Αντιμέτωπη με την διογκούμενη δυσαρέσκεια λόγω ανέχειας και έλλειψης χρημάτων είναι η κυβέρνηση ενώ καταφθάνει η τρόικα και οι καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί παραμένουν.

Ο κ. Σαμαράς έως το Σάββατο θα ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τους υπουργούς ώστε να ελέγξει προσωπικά τσεκάροντας στο μπλοκάκι του όλα τα προαπαιτούμενα για να μη δοθεί άλλοθι στους δανειστές να βγάλουν κίτρινες κάρτες.

Παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπονται πολλά υπουργεία έχουν καθυστερήσει και πολλές ρυθμίσεις δεν έχουν κατατεθεί προς ψήφιση.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο των αποφάσεων των αρχηγών οι υπουργοί σχεδιάζουν μέτρα για την ενίσχυση των ανέργων. Σύντομα θα καθιερωθεί ως πρώτο μέτρο ανακούφισης το εισιτήριο υγείας για όλους τους 200.000 ανασφάλιστους ενώ αναζητούνται πόροι για 400.000 ανέργους που δεν έχει κανένα μέλος της οικογένειας τους δουλειά.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει την τρόικα να εγκρίνει τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής και την ΕΕ για ανασχεδιασμό των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που είναι αδιάθετα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αδυναμία είσπραξης των εσόδων καθώς και το Φεβρουάριο η πορεία τους δείχνει καθοδική.

«Μόνο αν η τρόικα αποδεχθεί μια γενναιόδωρη ρύθμιση για οφειλές στην εφορία , αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια τους και δεχθεί διορθώσεις ώστε να δοθεί ανάσα στην πραγματική οικονομία μπορεί να υπάρξει προοπτική και να μειωθεί η κοινωνική ένταση» παραδέχεται κορυφαίος υπουργός.

Οι πολίτες αναμένουν την πολυεξαγγελθείσα ανάπτυξη ως τη μοναδική λύση αλλά δεν παραγγέλλεται ούτε έρχεται με ένα μαγικό ραβδί.

Είναι προφανές πως απαιτούνται στοχευμένες και γρήγορες κινήσεις ώστε να έλθουν οι επενδυτές αλλά επί της ουσίας οι μόνες γρήγορες επενδύσεις μπορεί να αφορούν αποκρατικοποιήσεις.

Αν όντως καταφθάσουν οι Γάλλοι θα ακολουθήσουν και άλλοι Ευρωπαίοι σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας. «Μέχρι τώρα έχουμε φραστικές διακηρύξεις ότι θέλουν να επενδύσουν και να βοηθήσουν αλλά τούτο συναρτάται με την πορεία των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας» παραδέχεται κορυφαίος υπουργός.

Αν η κυβέρνηση καταφέρει και η επόμενη αξιολόγηση της τρόικας είναι θετική τότε θα αρχίσει η αντιστροφή της κατάστασης αλλά απαιτούνται δυο-τρεις θεαματικές αποκρατικοποιήσεις.

Εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό ο αντιπολιτευτικός καταγγελτικός λόγος δεν θα βρίσκει αποδέκτες και οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχει δυνατότητα να αρχίσει να τρέχει η οικονομία. «Αρκεί να τρέξουν οι υπουργοί και οι υπηρεσίες…» λέει κορυφαίος υπουργός.