Το εκλογικό τους δικαίωμα ασκούν σήμερα οι πολίτες, καθώς διεξάγονται οι Ευρωεκλογές και οι Αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι ψηφοφόροι μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών psifizo2019.gr.

Στις σημερινές κάλπες ψηφίζουμε για Ευρωεκλογές, Περιφερειακές Εκλογές, Δημοτικές Εκλογές, Όργανα Διοίκησης Τοπικών Κοινοτήτων.

Μάθε εδώ πού ψηφίζεις

Το βίντεο του υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογική διαδικασία:

Το newsbeast.gr, όπως σε κάθε εκλογική διαδικασία, καλύπτει αναλυτικά όλες τις εξελίξεις, ενημερώνοντας άμεσα τους αναγνώστες του για τα exit polls, τα αποτελέσματα των εκλογών 2019, τους υποψήφιους και όλα τα νεότερα.

Ακολουθούν ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εκλογές:

– Πότε ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες;

Οι κάλπες ανοίγουν στις 07:00 το πρωί και κλείνουν στις 19:00 το απόγευμα.

-Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε μπορείτε να επισκεφτείτε αυτόν τον ιστότοπο είτε είστε Έλληνας, είτε Ευρωπαίος πολίτης.

– Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

– Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια.

Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, απευθυνθείτε στον δήμο σας για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

– Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 527.000 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

-Πόσες εκλογικές περιφέρειες έχει η Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές και πόσους Ευρωβουλευτές εκλέγει η Ελλάδα;

Για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Η Ελλάδα εκλέγει συνολικά 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέχει δηλαδή 21 έδρες.

-Βάζω σταυρούς στις Ευρωεκλογές κι αν ναι πόσους;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ τεσσάρων 4 κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξει.

– Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πόσους σταυρούς προτίμησης σημειώνω;

Περιφερειακές Εκλογές

Με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

  • Προς έναν υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
  • Προς έναν ή δύο ή τρεις ή τέσσερις υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Δημοτικές Εκλογές

  • Σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις σταυρούς προτίμησης
  • Σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:

α. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις έδρες: έναν σταυρό προτίμησης

β. Όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες: έως τρεις σταυρούς προτίμησης

και

έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

  • Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο σταυρούς προτίμησης
  • Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών (επιλέξτε μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δείτε τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες).

Επίσης, μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά από το Δήμο σας καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας μέσα στο εκλογικό τμήμα πριν την ψήφο σας.

– Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

– Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

– Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.