις αυτές απηχούν προσωπικές απόψεις και θέσεις των δύο στελεχών, αφού δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συλλογική απόφαση για αλλαγή των προεκλογικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα στην οικονομία, λόγω των υφεσιακών φαινομένων.
Επίσης, μπορεί επί του παρόντος τουλάχιστον να κρατούνται χαμηλοί τόνοι απ’ όλους, αλλά – αν συνεχιστούν ανάλογες δηλώσεις – τότε και η πλευρά της μειοψηφίας, αλλά και κάποια «πασοκογενή» στελέχη, θα αντιδράσουν.