Αλώβητος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε ο Ευαγ. Βενιζέλος ενώ την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή Παπακωνσταντίνου στήριξαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με 102 ψήφους παραπάνω.
Όμως προς την πρόταση των ΑΝΕΛ-Χρυσής Αυγής για τον κ. Βενιζέλο διέρρευσαν 68 βουλευτές από όλα τα άλλα κόμματα και τους ανεξάρτητους,για τον κ. Παπανδρέου 44 , για τον κ. Παπαδήμο 27.
Με βάση την αριθμητική της κάλπης η κυβερνητική πλειοψηφία συγκέντρωνε τουλάχιστον 163 ψήφους για την παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου και οι ψήφοι για την παραπομπή έφθασαν τις 265.
Πάντως σε ότι αφορά τον κ. Βενιζέλο αν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του το μίνιμουμ των ψήφων που θα έπρεπε να συγκεντρώσει ήταν 136.
Όμως τέσσερις από τους ανεξάρτητους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ , οι κ.κ. Σκανδαλίδης, Λοβέρδος , Κουτσούκος, Κασσής ψήφισαν μόνον στην κάλπη που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου.
Άρα, μαζί με δύο, τους κ.κ. Αηδόνη και Παραστατίδη που απουσίαζαν,ο αριθμός μειώνεται στους 129. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όμως συγκέντρωσε 124.
Επίσης, 65 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, (42 ΝΔ και 23 ΠΑΣΟΚ) ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός ή ο κ. Χρυσοχοϊδης ψήφισαν μόνο στην κάλπη για τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Για τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμο το μίνιμουμ των ψήφων ήταν 36 με βάση τη δύναμη Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής. Το ΚΚΕ είχε δηλώσει ότι ψήφιζε λευκό και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψήφιζε την παραπομπή τους.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα σε επίπεδο εντυπώσεων η στροφή του κ. Βενιζέλου το πρωί έδωσε τον τόνο. Φαίνεται ότι συνεννοημένοι εκ των προτέρων ήταν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι για τη στροφή Βενιζέλου για τη ψηφοφορία με στόχο να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ως μοναδικό στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, της οικονομίας και της χώρας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω των διαρροών που έκαναν για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και τους φόβους των ψήφων που θα διέρρεαν από τα κόμματά τους είχαν απώτερο σκοπό να εμφανιστούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να θέσουν θέμα «δεδηλωμένης», κάτι που έγινε.
Σύμφωνα με πληροφορίες μόλις ο στόχος επιτεύχθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, με δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο κ. Δ. Στρατούλης, επιβεβαιώθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία των τριών αρχηγών που έγινε με πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου ότι θα προταθεί η ψηφοφορία να γίνει για τα τέσσερα πρόσωπα.
Το ιδιότυπο «πόκερ» είχε ως αποτέλεσμα να φέρει αμηχανία στην Κουμουνδούρου όπως λένε στο Μαξίμου ενώ ο κ. Τσίπρας εκτέθηκε για μια ακόμη φορά από τα στελέχη του.
Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή μόνον οι τρεις αρχηγοί και ακόμη μια τριάδα στενών συνεργατών τους ήταν ενήμεροι για το σχέδιο.
Η άλλη εκδοχή αναφέρει ότι διαπίστωσαν αργά προχθές το βράδυ και νωρίς χθες το πρωί ότι το κλίμα ήταν τέτοιο που δεν χωρούσε πολιτικούς ακροβατισμούς και πως τα τρία κόμματα της κυβέρνησης θα ήταν εκτεθειμένα. Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται αναφέρουν πως έγιναν και μυστικές ποιοτικές έρευνες που έδειξαν ότι η κυβερνητική πλειοψηφία.
Πάντως, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ζητήσει , εάν υπήρχαν σημαντικές διαρροές ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όπως διεξήχθη δεν μπορεί να βγουν σαφή συμπεράσματα για διαρροές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας αν και προσπάθησε να βάλει στο κάδρο και τον κ. Σαμαρά έδειξε στοχοπροσηλωμένος στον κ. Βενιζέλο και στο ΠΑΣΟΚ.
Έμπειρα στελέχη σημειώνουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκλωβιστεί από τη στρατηγική του αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τον κ. Σαμαρά, έχει γίνει αποκλειστικός αντίπαλος του κ. Βενιζέλου και τούτο στο τέλος μπορεί να αποβεί και προς όφελος του ΠΑΣΟΚ , επανασυσπειρώνοντας στο ΠΑΣΟΚ, δυνάμεις που το είχαν εγκαταλείψει στις εκλογές και οι οποίες είχαν στραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Το σύνδρομο του 1989 κατατρύχει το ΣΥΡΙΖΑ, λένε παλαιά κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Οι επιθέσεις προς τον κ. Βενιζέλο τελικά μπορεί να του κάνουν καλό, όπως και οι επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το 1989 στον Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρουν, αν και παραδέχονται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του ιδρυτή του κόμματος, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.