Στην προάσπιση του έργου του προέβη, μιλώντας στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο πρόεδρός της και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι ανέλαβε την ευθύνη να «καθαρίσει το χάος» της κυβέρνησης Καραμανλή και ότι πολέμησε έχοντας απέναντί του «ολιγάρχες» με ισχυρή οικονομική και πολιτική ισχύ.
«Αγωνίστηκα για να ενδυναμώσω τους δημοκρατικούς θεσμούς προς όφελος των πολιτών και της δημοκρατικής λογοδοσίας. Έδωσα μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη», τόνισε μιλώντας στη Λισαβόνα, εκφράζοντας, παράλληλα, πικρία για την στάση της Ε.Ε, υποστηρίζοντας ότι αν είχε παρέμβει εγκαίρως η ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων, ίσως δεν χρειαζόταν η προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε την αποτυχία του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης σε «έλλειψη εμμονής, αποφασιστικότητας, συναίνεσης και στήριξης, που κατανέμονται μεταξύ της τότε κυβέρνησης και της τότε αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης».
«Εμείς στην Ελλάδα πηγαίναμε καλά τον πρώτο χρόνο. Όλοι μας έβλεπαν σαν παράδειγμα προς μίμηση. Αλλά όταν οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν, η κυβέρνησή μου κατηγορήθηκε εσφαλμένα. Αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο», είπε ακόμα ο πρώην πρωθυπουργός
«Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στο λεγόμενο μηχανισμό στήριξης», πρόσθεσε.
«Εγώ έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη να “καθαρίσω” το χάος που άφησε πίσω της η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση» είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Το έκανα. Υποχρεώθηκα να αναλάβω δράση για να αποφύγω τη χρεοκοπία της χώρας μου, να πολεμήσω τους φόβους των αγορών ή τη κερδοσκοπία και το έκανα με τη βοήθεια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα επιβίωσε, η Ελλάδα είναι σήμερα ζωντανή, η Ελλάδα έχει προοπτική».
Για τον φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορεί να γίνει πράξη, και τόνισε ότι έτσι θα μπουν στο στόχαστρο οι κερδοσκόποι και θα προκύψουν σημαντικοί πόροι για τις κοινωνίες. «Μπορούμε να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα και σε άλλους τομείς, όπως η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η καταπολέμηση της διαφθοράς», σημείωσε.
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ακόμα πως οι κερδοσκόποι «ληστεύουν αναγκαία εισοδήματα από τους λαούς μας. Πόρους που θα πήγαιναν στην ευημερία, στην ανάπτυξη».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να στρέψει για μια ακόμη φορά τα βέλη του στις συντηρητικές ηγεσίες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι «η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική. Πίστευε στην “μαγεία” των αγορών και το πληρώνουμε ακριβά αυτό. Και οι λαοί μας που υποφέρουν από τα εκτεταμένα προγράμματα προσαρμογής, αλλά και αυτοί που μας στηρίζουν με τα δάνειά τους».
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι υπάρχει ο κίνδυνος «ακόμα και σήμερα, αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες».