Ο τουρισμός είναι ο πιο αποφασιστικός τομέας για την ανασυγκρότηση της χώρας και θα συνεχίσει να δείχνει τον δρόμο προς τα μπροστά, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Θανάσης Θεοχαρόπουλος, σε συνέντευξή του στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Επιχειρήματα».
Για τη φετινή τουριστική χρονιά ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι ο στόχος αυτή τη χρονιά -την ανταγωνιστική- είναι να είμαστε ακόμα πιο ψηλά σε σχέση με πέρυσι και τα 33 εκατομμύρια διεθνών αφίξεων. «Εργαζόμαστε συστηματικά για να αυξήσουμε τα μερίδια, να αυξήσουμε τα έσοδα και βεβαίως δεν είναι μόνο το θέμα τα νούμερα, είναι θέμα και ποιότητας. Και να ανταποκριθούμε και στις προσδοκίες».
Ειδική αναφορά έκανε για τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης και την επίδρασή τους στον τουρισμό. Τα μέτρα που μόλις ψηφίστηκαν ήταν τα δύο πάγια αιτήματα του τουριστικού κλάδου. Άμεσα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από το 13 στο 6%, στη διαμονή από 1η του 2020 από 13 στο 11%, αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Όπως είπε, έρχονται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, για να ωθήσουν προς τα μπροστά. Ήδη η αγορά και οι φορείς έχουν ανταποκριθεί θετικά σε αυτά και είναι ένα γεγονός το οποίο θα συνδράμει στις θετικές εξελίξεις τις οποίες θα έχουμε, εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος έκανε ειδική αναφορά στον θεματικό τουρισμό και ειδικά στο σκέλος που αφορά τον αγροτουρισμό, επισημαίνοντας τη διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας σε αυτά τα θέματα. Εστιάζοντας στον θεματικό τουρισμό, ενημέρωσε ότι το υπουργείο Τουρισμό θα φέρει νέα προκήρυξη και νομοθετική ρύθμιση για τον ιαματικό τουρισμό, με βασικό αίτημα τη διευκόλυνση της ανάπτυξης του. «Αυτή την στιγμή, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλους τους πόρους οι οποίοι υπάρχουν, τους ευρωπαϊκούς. Γι’ αυτό, στις προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές δικαιοδοσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού» σημείωσε.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, θα προκηρυχθούν συγχρηματοδοτούμενα έργα πάνω από 25 εκατ. ευρώ, ακριβώς για τις ιαματικές πηγές, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση και μία προκήρυξη που θα υπάρχει με τους δήμους με συγχρηματοδοτούμενα ΕΣΠΑ. Ουσιαστικά, οι δήμοι θα μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες ευρωπαϊκών πόρων τα οποία πρέπει αυτή τη στιγμή να διοχετευτούν στην αυτοδιοίκηση, στον ιδιωτικό τομέα και όπου μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού» εξήγησε.
Αναφερόμενος στη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, πάντα στον τουριστικό τομέα, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι είναι αποφασιστικής σημασίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. «Η υγιής επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία με κανόνες και το κράτος να διευκολύνει. Άλλο ένα στοίχημα. Να διευκολύνουμε και όχι να δυσχεραίνουμε τις επενδύσεις. Είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με κανόνες, με στόχευση στην αειφόρο ανάπτυξη, όχι μια ανάπτυξη η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον. Στόχος μας να προχωρήσουν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, πάντοτε με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος» συμπλήρωσε και έκανε λόγο για «χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως οι μαρίνες και οι τουριστικοί λιμένες. Μαρίνα Μεσολογγίου που έχουμε προχωρήσει στη σύμβαση παραχώρησης. Τουριστικός λιμένας Μυτιλήνης, όπου εγκρίθηκε ήδη ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας, η μαρίνα στην Βουλιαγμένη η οποία προχώρησε, αλλά και η μαρίνα Αλίμου».
Αυτή την περίοδο το Υπουργείο Τουρισμού τρέχει τα προγράμματα επιδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, ύψους 110 εκατ.ευρώ, με τον κ. θεοχαρόπουλο να τονίζει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές γρήγορα, να υπάρξει απορρόφηση στην πράξη, να μην πάνε χαμένα τα χρήματα, να βελτιωθούν πραγματικά οι υπηρεσίες.
Τέλος, σχετικά με τα θέματα της επικοινωνίας και προβολής της Ελλάδας στο εξωτερικό, επισήμανε ότι το υπουργείο θα δημιουργήσει «ένα νέο σχέδιο προώθησης προς το εξωτερικό, καμπάνιες του ΕΟΤ, έτσι ώστε το καλοκαίρι να είναι όλοι ενήμεροι και να μπορούν να έρθουν στη χώρας μας».