Στην εκτίμηση ότι η Αθήνα ανταποκρίνεται πολύ καλά στις υποχρεώσεις της, προέβη ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, επικαλούμενος την τρόικα, σε κοινή συνέντευξή του στη Βιέννη με τον Σλοβάκο ομολογό του, Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος, πάντως, δεν εμφανίστηκε εξίσου… ενθουσιώδης για τις επιδόσεις της Ελλάδας.
Ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ θα προκαλούσε μια απρόβλεπτη «αλυσιδωτή αντίδραση», όπως αποδείχτηκε και με τη χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ.
Παράλληλα τόνισε την ανάγκη επενδύσεων για τόνωσης της ανάπτυξης στην Ελλάδα, σημειώνοντας, πάντως, πως η χώρα θα πρέπει να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.
Τα κράτη πρέπει να κάνουν οικονομίες, εκεί όπου μπορούν να γίνουν οικονομίες, ανέφερε ο κ. Φάιμαν, συμπληρώνοντας πως, «όποιος θέλει να βελτιώσει την παιδεία, όποιος θέλει να επενδύσει στην έρευνα, όποιος θέλει να διατηρήσει το κοινωνικό σύστημα, πρέπει να παραδεχτεί ότι χρειάζονται φόροι».
Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, ζήτησε από την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στους συμπατριώτες του, οι οποίοι, όπως είπε, κατά μέσο όρο κερδίζουν 550 και 600 ευρώ το μήνα, ότι η χώρα τους πρέπει να συνεχίσει να δίνει χρήματα για τα πακέτα διάσωσης.
Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν μπορεί να γίνεται δεκτή η ανευθυνότητα και πως όταν μια χώρα δεν είναι σε θέση να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν προτιμότερη.
Αλλά και σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», ο κ. Φίτσο τονίζει πως «αν κάποιες χώρες δεν μπορούν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα ήταν καλύτερο να μην ανήκουν πλέον στην Ευρωζώνη», παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι ήδη έχουν γίνει πολλά και η κατάσταση έχει αποκλιμακωθεί, έστω και αν δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως η κρίση στην Ευρωζώνη.
Σε σχέση με τον μέλλον του ευρώ, ο κ. Φίτσο παρατηρεί πως προτιμά να παραμείνει όπως είναι σήμερα η Νομισματική Ένωση, αλλά προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, τονίζει ότι χρειάζεται όλοι οι εμπλεκόμενοι να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα.
Αναφερόμενος στην πολιτική λιτότητας, σημειώνει ότι ο ίδιος ανέκαθεν ήταν της άποψης ότι η «θεραπεία» για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να «στραγγαλίζει» την ανάπτυξη.
Σίγουρα, όπως συμπληρώνει, θα πρέπει όμως να μπει τάξη στα δημοσιονομικά, για αυτό και η Σλοβακία το 2013 πρόκειται να μειώσει το έλλειμμα του ΑΕΠ κάτω από το 3%, αν όμως χρειαστεί να συνεχιστεί η λιτότητα το 2014 και το 2015, η Μπρατισλάβα δεν θα συμπράξει σε αυτό.