Ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ, οι θεσμικές αλλαγές και η διεύρυνση θα συζητηθούν στο Δουβλίνο, όπου μεταβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας
«Ενώπιος ενωπίω» με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ 2013-2020) θα βρεθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στο πρώτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ιρλανδικής προεδρίας, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής για το ΠΔΠ στις 7 Φεβρουαρίου.
Η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη, προκειμένου να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, σε πολύ δυσμενείς συνθήκες, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Δουβλίνο.
«Έχει γίνει μια ουσιαστική προετοιμασία, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και προσωπικά από τον πρωθυπουργό», τονίζει, «με σημαντικό σύμμαχο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις χώρες της Συνοχής, καθώς και τη Γαλλία και την Ιταλία στα θέματα αγροτικής πολιτικής».
Το κλίμα είναι ιδιαίτερα δυσμενές καθώς λόγω οικονομικής ύφεσης, οι χώρες – καθαροί πληρωτές επιθυμούν μείωση του πολυετούς προϋπολογισμού, ενώ οι χώρες που εντάχθηκαν με την τελευταία διεύρυνση- φτωχές ή και μεγάλες – διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο.
Η Ελλάδα αντιστρέφει το επιχείρημα, λέγοντας ότι ακριβώς λόγω ύφεσης χρειάζεται ενίσχυση του προϋπολογισμού και της Πολιτικής Συνοχής ως αναπτυξιακό εργαλείο, ενώ ειδικά για τη χώρα μας, πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες κρίσης και η μεγάλη μείωση του εθνικού προϊόντος που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια και να μη θεωρηθεί σημείο αναφοράς για τον πλούτο της χώρας το ΑΕΠ που προηγήθηκε της κρίσης, το οποίο αποτελεί πλέον για μας «εικονική πραγματικότητα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούρκουλας.
Αντικείμενο συζητήσεων θα γίνουν επίσης και οι δρομολογημένες θεσμικές αλλαγές της ΕΕ, για την ενίσχυση της ευρωζώνης και του ευρώ που προέκυψαν ως ανάγκη από την οικονομική κρίση. Ήδη έχει προχωρήσει η συζήτηση για την Τραπεζική Ένωση, που πιστεύεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους, για τα θέματα της Οικονομικής Διακυβέρνησης, ενώ έχει ξεκινήσει η ανταλλαγή θέσεων και για τη δημοκρατική νομιμοποίηση αυτών των αλλαγών, μέσω της τροποποίησης των Συνθηκών.
Οι «27» στο Δουβλίνο θα συζητήσουν ακόμη θέματα διεύρυνσης και έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των υπουργών – με τη μορφή γεύματος – με τις υποψήφιες ή εν δυνάμει υποψήφιες προς ένταξη χώρες, που προέρχονται κυρίως από τα Δυτικά Βαλκάνια.
Η Ελλάδα, που από την 1η Ιανουαρίου μπήκε στην τριάδα των προεδριών της ΕΕ, καθώς θα αναλάβει την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2014, συντονίζει τις κινήσεις της με την τρέχουσα Ιρλανδική προεδρία και με τη Λιθουανική που θα ακολουθήσει, στο πλαίσιο του προγραμματισμού των 3 εξαμήνων και προετοιμάζεται για τις δικές της προτεραιότητες.
Το γεγονός ότι το Συμβούλιο της Κυριακής είναι άτυπο, δίνει το περιθώριο για ουσιαστικές και ανοιχτές συζητήσεις, εφόσον δεν λαμβάνονται αποφάσεις και για ενδιαφέρουσες διμερείς επαφές.