Την κατανόησή του στα αιτήματα των ναυτεργατών τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, λίγες ώρες μετά την επιστράτευση των ναυτικών. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση άσκησε πιέσεις προς κάθε εμπλεκόμενο και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες συζητήσεις με τη ναυτεργασία.
Μιλώντας στο πρωινό ANT1, ο υπουργός τόνισε: Κάναμε συναντήσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη και κυρίως με την πλευρά της ναυτεργασίας. Ακούσαμε τα προβλήματα και όπου μπορούσαμε να δώσουμε λύση, δώσαμε. Κατανοώ το πρόβλημα των ναυτεργατών, που έχουν οικογένειες.
Εμείς ασκήσαμε -και γραπτώς- πολλές πιέσεις σε κάθε εμπλεκόμενο και σε τράπεζες για να πληρωθούν τα χρωστούμενά τους, αλλά, μην ξεχνάμε ότι η ακτοπλοΐα είναι ιδιωτική δραστηριότητα.
Ο κ. Μουσουρούλης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου που φέρνει το υπουργείο Ναυτιλίας προς ψήφιση και προκάλεσε την οργή των ναυτεργατών με συνεχόμενες 48ωρες απεργίες, οι οποίες οδήγησαν τελικά στην επέμβαση των ΜΑΤ στο λιμάνι του Πειραιά και την επιστράτευση των εργαζομένων από πλευράς της κυβέρνησης.
«Δεν έχει καμία σχέση η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τις οικονομικές παρεμβάσεις στον κλάδο των ναυτεργατών. Η ακτοπλοΐα είναι ο μόνος κλάδος για τον οποίο διατηρήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η νομοθετική παρέμβαση αφορά μόνο τη χειμερινή περίοδο, μόνο για πέντε μήνες και ελάχιστες κατηγορίες πληρωμάτων, ώστε να διατηρηθεί η ελληνική σημαία στα πλοία. Θέλουμε να παρέχουμε αυτή την ευελιξία», τόνισε.
«Εγώ τους κάλεσα να έρθουν στο γραφείο. Θέλουμε να ακούσουμε τις σκέψεις τους και να φτιάξουμε ένα «μαξιλάρι» στα δικαιώματά τους», πρόσθεσε ο κ. Μουσουρούλης.
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν τέσσερις φορές στο παρελθόν. Από την άλλη, οι συνδικαλιστές ναυτεργάτες υποστηρίζουν ότι σε πολλούς εργαζόμενους οφείλονται αποδοχές άνω των έξι μηνών.