«Η καρδιά της Ελλάδας του μόχθου και της δημιουργίας, της δημοκρατίας, της κοινωνική δικαιοσύνης και της προκοπής είναι μαζί μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην αρχή της ομιλίας του στην Κοζάνη, για να συμπληρώσει: «Η καρδιά του αληθινού πατριωτισμού χτυπάει σήμερα εδώ, στη Δυτική Μακεδονία» .
«Η μεγάλη πλειοψηφία το ελληνικού λαού γνωρίζει τις μεγάλες προσπάθειες που κάναμε για να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ήρθε η ώρα να μιλήσει η Ελλάδα των πολλών», σημείωσε στη συνέχεια, για να επισημάνει πως η Ελλάδα των ελίτ θέλει να βάλει φραγμό σε αυτήν τη πορεία.
«Η Ελλάδα των πολλών βγαίνει μπροστά, για να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια, για την αποκατάσταση των αδικιών, την ελάφρυνση των βαρών… Το ξέρουμε καλά ότι η Ελλάδα των ελίτ, η Ελλάδα των λίγων και των εκλεκτών θέλει να βάλει φραγμό σε αυτή την πορεία», σημείωσε στη συνέχεια.
«Τώρα αρχίζει και ανακάμπτει η οικονομία και αποδίδει και μοιράζουμε τους καρπούς στους πολλούς. Οι αντίπαλοί μας θέλουν να τα μοιράσουν σε φοροελαφρύνσεις στην ελίτ και σε δωράκια. Εμείς μειώνουμε τους φόρους τώρα. Το πρόβλημά τους δεν είναι ότι οι ίδιοι ανήκουν στην ελίτ, και γι αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν την 13η σύνταξη και τα επιδόματα των 100 ή 200 ευρώ που γι αυτούς είναι φιλοδώρημα… Το πρόβλημά τους δεν είναι η ταξική τους καταγωγή. Το πρόβλημά τους είναι ότι το πρόγραμμά τους ευνοεί τις ελίτ και αδικεί τους πολλούς», δήλωσε στη συνέχεια.
«Εμείς διώξαμε τους δανειστές και την τρόικα στηρίζοντας τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Τον πρωθυπουργό τον υποδέχθηκαν με ποντιακά τραγούδια, ενώ με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Ποντίων, είπε: «Έχουμε καθήκον να θυμόμαστε τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. ελληνική Πολιτεία δεν ζητά εκδίκηση, ζητά όμως αναγνώριση και δικαιοσύνη».
Η υποδοχή έγινε από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, ένα χορευτικό συγκρότημα από την Πτολεμαΐδα χόρεψε ένα πυρρίχιο χορό, του τραγούδησαν ένα ποντιακό δίστιχο: «Εσύ την χώρα κράτησες την δύσκολη την ώρα η χώρα έχει πρωθυπουργό, εσένα θέλει τώρα», ενώ στην συνέχεια η λυράρισα Χριστίνα Κυριακίδου τραγούδησε ποντιακούς σκοπούς.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας μετέδωσε «μήνυμα αποφασιστικότητας, συσπείρωσης και νίκης από όλη την χώρα», ενώ κάνοντας έμμεση αναφορά στο Σκοπιανό, υπογράμμισε: «Η δημοκρατική Ελλάδα, η Ελλάδα του μόχθου της κοινωνικής δικαιοσύνης, δίνει απάντηση, από εδώ, την Δυτική Μακεδονία, σε πατριδοκάπηλους και σε επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης».
«Πάρα τα όσα ακούγονται η ΔΕΗ δεν κινδυνεύει»
Παράλληλα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας, Πάνου Ρήγα, της υφυπουργού Εσωτερικών, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου, του προέδρου της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, των πέντε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τις Π.Ε. Κοζάνης και Φλώρινας και του περιφερειάρχη. Θόδωρου Καρυπίδη.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο έργο που έχει πραγματοποιηθεί, απευθύνθηκε στο περιφερειάρχη λέγοντας ότι «όπου και πηγαίνω στην Ελλάδα όλοι μου λένε ότι ο Καρυπίδης τα έχει πάρει όλα». Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης του υπενθύμισε την εκκρεμότητα που υπάρχει με την έκπτωση του τιμολογίου του ρεύματος για τις επιχειρήσεις και ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι «το μέτρο της μείωσης του τιμολογίου θα είναι μια πολύ μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά όμως θέλει ακόμη δουλειά». Σχολιάζοντας το θέμα των επιπτώσεων της αποεπένδυσης της ΔΕΗ στην περιοχή που ετέθηκε από τον περιφερειάρχη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της δυτικής Μακεδονίας για την επόμενη δεκαετία».
Ακολούθησε δεύτερη σύσκεψη στην οποία προστέθηκαν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας και εκπρόσωποι από το σωματείο Σπάρτακος. Εξερχόμενος της σύσκεψης ο Μανώλης Παναγιωτάκης δήλωσε ότι παρουσία εκπροσώπων εργαζομένων και στελεχών της εταιρίας έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι «η ΔΕΗ πάρα τα όσα ακούγονται δεν κινδυνεύει. Είναι ένα εθνικό κεφάλαιο για την χώρα, είναι μια ισχυρότατη επιχείρηση» και ανέφερε ως παράδειγμα τις εργασίες κατασκευής της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα 5 που αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση της ΔΕΗ στην περιοχή.